А як пече паску мама Віктора Шумського?

А як пече паску мама Віктора Шумського?

Рецепти великодньої випічки від перших господинь Ратнева занотуйте в записник.

Щоб паска не просто вдалася на славу, а ще й увібрала в себе кращі традиції українського роду, можливо, варто прислухатися до порад ратнівських господинь? За яким рецептом пече паску берегиня шанованої на волині хліборобської родини, мама Віктора Шумського Галина Григорівна (на фото)?.. Під час недавньої «експедиції» у село ми вивідали секрети перших місцевих господинь.
Паску пекли і святили у Ратневі завжди. Навіть у часи найпотужнішого розквіту колгоспно-совєтської  пропаганди. Що цікаво, як і в багатьох селах Волині (але не у всіх), у Ратневі є традиція випікати мазурки. «У нас здавна мазурки прикрашають квіточками та листочками з тіста. Вони солодші. Мазурки не розчиняли, на відміну від паски, а одразу місили, через що вони виходять дещо збитіші, густіші. А вже паска має бути така, щоб її можна було і з печенею, і з холодцем з’їсти, але теж солодка на смак», – розповідає Галина Григорівна Шумська. 
Галині Шумській уже майже 80, але жінка досі може дати жару любій господині. Підростають пухкі пасочки в печі, виблискують боками солодкі мазурки, а в родині правило: до Великодня нікому ні крихти! Ще школяркою була, то суворо дотримувалася посту. Колись у школі мало не зомліла біля дошки в суботу перед Великоднем.  «Старі люди як у четвер поїли, то вже тільки в неділю рано можуть розговітися, так правильно», – пояснює Галина Григорівна, а вона з тих місцевих хазяйок, які знаються на традиціях. До паски, каже, треба з турботою. Не дай Боже, дверима гримнути в хаті, коли тісто сходить. Бо – впаде. 
Родинними рецептами пасок на прохання «Волинської газети» поділилися найдосвідченіші господині села хліборобів. 
Галина Шумська: 
«Я свою паску завше запарюю (небагато борошна в миску і молоко, що закипіло й трошки охололо, цівочкою обережно туди вливати і мішати), але то – як хто звик. А рецепт такий: 2 літри молока треба закип’ятити і трохи схолодити (так щоб руку можна було всадити). 30 яєць (20 жовтків і 10 цілих), 300 грам дріжджів, 6 склянок цукру й зо дві ложки густого меду. Уже як місити, то додати 2 склянки масла та 2 склянки олії. Жовтки розтерти з цукром і розчинити, олію і масло влити тоді, як місимо. Головне – дуже добре вимішувати!»

Галина Мартинюк: 
«Секрет моєї паски в тому, що її треба місити 2 години! Ми з невісткою зазвичай місимо по черзі. 1 літр молока та 1 літр борошна запарити. Як трохи схолоне, додати 300 грам дріжджів. Коли тісто підійде додати яйця (50 жовтків і 10 цілих збити з 6-ма склянками цукру), ванілін і місити тісто упродовж однієї години. Потім розтопити 2 склянки масла і теплим влити в тісто. Місити ще годину. Кожна господиня на свій смак може також «посмачити» паску родзинками чи чимось іншим». 


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (59) - 15.8%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (168) - 45%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (100) - 26.8%