Спека – в травні

Спека – в травні

Ім’я нового Президента України буде починатися на букву «А»?

 

Майже порожній зал на безпековій конференції в німецькому Мюнхені під час виступу Петра Порошенка засвідчив: не лише в Україні до критичного мінімуму впав рейтинг чинного Гаранта Конституції. Схоже, в його здатності не тільки оголошувати, але й реалізовувати реформи, розчарувалися й на Заході.

Тому за обставин, коли «полковнику ніхто не пише», виникає інше питання: хто прийде на зміну Петрові Олексійовичу, для якого буде проблематичним потрапити навіть у другий тур перегонів у травні 2019 р.?

Ситуація залишається не визначеною, але має тенденцію до швидкого прояснення. Бо доки Міхеїл Саакашвілі намагається підняти хвилю суспільного збурення в «тихому болоті» втомленого двома майданами і чотирирічною війною українського суспільства, головні гравці «залягли на дно». Оскільки основна маса з них кинула якір у «тихій гавані» парламенту, то вони чудово знають про ще одну захисну здатність цього державного органу: менш як за рік до виборів Президента чинний голова держави не має права розпустити Верховну Раду України. Тобто, в травні спливе кінцевий термін, коли Петро Порошенко має право призначити дострокові вибори народних депутатів. І як тільки рушниця на стіні впаде на постіль, так і не вистреливши, почнеться найцікавіше і найголовніше…

Незважаючи на високий рівень популярності, «вічно другій» Юлії Тимошенко буде дуже непросто подолати скептицизм щодо її здатності ефективно управляти державою. Тим паче, що в Юлії Володимирівни так само великий індекс популярності, як і рівень несприйняття.

Більші шанси – в другого ешелону політиків, Насамперед, реально розглядається кандидатура лідера «Громадянської платформи», екс-міністра оборони Анатолія Гриценка. Він ніколи не був прихильником Леді Ю, а також остаточно побив горшки з Петром Порошенком.

Сказавши про першого кандидата на ім’я, що починається з букви «А», як не згадати про інших? Насамперед, тихою сапою перебирає на себе повноваження та потоки міністр МВС Арсен Аваков. Він сконцентрував у своїх руках таку армію силовиків та засобів впливу, що може вивезти з держави не тільки Міхеїла Саакашвілі, але й цілий літак опальних лідерів… Його підтримує й очільник «Народного фронту» Арсеній Яценюк (ще одне «А» в імені!), який у разі перемоги Арсена Авакова поверне собі крісло Прем’єр-міністра.

З-поміж тих, хто не замішаний в оборудках нинішньої влади та не брав участі в подіях Євромайдану, багато аналітиків на Заході бачать найкращим кандидатом на посаду Президента голову Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. Молодий, непідкупний, прозахідний і, головне, перспективний.

І навіть якщо станеться те, в реальність чого мало хто зараз вірить, і глава держави таки добровільно піде в відставку, то за Конституцією замість Петра Порошенка тимчасово виконуватиме обов’язки Президента України нинішній Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Але і його ім’я починається з букви «А»…

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото «Ресурсного центру «Гурт»: Артем Ситник, якого розглядають один із реальних кандидатів на перемогу в виборах Президента України в травні 2019 р.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%