Шана і патріотизм

Шана і патріотизм

З нагоди Дня пам’яті та примирення 8 травня та Дня перемоги 9 травня на луцькому Меморіалі «Вічна Слава» відбулися урочистості з приводу вшанування жертв Другої світової війни та перемоги над гітлерівським нацизмом.

На Волині вона розпочалася 1 вересня 1939, тривала після 2 лютого 1944 р. і 20 липня 1944 р. після відступу гітлерівських окупантів із м. Луцька і території всієї області, продовжувалася до 8 травня 1945 р. (європейська дата підписання нацистами акту про капітуляцію) і офіційно була припинена 2 вересня 1945 р. після поразки Японії на Далекому Сході.
В урочистостях 8 травня взяли участь секретар Луцької міськради, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, голова облдержадміністрації Олександр Савченко, заступник голови облради Роман Карпюк, консул Генконсульства Республіки Польща в м. Луцьку Марек Запур, депутати міськради та керівники структурних підрозділів виконкому, комунальних підприємств міста,  а також радник Президента Афганістану, генерал бригади Абдул-Рашид Дустум, який у супроводі асистентів прибув на Волинь на запрошення голови облорганізації Спілки ветеранів Афганістану Григорія Павловича для переговорів щодо повернення додому полоненого 30 років тому уродженця с. Ветли Любешівського р-ну Ігоря (Амріддіна) Бєлокурова.
На меморіалі також були присутніми та провели Богослужіння святі отці УПЦ Київського патріархату на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, УПЦ МП, Римсько-католицької і Греко-католицької церков, , ветерани, профспілковий актив, очільники правоохоронних органів, громадськість, ліцеїсти, учнівська молодь. Всупереч пересторогам, жодної забороненої законодавством тоталітарної символіки (червоні прапори, герби СССР чи серпи з молотами) на заходах не було. 
Присутні пом’янули всіх українців, які стали жертвами Другої світової війни. Число втрат нашого народу в найбільшій бійні 20 ст. складає від 8 до 10 млн осіб, а також висловили переконання, що неоголошена Росією війна закінчиться перемогою для нашої держави найближчим часом. Саме тому на меморіалі були  лише синьо-жовті прапори.
Справжнім досягненням нинішньої міської влади стало проведення ще одного заходу, покликаного показати нерозривний зв’язок нашої держави з країнами ЄС, які свято шанують пам’ять про минулу війну та цінують велич мирного життя.

Урочистий концерт, спільна молитва та хвилина мовчання – саме так у м. Луцьку провели всеукраїнську акцію «Перша хвилина миру». Вже з вечора 8 травня на Театральний майдані лунали патріотичні мелодії, а рівно о 23:00, коли в далекому 1945 р. було підписано акт про капітуляцію нацистської Німеччини, присутні запустили у небо блакитні та жовті кульки. Так почалася «Перша хвилина миру».
До присутніх на урочистостях звернувся секретар міськради, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт. 
«Шановні лучани, у нашому житті існує багато символічних подій. І перша хвилина миру – це та хвилина, про яку думали солдати ще 22 червня 1941 року, коли ворог перейшов кордони нашої держави. І гинули лише тому, що людиноненависницька ідеологія вимагала жертв, крові. І в результаті боротьби мільйонів людей ця хвилина настала. Але кожного разу, коли говоримо про хвилину миру, маємо пам’ятати і про першу хвилину війни. На жаль, сьогодні наша країна відчула першу хвилину війни. І тепер усі українці чекають першу хвилину миру. Я не сумніваюся, що вона настане, адже ми переможемо ворога», – цитують виступ виконувача повноважень Луцького міського голови, секретаря міськради Григорія Пустовіта колеги з ІА «Волинські новини».
А наступного дня торжества продовжилися. Цього разу – з нагоди 9 травня, державного свята Дня перемоги.
Серед почесних учасників пошанування подвигу українців, які здійснили вагомий внесок у перемогу країн Антигітлерівської коаліції над нацизмом та його союзниками, ветерани, секретар міськради, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, перший заступник міського голови Григорій Недопад, заступник Костянтин Петрочук, радник міського голови Ігор Поліщук, представники громадськості обласного центру та працівники структурних підрозділів органу місцевого самоврядування.
На меморіал також завітали голова облради Ігор Палиця, його заступник Роман Карпюк, голова облдержадміністрації Олександр Савченко, керівники правоохоронних органів, профспілковий актив, духовенство різних конфесій. 
Після Державного гімну промовці – насамперед, учасник боїв на території Волині в 1944 р. полковник у відставці Михайло Єрлін – наголошували, що велич перемоги в Другій світовій війні надихає нинішнє покоління громадян України не лише вірити в чергову перемогу, цього разу в російсько-українській війні на Донбасі та щодо повернення Криму, але й досягнути її найближчим часом. 
До центральної стели лягли вінки та квіти від учасників святкування.

Роман УСТИМЧУК.
На фото автора: під час урочистостей на меморіалі 8 і 9 травня.




  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%