Тріумф Михальської, Протопоп і сестер Махонюк

Тріумф Михальської, Протопоп і сестер Махонюк

Київ у захопленні від волинянок, які не підкорилися викликові долі і не попливли за течією!


12 червня в Національному музеї літератури України з грандіозним успіхом відкрилась виставка «Перлини Волині», на якій експонуються твори Валентини Михальської, Валентини Протопоп і сестер Світлани та Галини Махонюк. І нехай у столиці в ці дні вирують штучні емоції, пов’язані з маршами представників меншин за рівність: волиняни показали Україні немеркнучу цінність безцінних народних традицій!




Як і попередні заходи, котрі проводить МГО «Волинське братство» на чолі з колишнім заступником голови облради, народним депутатом України кількох скликань, уродженцем м. Володимира-Волинського Сергієм Шевчуком, презентація пройшла в теплій і дружній атмосфері. Бо унікальність виставки полягає в тому, що всі ці роботи – жінок з особливими потребами, і створені  з любов’ю  до Бога, до родини, до людей, до України.

Захід відкрила директор музею  Галина Сорока. У своєму слові вона розповіла про нелегкі долі художниць і вишивальниць, відзначила високий рівень витонченості і  майстерності творів волинянок. Особливий акцент зробила на діяльності МГО «Волинське Братство»:

«Земляцтво – зразкове в плані єднання, популяризації історичної та культурної спадщини Волині. Його прагнення робити корисне надихає інших на добрі вчинки».


Також вона зачитала лист від Валентини Михальської, яка подякувала за організацію виставки і підтримку волинянок, твори яких експонуються.

За дорученням голови Братства Сергія Шевчука виступив почесний голова МГО «Волинське Братство», генерал-лейтенант Олександр Скіпальський. Нагадав, як завдячуючи світлої пам’яті Данилові Марковичу Курдельчуку, в Києві 2004 р. відкрилась виставка Валентини Михальської, і подякував нинішнім організаторам за  душевне спілкування.

Тепло і щиро вела захід перший заступник голови МГО «Волинське братство», голова жіночого Клубу «Волинянка» Жанна Шнуренко. Оскільки ідея виставки належить члену Ради МГО «Волинське братство», активістці клубу «Волинянка» Галині Бідношей, людині творчій і невгамовній, то вона подякувала всім, хто  підтримав цю творчу ініціативу і долучився до організації. Особливо – чоловікові Валерієві Бідношею.


Даніна Шурхал, Галина Оксюк і Галина Прийомська – члени Клубу «Волинянка» – ознайомили присутніх з біографіями  авторів презентованих експонатів. Ансамбль «Волиняни» вніс волинський колорит, позитивну енергетику і додав настрою присутнім на презентації. Прозвучали пісні «Спомин про Волинь» та «Український рушник» – музика і слова керівника гурту Ганни Маковської. Окрасою свята став виступ  нашої волинянки,  народної артистки України Світлани Мирводи, Свою пісню подарувала присутнім і лауреат Всеукраїнських конкурсів та фестивалів Тетяна Кисляк. Романси і задушевні українські пісні у виконанні цих прекрасних співачок зачарували публіку.

Завітав на відкриття виставки відомий  професор, мистецтвознавець Дмитро Степовик. Хоча він народився на Житомирщині, але дитинство його пройшло на Волині. Вважає себе повноцінним волинянином і душею завжди з цим неповторним краєм.

Кінорежисер-документаліст, почесний член Ради МО «Волинське братство» Михайло Ткачук та член клубу «Волинянка» Надія Шепель ширше розповіли про творчість Валентини Михальської, з якою знайомі особисто. Так, пан Михайло згадав про першу виставку Валентини Михальської в Луцьку, в краєзнавчому музеї 1994 р.

«Валентина – сильна жінка, вольова. Її картини – це мова правди», – так сказав про неї режисер.

А Надія Шепель розповіла про першу виставку Валентини Михальської в Києві, яку організувало МГО «Волинське Братство»ще в 2004 р.


