Волинь чи Прусія?

Волинь чи Прусія?

Сьогодні – особливий день. Бо усталено вважати, що саме 12 липня 1943 р. розпочалася в українській версії «Волинська трагедія», а в варіанті нашого західного сусіда – «Волинська різанина».

Сторони скільки не заявляли про прощення та примирення з приводу трагічних подій минулого, та 75-річчя знову підкидає дрова ненависті в так і не згаслий вогонь ворожнечі… Кому це потрібно сьогодні, коли один із колишніх агресорів – правонаступниця сталінського СССР – Росія на чолі з новітнім диктатором Владіміром Путіним – продовжує окупацію українського Криму та частини українського Донбасу? 
Як відомо, спровокований гітлерівськими та більшовицькими окупантами, які у вересні 1939 р. розділили між собою Польщу внаслідок бойових дій, братовбивчий конфлікт між поляками та українцями в 1943 р. та наступні роки досі викликає гострі дискусії. Зіткнення між озброєними відділами та напади на мирне населення проводилися як відділами Армії Крайової та т. зв. «загонами самооборони», так і боївками УПА та відділами сільської самооборони українських сіл. Рахунок жертв іде на десятки тисяч із обох боків, географія цього конфлікту періоду Другої світової війни – від східних і північних районів Рівненщини, Галичини, Берестейщини і Волині до земель, які розташовані на теренах нинішніх Люблінського, Підкарпатського і Малопольського воєводств Польщі.
На жаль, Військо Польське, яке за наказом свого уряду (насамперед, Президента Ігнація Мосціцькі) в вересні 1939 р. фактично без бою здало західноукраїнські землі московським окупантом (за що потім поплатилося сталінськими репресіями в Катині та інших місцях СССР), після евакуації урядовців в британський Лондон на чолі з Прем’єр-міністром Феліціяном Савой Складовські та його правонаступником Владіславом Сікорські вирішило зробити ставку на збройну боротьбу за відродження Другої Речі Посполитої в кордонах, які існували до початку війни. Тобто, за задумом тодішніх польських правителів, Волинь та інші західноукраїнські землі повинні були повернутися до складу Польщі, як це було на підставі договору Варшави і Москви в 1921 р. і з чим категорично не погоджувалися не лише ОУН і УПА всіх напрямків, але й більшість населення. І саме це, а також намагання нацистів і сталіністів стравити поляків та українців, замість того, щоб вони спільно боролися з коричневою і червоною чумою, і стало основною причиною зіткнення, апогей якого припав на липень 1943 р. 
Але міжнародні угоди, підписані ще в 1975 р. у Хельсінкі визнали непорушність кордонів у Європі! Всі розуміють, що лінії розмежування не влаштовують жодну з країн, які воювали в Другій світовій війні, але щоб не почалася третя, треба наступити на горло власній великодержавній пісні. Якщо ж цього не станеться, то рано чи пізно карту знову доведеться перекроювати. Причому, не стільки за рахунок Волині, як в напрямку Східної Прусії, котру таки доведеться віддавати під юрисдикцію ФРН включно з Кьонігсберґом (нині – Калінінградом): частина території з 1945 р. належить до Польщі, частина –РФ…

Володимир ДАНИЛЮК.
На фото з «Вікіпедії»: Кьонігсберґ на початку ХХ ст., столиця німецької Східної Прусії в 1773-1945 рр.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%