Практику поєднують із наукою

Практику поєднують із наукою  Те, що Волинська обласна клінічна лікарня є однією з найкращих  в Україні, добре відомо не тільки медикам, а й широкій громадськості.Сьогодні це не тільки високопрофесійний медзаклад, який надає найширший спектр лікувальних послуг, а й, без перебільшення, науковий центр відповідного профілю, в якому зібрано спеціалістів найвищої кваліфікації. І це все завдяки зусиллям талановитого та мудрого керівника, людини доброї та щирої душі Івана Сидора. 


Понад 35 років Іван Миколайович на чолі колективу. Але він не сидів, склавши руки, завжди щось будував, розширював та зміцнював матеріально-технічну базу, вдосконалював лікувальні процеси. Це людина з когорти неспокійних та невгамовних, яка ніколи не задовільняється досягнутим… І під час зустрічі не оминули питання щодо подальших планів головного лікаря, оскільки контракт закінчився. 
– Поки що не знаю, чи подаватиму документи на конкурсну комісію. Остаточного рішення не прийняв, думаю, – такою дипломатичною була відповідь Івана Миколайовича. – А відносно лікарні, то скажу, що вона є високоспеціалізованою і високотехнологічною установою. Наші спеціалісти заряджені на опанування новими технологіями і, звичайно, на впровадження нових методів діагностики та лікування. Вони прагнуть змінювати умови праці та якнайшвидше ввійти в європейську систему охорони здоров’я.
                             
– Скажіть будь ласка, що зроблено в обласній лікарні за останні роки?
– Зробили реконструкцію та капітальний ремонт  усіх відділень та оснастили лікарню сучасною апаратурою європейського взірця.
Щорічно на республіканських базах здійснюють підвищення свого фахового рівня близько 80 спеціалістів, за кордоном проходять міжнародне стажування майже 50.
Нас тішить те, що зерна, які ми засіюємо, обов’язково сходять, тобто пожинаємо добрі плоди. Придбання сучасного високотехнологічного обладнання та підготовка спеціалістів в міжнародних клініках для роботи на цьому обладнанні дає можливість скоротити терміни перебування хворого на ліжку, що зумовило значний економічний ефект - понад 14 млн.  грн.  щороку. 
Сьогодні лікарня досягла фантастичних успіхів, якщо порівнювати з тим, що було 10 років тому назад. Звичайно, каталізатором всіх змін є спеціалісти. Робота в колективі побудована таким чином, що кожний спеціаліст має право на свою думку. У середовищі, де всі йдуть у ногу, нічого доброго бути не може.
Я не є очевидець та пасивний спостерігач, а  активний учасник всіх професійних звершень у лікарні. Намагаємось разом зі спеціалістами тримати руку на пульсі подій в охороні здоров’я не лише в державі, але й в Європі в цілому. Ці свіжі враження, що отримуємо, допомагають змінюватись та вдосконалюватись.
Оця свобода, яку дали керівникам лікувальних установ, – це процес, що зумовлює не застій, а розвиток установи. Тому  за демократію треба боротись.
Скажу відверто: працюємо на випередження. Сьогодні  на часі питання змінюватись та вдосконалюватись. Активною стає міжнародна співпраця.



