Нічні пригоди

Нічні пригоди

Цуманська лісова охорона виявила«клепкоманів»

Так називають людей, що займаються виготовленням клепок для бочок та діжок. Роз’їжджають на автівках лісами України і переважно ночами «клепкоманять» деревостани. Лісівники ДП «Цуманське ЛГ» нещодавно вночі у глибині лісу виявили такий промисел.

– Лісоохоронці почули дзижчання бензопили, – розповідає лісничий Цуманського лісництва Роман Шпорук. – Воно доносилося з глибини лісу. Лісівники одразу вирушили на місце події, адже штатні лісоруби о такій порі не працюють.

У кварталі 9 виділу 13 Цуманського лісництва близько 22 год. ночі при світлі ліхтарів і побачили зрізаного дуба. Діаметр пенька при замірі потяг на 70 сантиметрів, отож дереву – більше ста років. Зловмисники встигли розрізати стовбур на десять метрових колодок, половину із них було вже поколото на заготовки для клепок.

«Нічні лісоруби», вочевидь, не сподівалися, що їх так оперативно виявлять, тож накивали п’ятами в останню мить. При цьому лишили неподалік навіть дорогий джип із литовськими номерами. Він, припускають лісівники, вочевидь застряг у болоті при втечі.

Лісоохоронці викликали на місце поліцію. Разом оглянули автівку. Всередині помітили бензопилу та сокири, записали дані про транспортний засіб. Деревину секвестрували.

Заподіяна державі шкода при цьому становить 9906 грн. Зважаючи на те, що лісопорушення здійснено у межах Ківерцівського НПП, то за цим фактом відкрито кримінальне провадження і на зловмисників, попри відшкодування заподіяної шкоди та штрафу, може чекати і кримінальна відповідальність. Міру запобіжного заходу визначить суд.

Сергій ЦЮРИЦЬ.

Фото Віталія Мосійчука

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%