«Майдануті»?

«Майдануті»?

«Якщо ви були на Майдані, то тепер, значить, вам усе можна?!», – так відреагував один із молодих чиновників на скарги людей про те, що влада їх не бачить, не чує і поводиться гірше, ніж гестапівці чи енкаведисти…
Колись суспільство буквально перекосило від слів ще радянського полковника-воєнкома, який інвалідові-афганцеві, що прибув до нього на прийом за допомогою, сказав, ніби вдруге відрізав ампутовану ногу: «Я тебе в Афганістан не посилав!». Ця фраза стала аналогом підлості, нікчемності та духовного виродження «еліти».
Це згадалося зовсім недавно, коли люди намагалися достукатися до свідомості ще молодого (за віком і строком служби) чиновника. Емоції бурлили і переливалися через край. Народ не міг зрозуміти, чому влада, застосовуючи поліцію, забирає в них гаражі й кіоски, а базарників тицяє обличчям в асфальт? Бо ж старий хлів (і з якихось причин належним чином не узаконений), це, звичайно, порушення. Але коли в тому хліві лежать порубані дрова, щоб опалювати квартиру (бо на газ у пенсіонерки грошей не вистачає), то що має переважити: бажання оштрафувати та очистити земельну ділянку чи розуміння, що той старий хлів для старшої людини – чи не єдиний спосіб не замерзнути взимку?
Старий, але перевірений принцип: якщо влада не може допомогти, то нехай хоча б не заважає. Але чому він не запрацював навіть через 3 роки від початку акцій протесту, які спочатку називалися «Революцією гідності», а після оприлюднення декларацій тих, хто на її хвилі приплив до владного острова, вже мало хто іменує з пієтетом і помпезністю? 
У нас, коли бідні і ті, хто продає ту кляту капусту, і ті, хто її намагається придбати якнайдешевше, кожна зекономлена копійка буквально на вагу золота. Тому й не йдуть вони в дорогий супермаркет чи на базар, де треба за місце заплатити часом більше, ніж виторгуєш за товар, з тією капустою…
А до них – мордаті хлопці в уніформі, які жирно існують за рахунок отих бідаків… І – мордякою в калюжу, а мішок із капустою – в багажник…
«Якщо ви вважаєте, що такі дії неправомірні, то можете їх оскаржити в суді!», – радить чиновник.
Йому намагаються апелювати: 
«А коли ми на тому самому паркінгу три роки тому цілі буси завантажували не тільки капустою, але й іншими продуктами, щоб допомогти Майдану, нас навіть регіонали не чіпали! І євромайданцівцями ми самі були! Тільки от вас серед нас тоді ніхто не бачив…».
А у відповідь – наче обухом по голові:
«Якщо ви були на Майдані, то тепер, значить, вам усе можна?!».
Все сказав. Крім одного: хто з ситих забрав у голодних мішок їхньої капусти та де пенсіонерці зберігати дрова на зиму, якщо в неї влада хлівчика забере?
Володимир ДАНИЛЮК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%