– Відомо, що ваші фахівці не тільки стажуються у відомих клініках Європи, але лікарня має ряд міжнародних угод. Розкажіть про них детальніше.
– Укладені міжнародні угоди, у тому числі, з Сілезьким кардіохірургічним центром Республіки Польща, в якому протягом року здійснюється 150 пересадок серця і легень в комплексі. Укладена  також міжнародна угода між колективом лікарні та німецьким кардіохірургом із світовим іменем, професором Кьорфером про співпрацю між нашими клініками,  із кардіохірургічною клінікою м. Краків Республіки Польщі. Ця співпраця передбачає безкоштовну підготовку спеціалістів, безкоштовне житло та «кишенькові» на  щодень. Вимога одна – знання мови. В лікарні організовані курси з вивчення англійської, німецької та польської мов.
Не один десяток разів приїжджали спеціалісти із-за кордону в нашу клініку, робили показові операції на серці із застосуванням штучного кола кровообігу. Більше того – з гуманітарною допомогою: безкоштовними  штучними клапанами серця, оксигенаторами, шовним матеріалом та іншими виробами медичного призначення. Це стимулювало підвищення фахового рівня наших спеціалістів.
Місяців три тому  у нас відбулась міжнародна науково-практична конференція за участі професора Кьорфера щодо розробки штучного серця. У його клініці  пацієнти із штучним серцем живуть понад 3 роки, чекаючи допоки   з’явиться донорське серце від людини.
Одна з останніх новина  – відкриття  україно-польського Центру слуху та мови «Медінкус», оснащеного найсучаснішою медичною та комунікаційною  технікою. Проведена  міжнародна науково-практична конференція з лікування глухоти як у дітей, так і у дорослих.
Окрім того, спеціалісти обласної клінічної лікарні беруть активну участь у проектах в рамках транскордонного співробітництва із клініками  міст Любліна та Хелма (Польща), Бреста та Пінська (Білорусь). Розроблено 4 проекти, які на даний час знаходяться в міжнародних  конкурсних комісіях.

– Іване Миколайовичу, охарактеризуйте фаховий потенціал очолюваної Вами медустанови.
– У нас працюють в основному лікарі із вищими  та першими категоріями, серед них 15 кандидатів медичних наук, 4 спеціалісти працюють над докторськими дисертаціями. Всі досягнення людської цивілізації забезпечуються розвитком науки. Цей термін співзвучний і для наших лікарів. Спеціалісти лікарні займаються  науковою роботою, озвучують свої доповіді на міжнародних конгресах та симпозіумах. Зокрема, лапароскопічні хірурги виступали із науковими доповідями на конгресах в Румунії, в  м. Амстердам, Нідерланди. Спеціалісти лікарні на міжнародному з’їзді доповідали про успішні проведення оперативних втручань із застосуванням високих  технологій та новітніх  методик. Також відбувся виступ спеціаліста лікарні з питань пульмонології в Лондоні. 
Така тактика та стратегія планування  роботи лікарні дозволила нашим спеціалістам працювати не лише із Європою, але й з усім світом. Зокрема, побувати в провідних спеціалізованих клініках Сполучених Штатів  Америки, Китаю, Тайваню. 
Разом з тим протягом року в лікарні проводиться не менше 15-16 конференцій із залученням спеціалістів  ведучих клінік нашої столиці. Всі конференції проходять із демонстрацією майстер-класів, тобто поєднання теоретичних напрацювань з практичними навичками. Налагоджена трансляція  ходу проведення оперативних втручань  із операційних  в конференц-зал. Всі спеціалісти лікарні,а також хірурги зі всієї області мають можливість безпосередньо відстежувати цілий ряд складних оперативних  втручань. 
Усе це  дало можливість прискорити розвиток та вдосконалення     високоспеціалізованих методів  медичної  допомоги. Окрім того, за останні роки п’ять спеціалістів обласної клінічної лікарні побували на сході України, де надавали та продовжують надавати медичну допомогу учасникам АТО.
Одним словом, заслуги на полі діяльності обласної клінічної лікарні є вже незліченними. Адже діяльність лікарні є багатовимірною. Сьогодні старий анахронізм стертий із пам’яті спеціалістів. Не публічно діє конкуренція між відділеннями. Це дуже добре. Без конкуренції спати ліпше, жити – гірше. Більше того, кожний спеціаліст зрозумів, якщо не можна бути кращим за всіх, тоді треба іти за кращим.

