«Крик натовпу чи... здоровий глузд ?»

«Крик натовпу чи... здоровий глузд ?»

Своїми думками щодо конфліктів за благоустрій Луцька ділиться голова профільної комісії у міській раді, депутат Андрій Козюра. 
«Чи все так погано у нашому домі?» – задаються лучани питанням, спостерігаючи за черговою сваркою у форматі влада-громада. Чимало людей розуміє: конфлікт викликаний штучно і пов’язаний геть не з благоустроєм чи іншими побутовими справами.
А що з цього приводу скаже член фракції «Батьківщина» у Луцькій міській раді Андрій Козюра, який, власне, й очолює постійну депутатську комісію з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження? 

Андрію Григоровичу, останнім часом питання комфорту городян відчутно змістилося в політичну площину. Та все ж: які напрямки чи конкретні об’єкти потребують першочергової уваги: дворові території, центральні дороги та вулиці, мости, історичні будівлі?
Луцька міська рада  має дбати про всі перераховані вами об’єкти, але одночасно й одномоментно  не вдасться вирішити всі питання. Бо видатки на реконструкцію об’єктів благоустрою здійснюються з міського бюджету, а його ресурс обмежений. Та позаяк кошти міської казни – це кошти громади Луцька, то обов’язок міської ради і виконавчих органів – правильно визначати пріоритети, черговість проведення робіт та раціонально витрачати фінансовий ресурс, аби зробити проживання лучан максимально комфортним.

Як вважаєте, чи достатньо уваги та ресурсу спрямовує міська влада на реалізацію таких завдань?
За останні п’ять років у нашому місті суттєво покращилася ситуація з благоустроєм: проводиться капітальний ремонт мостів, доріг, дворів. Причому така реконструкція проводиться комплексно: асфальтується дорога, тротуари облаштовуються бруківкою, вирішуються питання освітлення та встановлення дитячих майданчиків. 

Ваша думка щодо двоякої ситуації з парковкою біля кінотеатру «Промінь». Окремі жителі категорично проти зрізання 15 дерев. Водночас міська влада стверджує: дерева старі, тому на їх місці краще посадити 17 молодих.
Місто має розвиватися, розвиватися системно і концептуально. Якщо ми – патріоти свого міста, то мусимо вміло поєднати нову архітектуру та існуючі зелені насадження. Переконаний: головним критерієм у спорудженні об’єктів архітектури має бути користь для міста і лучан. Вважаю, благоустроєна парковка між кінотеатром «Промінь» та центральним басейном конче необхідна. З міського бюджету на ці заходи не витрачається ні копійки. Крім цього, планом благоустрою та влаштування парковки передбачено озеленення й висадку декоративних дерев. 

Якою є позиція членів вашої фракції щодо підземного переходу на Театральному майдані? Варто вкотре розпочинати його будівництво чи ліпше зосередитися на інших проблемах?
Вважаю, що обов’язок влади – забезпечувати комфортне пересування дорогами та дбати за безпеку пішоходів. Найбільша кількість пішоходів, які переходять дорожнє полотно в нашому місті, зосереджена навпроти супермаркету «ТАМ-ТАМ»  та універмагу «Луцьк». Безумовно, будівництво підземних переходів у цих місцях людям потрібне. Спорудження таких об’єктів вимагає колосальних капітальних видатків, які міський бюджет не в змозі понести.  Тому обов’язок влади полягає в тому, щоб уміло об’єднати потребу міста та зацікавити інвестора в будівництві такого переходу. 

Не вирішеним лишається конфлікт за дерева на Лесі Українки. Одна частина лучан вважає: так, дерева втратили свою привабливість, а трухляві пеньки свідчать про аварійну небезпечність таких насаджень. Інша частина громади каже: перш ніж зрізати, треба було в людей запитати. Ваша думка?
Лесі Українки –  центральна пішохідна вулиця, наша перлина та окраса. Але на сьогодні її благоустрій не відповідає сучасним вимогам. Тому, якщо ми хочемо рухатися в ногу з часом, реконструкція назріла. Дерева на цій вулиці замінять на декоративні клени, які, на відміну від існуючих старих, не будуть пошкоджувати тротуарне покриття. Вважаю, що в даній ситуації переміг крик натовпу, а не здоровий глузд. 

Задля уникнення конфліктів треба було залишати все, як є, чи просто міській владі – діяти по-іншому?
Проект реконструкції обговорювався  тривалий термін, був схвалений  і, відповідно, затверджений.  Обов’язок  влади – його втілити! Завжди будуть  невдоволені люди, але в даному випадку має домінувати здоровий глузд і інтереси міста. Так влаштована та побудована демократія: влада має виконувати волю більшості та діяти в інтересах громади. В цій ситуації з точністю до навпаки! Спонтанні громадські слухання з успіхом провалені…
Які проблеми, вважаєте, лишилися в місті безпідставно непоміченими (бо іноді чуєш від лучан, що от, мовляв, спальні мікрорайони – фаворити, а інші увагою обділені)?
Розподіл  коштів має відбуватися пропорційно до густоти проживання населення. Тому, переконаний, цілком справедливо, що на найбільш густонаселені мікрорайони виділяється більше ресурсів. 
Підсумовуючи розмову, скількома балами за максимальних десяти оціните благоустрій Луцька?
Наше місто гарне і має  свій неповторний колорит. Я пишаюся  тим, що лучанин. Рівень комфорту та благоустрою оцінюю на 8, щоб було куди рости і покращувати.  Немає межі досконалості, але до неї потрібно прагнути!
Дякую за відверту розмову.
Спілкувалася Оксана БУБЕНЩИКОВА.  

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%