Солдат не зустріне… полудень віку

Солдат не зустріне… полудень віку


Війна на Донбасі: «Небесний полк» волинян наближається до другої сотні жертв…

Бездиханне тіло Анатолія Іллюха, якому 24 травня наступного року могло виповнитися 50 років, в рідне село привезли ввечері напередодні поховання. Впродовж усієї ночі до храму Святого Серафима Саровського УПЦ МП до Анатолія Панасовича все йшли і йшли земляки, щоб віддати йому останню шану… Прибули на похорон і представники влади – голова Ковельської райради Андрій Броїло та голова райдержадміністрації Віктор Козак…. Потім труну з тілом солдата на руках до кладовища несли його бойові побратими… Завершила траурну церемонію заупокійна панахида, яку провели архімандрит місцевого монастиря Варлаам разом із настоятелем вербської церкви отцем Василієм та батюшками з навколишніх сіл Дубове, Облапи та Підріжжя, та світлі слова про мужнього воїна…
Втім, обставини загибелі цього військовослужбовця досі залишаються втаємниченими, хоча офіційно повідомили, що уродженець міста залізничників та житель с. Вербка Ковельського р-ну Анатолій Іллюх, 1969 р. н., відійшов у Вічність саме 15 квітня ц. р.: «раптово помер».
Відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату Ковельської райдержадміністрації про чергову жертву війни з російськими окупантами та їхніми посіпаками зазначив:
«Світла згадка про справжнього патріота та Героя України назавжди залишиться в нашій пам’яті… З 1994 р. віну служив за контрактом у в/ч А 2042, яка розташована у м. Ковелі та з якої був укотре відряджений на Схід країни в зону проведення Антитерористичної операції. Вірний громадянському обов’язку та військовій присязі, він мужньо, самовіддано та до останнього свого подиху відстоював свободу рідної України. Він мав дружину та сина, був зразковим сім’янином, мужнім і хоробрим воїном, щирим та добрим товаришем»...

На сайті Дубівської громади, де першими повідомили про чергову втрату на фронті, від імені сільради висловлені співчуття рідним та близьким «із приводу передчасної смерті учасника бойових дій в зоні АТО»... Що ховається за цим висловлюванням про смерть Анатолія Панасовича?
Ось повідомлення штабу АТО за 15 квітня ц. р.:
«Бойовики здійснили 52 обстріли українських захисників, троє українських військовослужбовців отримали поранення. Зокрема, на Донецькому напрямку із забороненої Мінськими угодами 122 мм артилерії двічі обстріляні захисники Широкіно, а з мінометів калібру 82 мм – Піски і Шахта «Бутівка»…
Гатили з гранатометів того дня окупанти по укріпленнях в районі Авдіївки, Мар’їнки, Кам’янки, Водяного, Лебединського, Талаківки, з озброєння БМП – по Новотроїцькому і Водяному, а поблизу Водяного, Гнутово, Шахти «Бутівка» і Талаківки вівся снайперський вогонь…

«В результаті бойових дій троє українських захисників отримали поранення. Наших воїнів оперативно доставили в лікувальні установи, їм надана необхідна медична допомога», – зазначено в повідомленні.
Але, найімовірніше, Анатолій Іллюх справді несподівано помер від серцево-судинного загострення, адже в довідках про бойові втрати він не значиться.
Та й командир військової частини, в складі якої Анатолій Іллюх кілька разів був у зоні АТО, теж не кривив душею, розповідаючи колегам із телеканалу «12», що смерть підлеглого виявилася несподіванкою для всіх бойових побратимів.
«Солдатом він був, як то кажуть, на своєму місці. Всі обов’язки виконував справно… А наприкінці травня мав повернутися додому», – зазначив майор Вадим Осадчий.

Всього по Україні станом на початок березня ц. р. зафіксовано 3845 загиблих та померлих у зоні проведення АТО. Із них до моменту смерті Анатолія Іллюха – щонайменше 168 волинян…

Роман УСТИМЧУК.
На фото порталу Цензор.нет», «Район.Ковель» і автора: таким був Анатолій Іллюх; передові позиції української армії; прощання з черговою жертвою війни на Донбасі в ковельському с. Вербка.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%