– Цікаво тоді дізнатися, як це впливає на стосунки у колективі?
– З цього приводу скажу ось що: в лікарні створений унікальний клімат співпраці. Хороші результати роботи ми отримуємо тоді, коли в колективі панує культура та етика. У нас розгорнуто 31 високоспеціалізоване стаціонарне відділення. Загальний ліжковий фонд становить 733 ліжка. Протягом року на них отримують медичну допомогу  близько 30 тисяч пацієнтів. Щороку проводиться понад 15000 оперативних втручань, у 40 високоспеціалізованих  кабінетах здійснюється понад 200 тис. відвідувань, що в середньому в день складає майже 795 відвідувань.
Хочеться виокремити роботу кардіоцентру. В західному регіоні України подібні центри функціонують лише на Волині та в м. Львові. У кардіохірургічному відділенні проводяться оперативні втручання високої складності на відкритому серці в умовах  штучного кровообігу. Це одночасна заміна двох клапанів серця та накладання 4-5 шунтів. Опанована пластика висхідної аорти. Торік наші кардіохірурги побували в Австрії, де проходили навчання щодо встановлення оклюдерів на працюючому серці, тобто без його зупинки. Вже в цьому році плануємо розпочати ці оперативні втручання  у себе. Наші кардіохірурги також побували  в Сілезькому кардіоцентрі ( Республіка Польща ), де проходили стажування з пересадки серця. При прийнятті закону України про трансплантацію органів наші спеціалісти будуть готові до пересадки  серця. В нинішньому році згідно з угодою, що укладена із спеціалістами Німеччини, в клініці професора Кьорфера  наші спеціалісти будуть студіювати методику вживлення штучного серця.

– Про успіхи кардіохірургів з Волині відомо давно, а що можете сказати про досягненя в інших галузях?
– Спеціалісти урологічного відділення проходять стажування в клініках Німеччини та Польщі. Згідно з міжнародною угодою в березні цього року наші урологи  будуть навчатись методики пересадки нирки на базі клініки Федеративної Республіки Німеччини.
Три спеціалісти хірургічного відділення лікарні пройшли стажування  в провідній  хірургічній республіканській клініці ім. Ак. Шалімова з пересадки печінки.  В другому кварталі 2018 року заплановано освоїти цю  операцію ще п’ятьма спеціалістами.
Окрім того, в лікарні розгорнуто також відділення ендоваскулярної нейрохірургії, де проводяться всі види оперативних втручань при збереженій свідомості пацієнта на судинах головного мозку при їх вроджених аномаліях. Здійснюється протезування судин головного мозку. Таких операцій робиться в рік понад 200. 
Придбано операційний нейрохірургічний мікроскоп, вартістю 6,5 млн. грн, який дасть змогу проводити практично всі оперативні втручання на головному та спинному мозку . Зокрема,  лікування нейроонкологічних захворювань, в тому числі і в  4-й стадії, та цереброваскулярних захворювань. Окрім того, забезпечить  значний прогрес у розвитку сучасної функціональної нейрохірургії, а саме: в лікуванні епілепсії.
Наші нейрохірурги пройшли стажування в Німеччині, Польщі та Словаччині відносно запровадження ендоскопічної нейрохірургії хребта. Планується до кінця року придбати нейроендоскоп,  за допомогою якого будуть здійснюватися операції на глибинних структурах головного мозку, зокрема на гіпофізі. Ці досягнення нейрохірургії будуть фантастичними.

– Як Ваша медустанова забезпечена сучасною лікувальною апаратурою?   
– Придбано апарат контактної літотрипсії вартістю майже 4 млн грн. За його допомогою  здійснюються найскладніші оперативні втручання на всіх відділах сечовидільної системи, включаючи нирки та наднирники. Розширено обсяг онкоурологічних втручань. Опановані всі радикальні, в тому числі і органозберігаючі операції, при пухлинах нирок великих розмірів.
В судинній хірургії проводяться різні оперативні втручання за допомогою лазера. 
Не можна не відмітити досягнення лапароскопічної хірургії. Розроблені 3 унікальні методики: з оперативного втручання з приводу кил стравохідного отвору діафрагми, а також  одномоментного усунення механічної жовтяниці. З цих питань отримано  три патенти.
Найпозитивніше враження від успіхів у лікуванні онкопатології у відділенні інвазивної радіології. Хворі із 4-ю стадією раку живуть 8 років  після лікування у цьому відділенні. А ще недавно  не доживали і до одного року. Таких операцій проведено понад  8 тисяч.

– Яка ж роль у цьому всьому головного лікаря та управління? 
– Зазвичай задаємо маршрут доби.

