«Воскресіння» Бабченка і смерть професії

«Воскресіння» Бабченка і смерть професії


Вчора в Україні була чергова «червона дата»: День журналіста. Але святкового настрою вона не викликала. Бо журналістика, як професія, взагалі перестає існувати, плавно перетікаючи в сферу побутового обслуговування, тож логічніше вже представникам мас-медіа відзначати День працівника сфери послуг.

Черговим плюваком в обличчя всіх професійних журналістів стала комедія з «вбивством» та «воскресінням» російського журналіста Аркадія Бабченка. Наступного дня після цієї резонансної події в студії одного з волинських телеканалів майже годину спілкувався з колегою на цю болючу тему. Навіть припустив, що миттєва публікація фоторобота ймовірного вбивці викликає сумніви, чи у вбивстві підозрюють саме цю людину… Але після заяв в ООН міністра закордонних справ Павла Клімкіна і співчуття від Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу загибелі Аркадія Бабченка і в голову не могло прийти, що голова СБУ Василь Грицак, Генпрокурор Юрій Луценко, міністр МВС Арсен Аваков з відома Президента Петра Порошенка насправді розіграли, за словами самого керівника спецслужби, «дійство», котре попахує фальшивістю та низькопробністю.
Отже, ледь я вийшов зі студії телеканалу, як почув новину: Аркадій Бабченко «воскрес»! Мовляв, ФСБ готувала вбити і його особисто, і ще 30 осіб. Замовником виступив такий собі бізнесмен (торгує з німцями зброєю) Борис Герман, якого показово заарештували. В суді той пояснив, що з такою пропозицією до нього звернувся давній знайомий із Москви В’ячеслав Пивоваркін, який працює в «приватному фонді Путіна». А виконавцем став екс-учасник АТО , який розкаявся, почав співпрацювати зі слідством і фоторобот якого красиво намалювали як ніби то кілера. 
Що з цього випливає? Рівень свободи преси в Україні й так посідає в світі 101-ше місце, а після цього опуститься ще нижче. Бо замість того, щоб силовики розказали, як вони розкривають убивство журналіста Павла Шеремета, представники дуже серйозних державних інституцій на чолі з главою держави знову показують кіно. Причому, сценарій виявився недолугим, бо всі, звичайно, привітали Аркадія Бабченка з «другим життям», але розкритикували форми та методи, котрі було застосовано в цьому випадку. Головне, що на міжнародному рівні вкотре підірвана довіра до України, де, виявляється, можна говорити одне, а робити – зовсім інше.
Вочевидь, і ця резонансна справа закінчиться нічим. Бо як знайти міфічного «куратора» з приватного «фонду Путіна», якщо вбивствами опозиційних журналістів в Україні реально займаються інші структури – ФСБ і ГРУ?
І це означатиме, що журналістика як така в Україні знову виявиться в ролі спаплюженої професії. І чим далі, тим менше буде охочих у ній залишатися…

Володимир ДАНИЛЮК.
На фото прес-служби СБУ: на прес-конференції з приводу «воскресіння» Аркадія Бабченка – Василь Грицак, сам журналіст, Юрій Луценко і керівник Нацполіції Сергій Князєв.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%