Високу оцінку творчості мисткинь дав художник Роман Петрук:

«Роботи дуже сильні, тому що в них відчуваються дуже сильні почуття. Це – від Бога. Саме Бог дає можливість заглибитись у себе, пережити ці емоції і передати їх людям через власні почуття. Високий рівень майстерності від любові. Кожен має реалізувати себе на Землі, черпаючи наснагу з цих творів». Анатолій Кізлов, співробітник газети «Сільські вісті» розповів, що в квітні 2008 р. у м. Києві, в  Музеї гетьманства, проходила виставка «Художники «Сільських вістей», в рамках якої виставлялись роботи і Валентини Протопоп і підкреслив, що її графічні роботи зажди були окрасою газети.


Андрієві Поліщуку вишиті рушники сестер Махонюк нагадали бабусин рушник, вишитий в 30-х роках минулого століття. Тьохнуло серце й забриніло відлунням далеких і теплих спогадів.


Тетяна Череп-Пероганич, поетеса, журналіст, засновниця веб-порталу «Жінка-Українка» була в захопленні від цих жінок – мужніх, сильних і вольових, і тої краси, яку вони дарують людям. Зазначила, що експозиція зроблена вишукано, зі смаком. Роботи варті уваги і треба популяризувати творчість майстринь по всьому світу.  Прочитала власний вірш «Колобок» і наголосила, що якби було побільше таких людей, які зробили сьогоднішню виставку, то ми б ніколи «не втекли ні від мудрості, ні від совісті». Урочистим фінальним акордом мистецької гостини стало спільне виконання пісень «Гей, соколи» Томаша Падури та Гімну волинян «Волинь моя» Степана Кривенького.  

«Це свято культури, майстерності, свято духу і героїзму людей, які перемогли недугу. І своїм прикладом вчать нас цінувати кожну хвилину життя, спонукають бути добрішими, уважнішими один до одного та щирішими. Хочеться подякувати майстриням за цю казку, яку вони принесли в Музей, за те світло й красу, які випромінюють їх твори. За ту любов до рідного краю, якою пронизані всі роботи. За все добро, що увійде у душі відвідувачів цієї виставки», – зазначено на сайті Музею.

«Діяльність Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство» має багато напрямків: це не тільки культурно-творчі, а й соціальні, оздоровчі, благодійні. Найперше, це зв'язки з батьківським краєм, які мають різні форми і завдання реалізації. Київські волиняни трепетно ставляться до всього, що стосується їхньої малої Батьківщини – Волині. Так склалось, що доля звела нас із самобутньою художницею Валентиною Михальською, чудовим автором графічних робіт Валентиною Протопоп і нині вже покійними неперевершеними майстринями-вишивальницями сестрами Світланою та Галиною Махонюк. Це спілкування непросте, бо ці талановиті волинянки майже все своє життя провели на інвалідному візку, борючись з недугою. Та вони не підкорилися долі і не «попливли за її течією», а навпаки, доклали усіх зусиль, щоб показати світові через свою майстерність і мужність красу рідного краю. МГО «Волинське братство» вже неодноразово організовувало виставки робіт цих волинянок у Києві. МГО «Волинське Братство» щиро дякує Національному Музею літератури за чудову організацію виставки. Велика вдячність Генеральному директору Сороці Галині Олексіївні,  яка щиро відгукнулась, погодилась  і підтримала   спільне проведення цієї виставки, а також заступнику генерального директора з науково-освітньої роботи Сенніковій Раїсі Павлівні, з якою оперативно і якісно вирішувались всі організаційні питання», – зазначає крім наведеного вище Вікторія Рутковська, автор публікації про подію на порталі МГО «Волинське братство».

Тож на знак подяки родина Махонюків подарувала Національному музею літератури України рушник «Бабине літо», Валентина Михальська – «Натюрморт зі сливами», а Валентина Протопоп – свою графічну роботу і альбом «Пори року».

Наш кор.

На фото прес-служби Національного музею літератури України та Анатолія Силюка: під час виконання пісні «Гей, соколи» на урочистому відкритті виставки, Валентина Михальська, Валентина Протопоп, Світлана та Галина Махонюк, Галина Сорока, Галина Бідношей, роботи переможців.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%