– Іване Миколайовичу,  яка Ваша думка з приводу реформи медичної галузі?
– Думаю, що всім вже відомо про те, що реформа мала  розпочатися з 1 січня 2018 року. Однак в силу різних причин відтермінувалась до цьогорічного липня. Маю на увазі лише реформу первинної ланки. Стосовно другого та третього рівнів надання медичної допомоги, то їх реформа має розпочатись з 2020 року. Яка це буде реформа? Нам невідомо. Водночас хочу відзначити , що медицина марить реформами. Але практичні кроки на сьогоднішній день відсутні.
Ми хочемо, щоб в Україні була  запроваджена  бюджетно-страхова медицина. Тобто матеріальну-технічну базу, технологічне забезпечення повинна взяти на себе держава. Так робиться у цивілізованій Європі. В Україні є  багато достатніх людей, які могли б купити собі медичну послугу. А оплату лікування бідних людей, інвалідів, пенсіонерів тощо повинна взяти на себе держава.

– Що думаєте про день сьогоднішній та завтрашній?
– Гору має взяти стратегічне мислення. Я не маю на увазі 5-річні плани, що будувались у колишньому Радянському Союзі. Стратегія передбачає річний план. А тактичне планування ми здійснюємо кожний день та щомісячно. Дуже важливо вміти розгледіти як у великому, так і в малому, глобальне.

– На якому стрижні базується Ваша робота?
– Перше місце посідає робота з кадрами. На другому – зміцнення матеріально-технічної бази. Третє – це запровадження сучасних європейських технологій, що стосуються лікування та діагностики пацієнтів.
Звичайно, дуже важливим питанням є вчасне опанування тими технологіями. А для цього необхідне міжнародне стажування. Сьогодні в лікарні немає жодного апарату, який би не функціонував. Це завдячуючи сильному розуму – інтелекту наших спеціалістів.

– Що зроблено для зміцнення матеріально-технічної бази лікарні за період Вашого керівництва ?
– Зроблено настільки  багато, що навіть перерахувати важко. Але зупинюсь на основних моментах. За період мого перебування на посаді головного лікаря побудовано два корпуси лікарні, дві котельні. За залучені кошти  своїми силами перекрито дахи 5-ти корпусів із заміною шиферу на оцинковану бляху. Проведено капітальний ремонт із реконструкцією  всіх структурних підрозділів лікарні , а саме: 21-го стаціонарного відділення лікарні; лікувально-діагностичного центру (І-й та ІІ-й поверхи), в якому функціонують 30 кабінетів, клініко-діагностичної лабораторії, 3 рентгеноопераційних блоків; центру радіаційного захисту населення; центру екстреної медичної допомоги; відділення відновного лікування преформованими фізичними факторами, в якому функціонують 22 лікувальних кабінети; сучасного харчоблоку та сучасного овочесховища; управлінського блоку (апарату управління, бухгалтерії АСУ тощо).
Двічі проведений капітальний ремонт із реконструкцією  відділення анестезіології із палатами інтенсивної терапії. У цьому відділенні та в 12-ти операційних встановлено мікроклімат, монтаж якого проведений фірмою Карл-Шторц (Німеччина). Забезпечується 10-тикратний обмін повітря, зволоження, бактерицидність та температурний режим.
Боюсь , що я не все перерахував. Більше того, коли я приступив до роботи як головний лікар, то на той період в лікарні був лише 1 флюорограф та 1 електрокардіограф, який писав чорнилами, а електрокардіограму розшифровували за допомогою лінійки.
Важливим є також те, що зараз активна робота в лікарні проводиться  з відкриття реабілітаційного центру, що в селі Тарасове, куди спрямовано  3 млн грн на придбання апаратури.  Ремонтні роботи  знаходяться в стадії завершення.
Також в стадії завершення  ремонт 2 крупних операційних блоків. В цьому році плануємо завершити капітальний ремонт із реконструкцією нефрологічного, ендокринологічного та гастроентерологічного відділень, утеплення та оздоблення  лікувальних корпусів. 

– Іване Миколайовичу, щиро вдячний Вам за розмову! 

Розмовляв Володимир ПРИХОДЬКО.
На фото автора: Іван Сидор.

Від редакції. Оскільки в розмові з Іваном Сидором пролунало ще чимало важливої для волинян інформації, зокрема, про ефективну боротьбу з найважчими хворобами, то ми повернемося до цієї теми в одному з наступних номерів видання.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%