Як малюють кордони...

Як малюють кордони...


Тихо та непомітно пройшло 30 липня, день, який у далекому Лондоні став доленосним для повоєнної історії України... І хоча за столом переговорів сиділи очільники Польського еміграційного уряду та представники Кремля, їхній результат напряму стосувався ні багато, ні мало – нинішніх кордонів нашої держави!

Завжди так було (і зараз – також), що доленосні для України рішення ухвалюються зовсім не в Києві. Дуже часто – взагалі без будь-якої участі нашої влади та народу. Бо територія в нас велика, а потенціал – мізерний. Тому й не рахуються, часом – навіть за стіл переговорів не запрошують...
30 липня 1941 р. щось схоже відбувалося у Великій Британії. З нападом Адольфа Гітлера на СССР «Договір про дружбу та кордони» від 28 вересня 1939 р. між Берліном і Москвою, звісно, втратив чинність. Але й із еміграційним урядом Польщі на чолі з генералом Сікорські стосунки після «Пакту Молотова-Ріббентропа» також були втрачені... Тому Надзвичайний і Повноважений Посол СССР у Великій Британії Іван Майський отримав чітку вказівку від Іосіфіа Сталіна: помиритися з поляками, незважаючи ні на 17 вересня 1939 р., ні на масові розстріли офіцерів та урядовців у Катині в 1940-ому...
Що ж сказав Владіславу Сікорські та міністру закордонних справ Аугусту Залєсскі представник Москви? Іван Майський заявив: 
«Пропонуємо укласти пакт військової взаємодопомоги проти гітлерівської Німеччини. СССР у подальшому зобов’язується сприяти відновленню польської держави в її національних кордонах».
Співрозмовники попросили уточнити, що означають поняття «польська держава» та «національні кордони»?
«Я пояснив обом, що, на думку СССР, майбутня польська держава повинна складатися з поляків та охоплювати ті території, які заселені поляками… Після довгих суперечок та гострої полеміки врешті-решт було вирішено в пакті взагалі не торкатися теми майбутніх кордонів майбутньої польської держави, обмежившись лише заявою Радянського уряду, що всі радянсько-німецькі договори 1939 р. щодо територіальних змін у Польщі втратили силу».
А для українців цей факт важливий тим, що ще в 1941 р. Москва чітко заявила, що західний кордон України буде таким, як зараз.
Точніше, підтвердила те, про що домовлялися союзники ще після закінчення Першої світової війни! Бо 8 грудня 1919 р. була опублікована «Декларація Верховної ради союзних та об’єднаних держав із приводу тимчасового східного кордону Польщі», згідно з якою він проходив від Гродно на Ялівку, Немирів, Брест-Литовськ, Дорогуск, Устилуг, далі на схід від Грубєшува на Крилув, далі на захід від Рави-Руської, на схід від Перемишля до Карпат. Декларація забороняла створювати полякам адміністрації далі на схід від цієї лінії… Але вони таки включили Волинь і Східну Галичину до складу Другої Речі Посполитої, домовившись про це з більшовиками…

Володимир ДАНИЛЮК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%