Запізніла справедливість

Запізніла справедливість

Вступив у дію новий закон про реабілітацію жертв політичних репресій у 1917-1991 роках.

 

Верховна Рада  13 березня 2018 р. внесла зміни до закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні»  щодо удосконалення процедури реабілітації. Змінилась сама назва закону. Тепер він називається Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій  комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

І це дуже суттєво й символічно, адже більшовики за 74 роки знищили мільйони українців тільки за те, що ми прагнули мати свою незалежну державу. Проект  № 6574 підтримали 237 депутатів, і він вступив у дію ще 5 травня 2018 р.,та люди про нього знають мало…

Як зазначається в пояснювальній записці:  

«У 1991 році Верховною Радою Української  РСР було прийнято закон яким засуджено політичні репресії, що здійснювалися протягом 1917-1991 років на території України, визначено категорії осіб, які підлягають реабілітації, порядок надання зазначеним особам статусу реабілітованих та надання ком-пенсацій, пільг та інших соціальних гарантій з боку держави. Однак, діючий закон не в повній мірі охоплює  усі категорії осіб, які були протиправно за-суджені у роки існування комуністичного тоталітарного режиму за діяння, які не вважаються злочинами у цивілізованому суспільстві».

Зокрема,  діючий закон не надавав право на реабілітацію усім особам, яких було  засуджено  у позасудовому  порядку, хоча такі особи мають на це право з огляду на порушення їхнього права на справедливий суд та принципу презумпції невинуватості. Окрім того, закон не містив чітких визначень окремих термінів та понять, які вживаються у ньому та стосуються конкретних форм політичних репресій та їх мотивів. Змінами  до закону оновлено термінологію, визначено форми і ознаки здійснення репресій, покладено повнова-ження на регіональні комісії щодо прийняття рішення про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій та Нацкомісію з реабілітації, утворену при Українському інституті національної пам'яті в Києві.

Що принципово нового у змінах? Тепер реабілітації підлягають практично всі борці за незалежність України, які боролись як зі зброєю в руках, так і словом правди проти злочинів комуно-більшовиків до 24 серпня 1991р. Реабілітувати їх можна посмертно, і можуть це зробити як нащадки – далекі і близькі, так і громадські організації. Ще живі учасники національно-визвольних змагань ОУН і УПА, які не підлягали реабілітації за старим законом по причині, що були засуджені за збройний супротив каральним загонам НКВД і, можливо, когось з чекістських найманців поранили чи вбили. І це зрозуміло, бо той закон писали, приймали вчорашні комуністи, і збройну боротьбу патріотів, націоналістів, упівців вони прирівняли до «злочину проти людяності», наче її можна було вести «законно» в білих рукавичках і без жертв!?..

Друга суттєва відмінність полягає в тому, що «потерпілими від репресій визнаються»: «1) чоловік або дружина репресованої особи, який/яка на мо-мент здійснення репресії перебували у шлюбі з репресованою особою; 2) діти репресованої особи,у тому числі усиновлені,які у віці до 18 років залишилися без батька, матері в наслідок здійснення репресій, або які народилися у місці позбавлення волі, на засланні, висланні під час перебування репресованої особи у місці позбавлення волі, на засланні, висланні;  3) інші особи, які на момент здійснення репресії спільно проживали, були пов’язані спільним побутом з репресованою особою або перебували на утриманні репресованої особи».

Їх не багато, але вони є, і це важливо, бо навіть у російському законі про реабілітацію їх такими визнали ще в 1991р., а наші чекали від української        влади цієї справедливості довгих 27 років. Нарешті дочекались…

Як відбуватиметься реабілітація? Як і раніше, але районні, міські комісії, які були утворені попереднім законом, припиняють свою діяльність. Натомість створюється єдина регіональна комісія з питань реабілітації при облдержадміністрації. Персональний її склад і місце знаходження, телефон будуть опубліковані на сайті облдержадміністрації і в обласних ЗМІ. Комісія матиме більше повноважень і обов’язків. Громадянин, громадська організація звертаються до комісії з заявою про реабілітацію особи й надають необхідні документи, які вони мають. Відмова у прийнятті та розгляді такої заяви забороняється. Якщо доказів не достатньо, то комісія самостійно звертається до органів прокуратури, архівів МВС, СБУ і приймає обґрунтоване рішення та направляє його в Національну комісію з реабілітації в м. Київ, де приймається остаточне рішення про затвердження чи відмову в цьому, яке теж можна оскаржити в суді. Розгляд звернень, збір документів і прийняття рішення мають обмежений термін. На збір архівних документів надається місяць. Усі сумніви щодо фактів, на підставі яких стосовно особи були здійснені репресії, тлумачаться на користь особи. Рішення Нацкомісії впродовж 10 днів із дня прийняття оприлюднюється на веб-сайті, а впродовж 15 днів надсилається заявнику. Загальний строк розгляду та прийняття рішень не може перевищувати 3-4 місяці. Довідки про реабілітацію, посвідчення видані в колишніх республіках СССР в Україні є чинними. Національна і регіональні комісії утворюються в областях впродовж 3-х місяців після затвердження положення про них.

Отже, на 27 році незалежності Українська держава, вчергове засудивши тоталітарний комуністичний режим і сказавши, що він був злочинним, антилюдяним, нарешті прийняла цивілізований демократичний закон, яким визнала, що громадяни, що постраждали від цього режиму, із точки зору держави Україна не є злочинцями.

Тепер наше завдання – зробити все можливе, щоб жах тоталітаризму в будь-якому вигляді більше ніколи не повторився на українській землі, а всі постраждалі від нього – живі і мертві – були реабілітовані й відновили своє чесне ім’я.

Тож прошу волинян не бути байдужими, вивчати закон на сайті Верховної Ради або в інших офіційних джерелах. Пишіть, звертайтесь в регіональну, Національну комісію й добивайтесь, щоб всі українські патріоти були реабілітовані законом і правдивою історією…

Богдан ВІВЧАРИК,

голова Братства ветеранів ОУН і УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура.  

На фото порталу «Український календар»: під час вшанування жертв політичних репресій.

Від редакції. Тепер Українській державі залишилося зробити ще один логічний крок. Після реабілітації всіх борців із тоталітарним комуно-більшовицьким режимом періоду 1917-1991 р. притягнути до відповідальності всіх тих, хто брав участь у репресіях. Насамперед, позбавивши їх пільг, привілеїв та високих пенсій.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%