Точка опори

Точка опори

Депутати не будуть віддавати волинські надра заїжджим фірмам, доки ті не платитимуть у бюджет області та місцевих громад. А ще підтримують лише ті проекти, які не завдають шкоди екології.
На порядок денний засідання постійної комісії облради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів, де головує Василь Столяр, винесли 8 питань. Половина стосувалася звернень Державної служби геології та надр України, яка просила погодити надання кількох надр в області у користування ПАТ «Укргазвидобування». Це, зокрема, Вічинсько-Доросинська площа, що знаходиться у Рожищенському та Ковельському р-нах, Літинсько-Озерянська (Ковельський та Турійський ), Семеринська площа (Локачинський, Рожищенський та Луцький райони). 
Саме тут Державна служба геології та надр України, інтереси якої представляв начальник Локачинського цеху з видобутку нафти, газу, конденсату ГПУ «Львівгазвидобування» ДК «Укргазвидобування» Іван Яковів, має намір вивчити нафтогазоносні надра, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, із подальшим видобуванням нафти, газу, конденсату. Поступельська ділянка Ратнівського родовища фосфатів також у полі зацікавленості цієї компанії.
Добре, що наша область привертає до себе увагу корисними копалинами, які сховані у землі. Вони, як зауважив на засіданні комісії голова обласної державної адміністріції Володимир Гунчик, мають служити людям і приносити економічну користь Волині. Керівництво області неодноразово порушувало питання про відкриття філіалів цієї компанії на теренах нашого краю. У такому разі краще наповнюватимуться місцеві бюджети. Поки що ніякого зиску від такої діяльності нема. Керівництво компанії жодного кроку назустріч не робить. 
– Коли гора не йде до Магомета, то Магомет має йти до неї, – висловлює своє бачення ситуації Володимир Петрович. – Обкрадати місцеву громаду не дозволимо нікому. Чому регіон, який має власні родовища, повинен бути пасинком? Ми неодноразово запрошували керівників ПАТ «Укргазвидобування» на Волинь, аби узгодити всі нюанси взаємовигідної співпраці. На превеликий жаль, вони поки що не йдуть на контакт. Через те ми відмовляємо їм три рази поспіль, бо просто не маємо морального права давати цій компанії дозвіл на розвідку та розробку корисних копалин. Якщо дозволимо, нас просто не зрозуміють волиняни, які також хочуть, аби область розвивалася, аби кращими ставали наші дороги, у доброму стані були заклади соцкультпобуту. Я за власним підписом направлю листа керівництву цього приватного акціонерного товариства, де озвучу нашу точку зору. Відповідне рішення, сподіваюся, прийме й сесія обласної ради, яке ми також направимо на їхню адресу. Коли не зреагують, то пропоную створити робочу групу з представників держадміністрації та депутатів і поїхати у Київ самим. Ми ж маємо бути патріотами свого регіону, отже – дбати про нього та людей, які тут живуть. 
За таку пропозицію члени постійної комісії проголосували одностайно. Не дали вони дозволу і на розробку Поступельської ділянки Ратнівського родовища фосфатів. Це питання поки що лишається відкритим. 
Постійна комісія роглянула і ряд інших важливих для економіки області проблем та проектів. Вони стосувалися, зокрема, звернення ТОВ «Волинські торфи» щодо дослідно-промислової розробки торфу на Бужанській ділянці, що у Горохівському р-ні; про звернення ТОВ «ДПЗКУ – Українські органічні ресурси» щодо надання гірничного відводу для розробки родовища сапропелю озера Синове та інші. 
Усі вони досить важливі і, як кажуть, не терплять відкладення. Адже це не тільки гроші, але й нові робочі місця. Зрозуміло, що реалізація добрих намірів зніматиме соціальну напругу. 
Розв’язання цих насущних питань залежатиме від депутатів обласної ради, які сьогодні зберуться на чергову сесію. Вони мають зважити всі «за» і «проти», у тому числі й екологічного характеру. Бо гроші, то добре, але коли це не шкодить здоров’ю волинян.
Олег ЛОКАЧУК.  
На фото Романа УСТИМЧУКА: одне з існуючих газових господарств на Турійщині, де хочуть розпочати розробку нового родовища.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%