Правові акценти

Правові акценти

ПАВЛО ПЕТРЕНКО ПРЕЗЕНТУВАВ ДРУГИЙ ПАКЕТ ЗАКОНОДАВЧИХ ЗМІН, ЯКІ ПОСИЛЮЮТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ

Сьогодні Міністр юстиції Павло Петренко презентував у Верховній Раді другий пакет законодавчих ініціатив, спрямованих на захист прав дітей та посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів.Запропоновані новели є продовженням реалізації ініціативи Мін’юсту #ЧужихДітейНеБуває.

«Ми бачимо реальний результат від запроваджених заходів впливу на боржників. Сотні тисяч найменших українців змогли отримати допомогу, яку не бачили роками. Це дало нам поштовх йти далі – напрацьовувати наступні новації, які назавжди ліквідують таке ганебне явище як несплата аліментів на утримання власних дітей», - наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, після прийняття другого пакету запропонованих змін українці, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше 6 місяців, не зможуть займати найвищі посади в органах виконавчої влади та будуть позбавлені можливості брати участь у виборах.

«Більше того, якщо хтось вже працює в органах влади, а його заборгованість перевищила 12 місяців – це буде підставою для звільнення такого чиновника чи припинення його повноважень. Це нововведення примусить неплатників, які роками ховалися за депутатськими значками чи посвідченнями держорганів, виплатити заборговане», - заявив Міністр юстиції.

Ще одна ключова новація – нарахування чималої пені на суму заборгованості у разі, якщо горе-батько забув про утримання дитини більше, ніж на рік.

«Не платити аліменти має бути максимально невигідно. Після прийняття наших пропозицій розмір аліментів збільшуватиметься автоматично, залежно від строку несплати. Не платиш 1 рік – заплати додатково 20% від суми заборгованості. Не платиш 2 роки – сума додаткової сплати сягне 30%. Не платиш 3 роки – сума боргу автоматично збільшуєтьсяна 50%», - поінформував присутніх Павло Петренко.

Він звернув увагу на те, що стягувачі у таких справах звільняються від сплати авансового внеску не лише за рішеннями про стягнення аліментів, а й за рішеннями про стягнення додаткових витрат на дитину.

Разом з тим напрацьований пакет нововведень передбачає автоматичний арешт коштів боржників та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт.Санкцією за таке правопорушення може бути навіть ув’язнення на строк до 2 років.

«Вкрай важлива ініціатива – збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину.Нині – це менше 1000 гривень. На ці гроші неможливо прокормити, одягнути і підготувати до школи малюка.Ми домагатимемося значного збільшення суми виплат для однієї дитини», - заявив очільник Мін’юсту.

Окремий блок пропозицій стосується забезпечення прав дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей. Зокрема, повний спектр обмежень буде застосовано до батьків таких дітей, які мають борг 3 місяці.

Також серед новацій - звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних «горе» батька або мати у випадку не сплати аліментів понад 3 роки, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, котрі злісно ухиляються від виконання суспільно корисних робіт, запровадження системи автоматизованого арешту коштів боржників та заборони відчужувати власне майно.

Міністр юстиції закликав народних депутатів підтримати напрацьовані ініціативи і невідкладно проголосувати за представлений пакет законодавчих змін.

«Це дуже чутливе соціальне питання, яке стосується сотень тисяч дітей. І кожен громадянин, а тим більше представник влади, не може залишатися осторонь цього процесу.Без щасливого дитинства не можливо побудувати щасливе й гідне суспільство, у якому живуть відповідальні чесні люди, які цінують і свої права, і права інших громадян», - заявив Павло Петренко.

Він нагадав: з початку року виконавці Мін’юсту стягнули на користь дітей 892 млн грн боргу.116 тисячам неплатників було заборонено виїжджати за кордон, 117 тисяч боржників отримали обмеження у праві керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати.

«8,5 тисяч боржників оголошено у розшук. Стосовно 13 тисяч складено протоколи про призначення суспільно корисних робіт. Понад 300 таких протоколів уже підтримано судами. Інші – перебувають на розгляді», - резюмував очільник Мін’юсту.

Народний депутат Ірина Луценко повідомила, що пакет законопроектів про захист прав дітей сьогодні зареєстровано у Верховній Раді.

«Я дуже вдячна Міністерству юстиції та Павлу Петренку за співпрацю при розробці законопроектів, підпис під якими поставили десятки народних депутатів. Серед них - представники міжфракційного об’єднання «Чужих дітей не буває». Як голова цього об’єднання закликаю всіх народних депутатів до швидкого розгляду і, найголовніше, підтримки цих законопроектів. Адже йдеться не про політику, а про майбутнє України», - наголосила Ірина Луценко.

Вона додала, що серед новацій – відміна оподаткування аліментів від батьків-нерезидентів та надання податкових пільг батькам, які вкладають кошти в розвиток своєї дитини – оплачують музичну школу, спортивну секцію, навчання у садку чи приватному освітньому закладі.

Також пропонується підтримати сім'ї важко хворих дітей. На період оформлення інвалідності той з батьків, хто доглядає за дитиною, матиме право на безоплатну відпустку і матеріальну допомогу від держави.

 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%