Незабутні враження

Незабутні враження

«Пасхальні канікули» школярі з Волновахи провели у Луцьку.
У рамках традиційного проекту «Пасхальні канікули» за підтримки влади міст-побратимів 49 дітей із міста-побратима відвідали обласний центр Волині.
В актовій залі Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького відбулася офіційна зустріч делегації з керівництвом, освітянами та гімназистами Луцька. Гостей із міста-побратима Волновахи привітав в. о. Луцького міського голови Ігор Поліщук, його заступник Григорій Пустовіт, помічник народного депутата Верховної Ради України Дмитра Лубінця на громадських засадах, очільник обласного Центру зайнятості Роман Романюк, начальник управління освіти міськради Олег Гребенюк, директор гімназії Олександр Мишковець. Висвітлити цю незвичну подію прийшло чимало журналістів. 
– Сьогодні вже втретє ми зустрічаємо гостей із міста-побратима Волноваха на Донеччині, – мовив Ігор Поліщук. – На жаль, партнерським відносинам між нашими містами передували трагічні події, пов’язані з військовим вторгненням на Донбасі. Можливо, якби ми запровадили ці традиції значно раніше, вдалося б уникнути цих подій... 

Керівник делегації, заступник директора з навчально-виховної роботи загальноосвітньої школи №2 м. Волноваха Ганна Проскуріна подякувала лучанам за гостинність та теплий прийом: 
– Луцьк має насправді вражаючу та приємну атмосферу, – зізналася Ганна Володимирівна. – За час перебування тут ми зарядилися неповторною енергетикою та поділимося нею зі своїми колегами та друзями у Волновасі.
При цьому додала, що серед школярів не тільки діти з Волновахи, а й сільських шкіл району. Декотрі вже були у Луцьку. Їм тут дуже сподобалося і вони попросилися у цю поїздку знову.
Всього до Луцька приїхало 49 дітей і 5 супроводжуючих. Усі вони переможці «Луцького селфі», яке організатори провели напередодні.

Відтак, господарі запросили гостей із Волновахи на екскурсію до Замку Любарта. Старе місто зачарувало дітей і дорослих своєю красою. Вразила фортеця, її оборонні вали та стіни, В’їзна, Стирова та Владича вежі, церква Івана Богослова, картинна галерея… Заслухалися цікавою розповіддю екскурсовода про історію одного з найдавніших і найкраще збережених в Україні замків, пам’ятки архітектури та історії національного значення, що колись був другою столицею Великої Литви, слугував резиденцією Великого князя, а згодом і королівської влади. У 1429 р. тут проходив з’їзд європейських монархів. У цім замку писалася захоплива історія України, та й зараз Луцьк відіграє важливу роль у житті нашої держави. 
– Стара частина Луцька – неймовірна місцина із теплою та гостинною енергетикою, – зізналася заступник директора із навчально-виховної роботи Волноваської школи №7 Оксана Сироєжко. – Ми дізналися багато цікавого, відчули турботу та гостинність лучан. Хочу щиро подякувати міській владі та усім, хто долучився до цього проекту та подарував нам чудову можливість побувати у Луцьку на Великдень.
Ще б пак! Виконуючий повноваження міського голови Ігор Поліщук, заступник міського голови Григорій Пустовіт, керуючий справами виконкому Юрій Вербич, начальник відділу у справах сім’ї та молоді міськради Олексій Веремійчик вручили кожному гостю великодний кошик із пасхальними стравами та сувеніри. 
– У храмах вже розпочали освячення пасхальних дарів, – мовив Ігор Поліщук. – Ви матимете можливість розділити радість Великодніх свят з лучанами… Запрошуємо вас до Луцького Свято-Троїцького собору….
З усіх усюд в центр міста стікався православний люд, несучи кошички із пасхальними стравами. Долучилися до них і гості з Волновахи. На подвір’ї храму їх зустрів декан Свято-Троїцького кафедрального собору м. Луцька протоієрей Микола Нецкар, він привітав із Великоднем, нагадав про значення Світлого Воскресіння Христового у житті кожного вірянина, дав духовні настанови і здійснив обряд освячення духовних дарів. 
А скільки радості було в очах дітей і дорослих, коли на Театральному майдані вони побачили величезні писанки! Звісно, усі загорілися бажанням біля них сфотографуватися. Зізнавалися, що для них – це вдивовижу. Хоча цьогоріч і Волноваха здивувала всю Україну: тут було встановлено рекорд з розписування Великодніх писанок – 8178! 
Гості із Донбасу зупинилися у сім’ях лучан. Тож найцікавіші могли побувати ще й на нічному освячені пасок, а вранці у колі сімей розговітися після великого посту.
Наступного дня їх чекала екскурсія до Жидичинського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря. Там разом із священнослужителями та вірянами вони взяли участь у хресній ході. 
Після хресної ходи з гостями із Волновахи поспілкувався отець Никодим. Він розповів, що Свято-Миколаївський монастир – один із найстаріших в Україні, згадується вже 1228 р., а це ж період княжої доби. Свою назву отримав на честь покровителя Луцька Святого Миколая-Чудотворця, до речі, до його будівництва долучився іще один Миколай – князь Луцький, що оселився тут у період князівських міжусобиць. 
Отець Никодим показав ще одну святиню Жидичина – Свято-Духівський скит, де раніше також був монастир, а зараз діє церква.
– Ми проживаємо у прекрасних родинах, відчуваємо турботу та гостинність, – ділилася враженнями школярка з Волновахи Катерина Макаренко. – Щодня відкриваємо для себе якісь цікавинки Луцька. А сьогодні, перебуваючи у цьому неймовірно красивому монастирі, мене переповнює справжнє духовне піднесення.
А ще діти з Волновахи побували на етно-фестивалі «Великдень у Луцьку», отримали майстер-клас з писанкарства (Арт-галерея «Луцьк» та «Великодня майстерня»), відвідали Луцький зоопарк…
Запам’яталася й поїздка до храму Преображення Господнього УПЦ КП у с. Змііїнець Луцького р-ну. Чому саме цю красиву церкву обрали для відвідин, пояснив її настоятель отець Володимир: 
– Незабаром у Волновасі з’явиться ідентична до цієї маленька дерев’яна церква, збудована за кошти волинських та волноваських меценатів і благодійників.
Від’їжджали гості з гарним настроєм, добрими враженнями. До міста-побратима їх проводжали нові друзі, яких школярі з Волновахи знайшли у побратимському Луцьку.
Гостини школярів і дорослих міста-побратима Волновахи до Луцька, вважають організатори цього чудового проекту, сприяють не лише порозумінню між містами та його жителями, але й майбутньому Української держави. І це – найголовніше пояснення, чому на Волині до дітей із Донбасу ставляться як до рідних.

Сергій ЦЮРИЦЬ.
На фото автора: представники Волновахи відвідують таку саму церкву на Волині, яку збудують у них удома; під час зустрічі у школі-кімназії №4.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%