Готуємося до Великодня: пасхальний кошик

Готуємося до Великодня: пасхальний кошик


На Пасху не варто освячувати ключі від квартир, гроші і спиртне – навіть червоне вино.

Деякі люди хочуть освятити все й одразу, тому несуть до церкви ключі від квартир, гаманці із зарплатою, документи чи спиртне. І думають, що освячені предмети принесуть удачу. Але для освячення таких речей існують спеціальні молитви, про звершення яких потрібно спеціально просити церковнослужителя. Але робити це у Великодню ніч суворо заборонено, навіть якщо йдеться про червоне вино.
Священики кажуть, що з давніх-давен існував певний перелік продуктів, які можна було святити в храмі. Це – здобний хліб (паска), яйця, м’ясо, сир і масло. Це ті продукти, від яких люди відмовлялися під час Великого посту. Тому й освячувати потрібно тільки те, чого не їли протягом останніх семи тижнів.
Освячену їжу не можна викидати. Її потрібно з’їсти за великоднім столом, поділитися нею з родичами і сусідами або роздати нужденним. Через це не варто брати з собою до церкви кілька десятків пасок чи яєць.
Окрім того, кожен продукт має ще й символічне і ритуальне значення. Ось список того, що обов’язково варто взяти з собою до церкви на Великдень:

Великодній кошик

Для початку кілька слів про сам кошик. Його потрібно використовувати лише на Пасху один раз на рік, а не для щотижневих походів на ринок. Він має бути містким. За традицією на дно кошика кладуть гілочку освяченої верби, а зверху його накривають вишитим рушником.

Паска

Звичайно, головна їстівна героїня Світлого Воскресіння Господнього – паска. Цей обрядовий хліб зазвичай печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні. Паску краще спекти, ніж купувати. Українські господині печуть її за традиційними рецептами, які їм дісталися від мами чи бабусі. Процес приготування і випікання паски вимагає особливої концентрації, спокою, добрих думок і молитви, щоб вона вийшла красивою і смачною. 

Крашанки й писанки

Яйця на Великдень – це символи нового життя і відродження. Традиційно яйця розписують у Страсну п’ятницю. Вважали, що таке яйце не псується. 

М’ясні продукти

М’ясні продукти символізують угодованого тельця, якого заколов добрий батько після повернення блудного сина додому. Українці кладуть у великодній кошик переважно шинку і ковбасу. Буває, що до кошика кладуть потроху різних видів ковбас і м’ясного, а також сало.

Сир і масло

Молочні продукти є першотворінням, сировиною, яка не походить із діяльності людських рук, а є даром природи. Вони символізують ніжність і жертовність Бога. Ці продукти кладуть у посуд, а зверху малюють хрестик.

Сіль

Сіль – це символ достатку. У великодній кошик кладуть зовсім небагато солі. Господині потім не використовують усю освячену сіль відразу, а тримають її протягом року і додають потроху в різні страви. Це фактично єдиний продукт у кошику, який не псується. А ще сіль вважали оберегом: в будинок приходили з хлібом-сіллю і в дорогу з собою брали дрібку солі.

Хрін

Цей символ довголіття і міцного здоров’я також дуже бажаний у пасхальному кошику. На Великдень їдять хрін, перетертий з буряком, намазуючи його на варені яйця та м’ясо.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (65) - 15.4%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (193) - 45.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (110) - 26.1%