Гроші по-новому

Гроші по-новому


Національний банк України вирішив учергове покращити життя «маленьких українців». Тому презентує нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 грн – замість паперових купюр.

Таким чином, дрібні гривні перетворюються на копійки, бо в НБУ хочуть відмовитися від карбування монет номіналом 1, 2, 5 та 25 коп.
Що це означає?
Ні багато, ні мало – тільки одне-єдине: національна грошова одиниця продовжує знецінюватися шаленими темпами, і незначне «укріплення гривні» щодо «твердих» західних валют останнього періоду – ніщо інше, як змова, покликана показати стабільність та надійність фінансової системи України в переддень звіту одіозної очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої та обрання в парламенті нового голови правління Національного банку України.
Бо переведення гривень від 1 до 10 в розряд розмінної монети – яскраве свідчення того, що насправді ці купюри вже навіть не варті паперу, на якому вони надруковані…
Взагалі, схожі маніпуляції з металевими та паперовими грішми для українців – не дивина. Ще 100 років тому, напередодні початку Першої світової війни, в Західній Україні відбувалися схожі процеси. Правда, тоді агітували міняти монети на купюри. По селах ходили цілі натовпи представників однієї з національностей, які пропонували за 100 золотих рублів царської чеканки аж 120 паперових. Мовляв, навіщо в торбах носити за собою важкі червінці, якщо набагато зручніше та вигідніше використовувати гроші з зображенням різних російських монархів? 
Оскільки якийсь час в імперії панувала стабільність, то цей, на перший погляд, вигідний обмін користувався попитом. А потім… Потім була війна. І царські папірці виявилися нікому не потрібними: не одна скриня в волинських селах досі обклеєна цим документальним свідченням обману населення.
Схожі процеси відбулися і наприкінці вересня 1919 р., коли «перші совєти», увійшовши в Західну Україну, запровадили спекулятивний курс обміну польських злотих на радянські рублі – один до одного, хоча насправді валюта Другої Речі Посполитої вартувала в десять разів більше. Найбільше пожалкували ті, хто втратив срібні монети номіналом 2, 5 і 10 злотих: кремлівські папірці згодом знецінилися, а польські гроші навіть за вартістю дорогоцінного металу досі в ціні…
Тому ініціатива нинішнього «безголового» Нацбанку зовні приваблива, а по суті своїй – сумна. Гроші «по-новому» означають тільки одне: гривня, яка на початках запровадженнях майже на рівних котувалася з доларом США, нині знесилилися ледь не в 30 разів. Дрібні копійки та купюри стартового номіналу вже не вартують навіть металу й паперу, з яких їх виготовляють. 
Власне, як і життя майже всього населення України, обдуреного, обкраденого і зневіреного.

Володимир ДАНИЛЮК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%