«Широкий лан» – не повториться?

«Широкий лан» – не повториться?

В сніговому полі і в наметах, які обігрівають пожежонебезпечні «буржуйки», на Рівненщині готується до боїв на Донбасі наша мехбригада з Володимира-Волинського...

 

В військовому відомстві запевняють, що українські солдати більше не будуть гинути внаслідок пожежі в польових таборах, як це сталося на Миколаївщині, де тиловики в погонах за бездіяльності місцевої облдержадміністрації помістили війсаьковослужбовців буквально в болото...

Отже, 13 березня в одному з наметів полігону «Широкий лан» сталася пожежа. Спалахнула «буржуйка», від якої зайнявся брезент... Внаслідок цього 7 військовослужбовців, включно з молодим офіцером, отримали опіки різного ступеню важкості. А 21-річний солдат Іван Хаванець зі складу 92 ОМБР – згорів заживо. До свого 22-річчя він не дожив трохи більше місяця...

Як повідомила військова прокуратура, основною причиною біди стало ось що – «під час підготовки наметового містечка не було враховано зміни погодних умов».

Власне, з тих пір погода на військових полігонах, де а польових умовах на холоді й під снігом і дощем змушені животіти захисники Вітчизни, нічим не покращилася, а навіть погіршилася.

Тому 16 березня ц. р. командування оперативного командування «Північ» організовано вивезла окремих журналістів на військовий полігон на Рівненщину, що показати, що тут – все відповідає нормам, стандартам і наказам..

Хоча офіційна прес-служба військового відомства не розповідає, хто саме там зараз гартується перед виїздом у зону проведення бойових дій на Сході, один із журналістів проговорився. І раз оприлюднена ним інформація й так «гуляє» по всіх усю дах, то не будемо приховувати очевидного й ми: на Рівненському полігоні зараз є окремі підрозділи з 14 ОМБр, яка дислокується в теплих казармах м. Володимира-Волинського.

Комендант таборування у наметах військового полігону попід Рівним Микола Загорський зауважив, що з відведенням води від армійських наметів забезпечили обкопуванням канав. І тепер всередині тимчасових споруд, мовляв, сухо.

«Якщо сильно підтоплює, то робимо додаткові відводи і підсипаємо піском і щебенем», – оптимістично заявив офіцер.

Інший доступно розповів про допотопну систему обігріву наметів: у кожному – дві пічки, які опалюють дровами. Саме ці «буржуйки» і стали основним вогнищем пожежної небезпеки, адже топити їх треба цілодобово, і коли вночі вартовий засинає, то гасне не тільки вогонь, але й втрачається пильність. Тоді солдати ллють всередину бензин, він спалахує і... Якщо бензину мало, то стає тепло. Якщо забагато, то виникає пожежа.

Щоб вияснити, чи безпечним є перебування в подібних таборах військовослужбовців, разом із журналістами туди відправилися й силовики.

«Представники військової прокуратури Рівненського гарнізону провели виїзд до Рівненського загальновійськового полігону, що дислокується в селі Нова Любомирка на Рівненщині. За результатами виїзду прокурори перевірили умови розміщення в польових умовах особового складу 14 окремої механізованої бригади, яка наразі проходить там бойове злагодження. Крім того, провели особистий прийом громадян. Загалом, на зібранні захисників держави, що був організований безпосередньо на території полігону, говорили про проблемні питання щодо соціального та правового забезпечення військовослужбовців, у тому числі учасників АТО», – зазначають колеги з порталу «ZIK».

«Нам тепло, дров вистачає», – утім, оптимістично заявив один із солдатів на Рівненському військовому полігоні.

«А улюблена страва цього контингенту  таборування – горохова каша», – сказала журналістам юна співробітниця польової кухні.

Подбали в таборі і про пожежну безпеку. Тут встановили достатню кількість трансформаторів пониження напруги з 220 до 36 вольт.

Відтак, громадськість та родичів військовиків запевняють, що на Рівненському полігоні трагедія, що недавно сталася на миколаївському «Широкому лані», не повториться.

Будемо в це вірити, бо нова хвиля холоду робить процес виживання солдатів та офіцерів у польових умовах справою ризикованою...

Роман УСТИМЧУК.

На фото порталу «ZIK»: рівненський полігон в час прибуття туди військових прокурорів, із якими поговорили наші військовослужбовці з 14 ОМБр...

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%