Cвято розвіяних стереотипів

Cвято розвіяних стереотипів


Луцьк укотре довів, що був і залишається європейським містом, де представники різних народів і віросповідань почуваються як удома.

Ми живемо у суспільстві стереотипів, які щодня зростають у нашій душі як бур’яни. І нам надзвичайно важко переступити через свої переконання і прийняти щось нове, яке відрізняється від такого звичного «нашого».
Увечері 19 червня випала неймовірна можливість провести один вечір Рамадану у товаристві мусульман. Чесно кажучи, збираючись на зустріч, я злегка нервувала. Мені здавалося, що мене як жінку, одразу по прибуттю, закутають у хіджаб, або ж просто не пустять на захід, вважаючи мої звичні джинси і футболку – недостойним одягом. 
Що ж, незнання роблять свою підступну справу. Насправді при вході нас зустрів представник Духовного управління мусульман України в західних областях шейх Абдуль Карім Мухаммедов, який люб’язно відповів на всі мої питання та розповів про головну мету зустрічі:
«Такий захід у місті Луцьку ми проводимо вперше і хочемо донести до населення Західної України інформацію про те, хто такі мусульмани, яка наша культура, які традиції. Ми, мусульмани України, прагнемо і працюємо на розвиток діалогу з населенням, яке проживає поруч з нами. Ми хочемо, щоб нас не ділили на нацменшини, щоб з нас не робили «другий сорт». Ми живемо в Україні і активно працюємо над досягненням миру. Ми хочемо, щоб люди зрозуміли, що ми ніяк не пов’язані з тероризмом чи насильством».
Зараз у мусульман проходить Рамадан – місяць Великого посту. У ці дні ті, хто вірить в Аллаха, не вживають ані їжі, ані води. З половини третьої ночі і до півдесятої вечора мусульмани дотримуються суворо посту. 
«Загалом місяць Рамадан – це час коли мусульмани стараються залишати свої сім’ї і приходять в мечеті. За цей час ми намагаємося прочитати весь Коран у нічних молитвах. Ми віримо, що у цей місяць Бог посилає більше благодаті. Якщо ти зробив добру справу, то винагорода за неї примножується у сотні разів, як 700 добрих справ», – розповідає Абдуль Карім.
Ще однією моєю невірною здогадкою було те, що я очікувала чогось на кшталт Стамбульських мечетей. Мені здавалося, що Рамадан, це коли просто всі разом моляться, тому очікувала, що учасники заходу розмістяться прямо на землі і візьмуть участь у всезагальному молебні. Проте у приміщенні були розставлені столи, за якими ми і розмістилися.

Після привітального слова зовсім молодий хлопчина, якого кличуть «Брат Рамадан», зачитав священний Коран.
Опісля слово надали ще одному представнику Духовного управління мусульман України Рустаму Агаєву. Він розповів про мету та завдання об’єднання:
«Діяльність Духовного управління мусульман України направлена на розвиток миру, на поширення істинної віри в Бога, високої культури і моральності, а також розвиток міжконфесійного діалогу в українському суспільстві. У першу чергу, ми переслідуємо інтереси мирного співіснування, а також відкритої боротьби проти екстремізму та радикалізму. Ми виступаємо проти всіх спотворень у нашій релігії. Ті, хто не знайомий з мусульманством, повинні в першу чергу зрозуміти, що іслам – це релігія покірності єдиному Богу».
Шейх Абдуль Карім розповів про головне прагнення: щоб їхні високі досягнення у культурі переймали інші нації та народи, адже в мусульманських країнах не існує дитбудинків чи будинків для престарілих – всі доглянуті вдома.
На святий вечір Рамадану запросили і представників міської влади. Тож перед присутніми виступив заступник Луцького міського голови Григорій Пустовіт, який відмітив:
«Я вперше виступаю серед мусульман і, чесно кажучи, хвилювався, що можу вас чимось образити через свої незнання. Але почув тут те, що я чую довкола, коли говорять про Бога. Тому ваше свято підштовхує до моральності, до духовності й представників інших релігій. Так само, як ми, християни, своїми святами долучаємо до віри інших. Я дуже радий, що у Луцьку такі шановані гості, бо чим більше пізнаєш іншу культуру, інші погляди, тим стаєш кращим».
Шейх Валід розповів дуже цікаву історію про ніч аль-Кадр (ніч могутності, ніч приречення). Мусульмани вважають таку ніч кращою за тисячі місяців, бо в цю ніч сила молитви зростає в тисячі разів. Але коли вона настає – невідомо. Говорять, що вона приходить в останні десять днів Рамадану. У цей час на землю спускаються ангели на чолі з Ангелом Гавриїлом, і відкриваються ворота раю. Є повір’я, що у цю ніч людина може побачити божественні знаки: приємне яскраве світло, яке сходить на землю, або ж дерева схиляються у поклоні. Якщо у цей час проговорювати молитву, або ж просити щось у Бога, то воно обов’язково здійсниться.
На цьому вечорі я також познайомилася з дівчиною Ніною, яка розвіяла ще декілька моїх стереотипів. Вона – дружина мусульманина, але при цьому християнка. Говорить, що ніхто не змушує її переходити в іншу віру, хоча інколи чоловік і нагадує, що це було б добре. 
Особисто для мене цей вечір став вечором відкриттів і розвіювань стереотипів. Я неодноразово чула про те, що мусульмани не підтримують тероризм чи екстремізм. А терористи й екстремісти є чи не в усіх світових релігіях… Тож дуже добре, що Луцьк укотре довів свою цивілізованість, демократичність і повагу до інших

Ольга КОНОНЧУК.
Фото автора.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (59) - 15.9%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (167) - 44.9%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (100) - 26.9%