Допомагало від безпліддя. І стало яловим...

Допомагало від безпліддя. І стало яловим...

Джерело Святої Анни не стерпіло наруги і... висохло!


Скандал: жадоба до наживи призвела до того, що місце паломництва перетворилося на пустелю, бо ще одна споруда перекрила джерельну артерію. І вода щезла. І свята, і проста...

Депутат Почаївської міськради Тарас Паляниця на своїй сторінці у соцмережі виставив фото джерела без води і написав:

«Це показовий приклад, що буває після того, коли на святому місці роблять бізнес! Джерело Св. Анни. Після початку будівництва нового храму, вочевидь, пошкодили джерельну артерію, вода почала поступово зменшуватися. Зі слів місцевих, спочатку, по ночах, воду завозили пожежними машинами з Кременця – не допомагало. Рівень води знижувався. Пробувати бурлити свердловини – результату також не дало. Висновок – святиня для молитви, а не для бізнесу!».

Інформаційний портал м. Дубно Рівненської обл. розповів про екологічну трагедію на джерелі, комплекс споруд довкола якого перебуває під юрисдикцією УПЦ Московського патріархату.

А одна з паломниць – Галина Нагорнюк – це прокоментувала так:

«Коли я вперше потрапила на святе джерело – там не було ані бетонних берегів із мармуровою окаймовкою, ані вирівняного дна, ані пластикових вбиралень-купалень, ані продажу нічних сорочок сумнівної якості в тридорога, ані готелю поряд із столовими рядами. Ніхто не продавав каміння, що кругом валяється. Була свята водойма із крейдяним дном, церква, криниця. Були люди, що моляться і вірують.Усім вистачало цілющої води та місця для молитви. Було мало… Тепер споглядайте усі, хто сотворили гіперінфраструктуру на святому місці…Чи будуть відвідувачі у вашому «ресторані-храмі» без святих водойм? Що вам було важливіше? Кому від ваших дій краще?».

Слід зауважити, що джерело Святої Анни розміщене біля с. Онишківці Дубенського р-ну і користується великою увагою у волинян. Джерело – гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення, вода витікає з крейдяного підвищення. Знаходиться на території Скиту Святої праведної Анни Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря. Ще в 1853 р. на добровільні пожертвування була побудована каплиця на місці старовинної.

Традиційно всі паломники, які їдуть у Почаїв, заїжджають сюди. І не дарма, бо вода справді цілюща! Під час проведення хімічного аналізу води в ній виявили високу концентрацію срібла і кременю. Вода має незмінну температуру +5 градусів за Цельсієм, не замерзає навіть у найлютіші морози.  

Вода із джерела бактерицидна, зокрема, згубна для віруса грипу, дуже швидко зупиняє зовнішню кровотечу, за 2-3 хвилини тамує зубний біль, дуже ефективна при ангіні і нежиттю, парадонтозі, за кілька днів усуває кількарічну печію, нормалізує роботу тонкого й товстого кишківника, ефективна при хронічних захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки. Кременева вода може знижувати рівень цукру у крові, виводити пісок з жовчного міхура та нирок, впливати на нормалізацію функції печінки та нирок, поліпшувати обмін речовин, значно поліпшувати загальне почуття. За переказами, купання в ньому допомагає від багатьох недуг, а також від безпліддя.

І що останніми роками це місце перетворилося на пункт зі збору грошей за все підряд, то це теж правда. Бо купатися в святій воді у купальниках і з відкритою головою – це гріх. А омиватися там само в сорочках, які намоченими починають просвічувати голе тіло – то не гріх...

От і пішла вода від грішників. Аби не назавжди...

Роман УСТИМЧУК.

На фото Тараса ПАЛЯНИЦІ: ось на місці цього піску і камені було джерело Святої Анни.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%