Знайшли загублене стадо?

Знайшли  загублене  стадо?  По місцевих мас-медіа пронеслося сенсаційне: під час таксації, що проводилася 28-29 січня, працівники Національного природного парку «Цуманська пуща» спільно з волонтерами та працівниками Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) в Україні нарахували аж два десятки червонокнижних зубрів! А насправді їх більше чи менше?

Організатори повідомляли, що облік проводився методом прогону, і помилки бути не може. Першого дня спостерігачі виявили стадо із 9 зубрів із телям, другого приблизно за сім кілометрів – ще одне стадо із 7 особин також із телям. Також організатори цієї експедиції згадали про обласну програму збереження популяції зубра, завдяки якій з’явився вольєр для утримання переселених особин, що мають поповнити місцеву популяцію. Там, на їхнє переконання, утримується 2 зубри чоловічої статті… Хоча автору цих рядків доводилося чути й іншу думку: у вольєрі після загибелі зубра-партнера залишилася тільки самиця зі своїм уже дорослим зубраком.
Отож координатор волонтерів WWF в Україні, зоолог, Андрій Плига заявив: «Їх навіть більше, ніж ми очікували!» 
А як же насправді?
Минулорічної зими мені довелося брати участь в експедиції, члени якої нарахували лише 10 зубрів. Принаймні, цю цифру озвучили скептики, оптимісти говорили про 11-12. За моїми підрахунками,  мало би бути не менше 13 особин. Та це найбільш радикальною частиною експедиційників чомусь сприймалося з великою недовірою: шпетили лісоводів, що не охороняють, не бережуть, хоч саме вони взяли на себе тягар з охорони і підгодівлі червонокнижних звірів.
Тепер голова президії обласної організації Українського товариства охорони природи Віктор Комаров в оцінці кількості зубрів обережніший: 
«Я на цьогорічних таксаційних заходах був лише один раз і сам особисто жодного зубра не бачив, лиш їхні сліди. Але інші люди твердять, що бачили їх на власні очі...»
– Усі 20 зубрів? – уточнюю.
– Наразі ми говоримо про 14: стадо з 9 особин, 3 одинаки і 2 зубри у вольєрі. До речі, дійшла звістка, що народний депутат Сергій Мартиняк невдовзі завезе до вольєра ще 2 самиці із Польщі. А взагалі з цих питань свою офіційну позицію днями має висловити управління екології та природніх ресурсів облдержадміністрації. 
Працівник відділу комплексного управління, біоресурсів та природно-заповідної справи управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації зазначив, що у підрахунку зубрів брала рекордна кількість бажаючих: «У суботу було до півсотні людей. В інші дні по 10-20. Нами було навіть задіяно квадрокоптер. У найближчий час ми подамо звіт про чисельність зубрів.»
Директор НПП «Цуманська пуща» Ігор Квач також у захопленні від цьогорічної таксаційної кампанії:
– Головне, що нам вдалося зробити, так це зафільмувати цю подію. Маємо аж 6 відео. На них добре видно 2 стада: в одному – 2 телят, одне із них народжене минулого року, у другому – теляткові близько 4 р. А ще ж 4 одинаки… 
Наразі експерти  розділилися, як і минулоріч, на скептиків і оптимістів. Одні говорять про 14 особин, другі – про 20.
Чи справді до наших лісів могло прибитися або ж загубитися з попередніх літ ціле зуброве стадо, вже буде відомо упродовж найближчого часу. По-перше, з’являться офіційні дані від управління екології та природніх ресурсів Волинської обласної державної адміністрації, яке зараз очолює Дмитро Новохатський, по-друге, дирекція парку «Цуманська пуща» і численні активісти матимуть експертну оцінку фото- та відеозйомок зубрових стад від столичних фахівців.
У будь-якому випадку, з’являється надія на диво плюс… дві! 

Дві Мартинякових зубрихи-полячки! Це може стати поворотним (або ж незворотнім) етапом у розвитку волинської популяції зубра, адже досі тут культивувалася кавказько-біловезька порода. Мартиняківці будуть біловежцями. Це внесе неабияке збентеження у загальноєвропейські наукові підходи щодо ареалів побутування різних гілок зубра. І головне, чи піде таке змішання на користь популяції?
До слова, свого часу від волинської популяції було започатковано вінницьку, яка зараз вважається найбільшою в Україні – 90 особин: 10 зубренят народилося торік, на жаль, ще 17 втопилися у ставку через браконьєрів, а 2 було вбито. Втричі зросла і популяція зубрів на Львівщині. У 2009 р. до національного парку «Сколівські Бескиди» завезли 11 зубрів із Австрії, Німеччини і Польщі, тепер їх вже 28. 
Якщо Волинська влада знайде реальні гроші на підтримку зубра: він має усі шанси відродитися. Та чи буде підтримка прародителя диких корів на Волині, нікому невідомо. Цей червонокнижник потребує тиші, кормів і дороговартісних охоронних заходів. А ще консолідації усіх зацікавлених сторін у його збереженні і відновленні. 
Зубр належить до Червоної книги України і штраф за його вбивство становить 130 тис. грн. До 1990-х наша країна вважалась одним із найбільших друзів зубра, на жаль, до 2008 р. їхня кількість зменшилася утричі: з 685 особин до 200-300. Точної кількості ніхто не знає. 
Сергій ЦЮРИЦЬ.
На фото Богдана КЛИМЧУКА та Богдана ГОНЧАРУКА: у пошуках загадкових зубрів; королевичі Цуманської пущі.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%