Віртуози, які перемогли стихію

Віртуози, які перемогли стихію

Як відомо, 18 червня Волині довелося пережити велике випробування на життєстійкість людей та інфраструктури: менше години тривав сильний дощ із градом, але цього часу вистачило, щоб стихія наробила чимало шкоди. Найбільший удар після Володимира-Волинського на себе прийняв Луцьк. Потоки води виявилися такими потужними, що в декількох мікрорайонах міста зливова каналізація не змогла справитися з тисячами кубометрів рідини… 

Тож усім водіям того вечора довелося непереливки, а особливо – тролейбусникам. Бо якщо транспортні засоби можуть рухатися автономно в будь-якому напрямку, то «рогаті» буквально «прив’язані» до контактної електромережі!
Втім, серед лучан знайшлося мінімум двоє сміливців, які перемогли стихію і прийшли на допомогу людям. Ідеться про працівників КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Андрія Олімпіюка та Олексія Чуба. Соціальні мережі буквально сколихнуло відео, де було показано, як на пр-ті Соборності один із них перебуває на швидкості за кермом тролейбуса та розвертається в протилежний бік, а другий у цей час від’єднує контактні штанги від мережі, а потім вміло прикріплює їх на новому місці розташування дротів…
Та, крім віртуального захоплення майстрами своїми справи, має бути й моральна та матеріальна сатисфакція. Тому буквально через день після цієї події радник Луцького міського голови Ігор Поліщук запросив обох чоловіків у приміщення мерії, де
«Вони не розгубилися та прийняли креативне й сміливе рішення по перепідключенню тролейбусів на лінію по протилежній смузі руху з метою уникнення простою тролейбусів та забезпеченню їх руху по місту», – пояснив Ігор Поліщук.



Тож до подяк, підписаних виконувачем повноважень Луцького міського голови, секретарем міськради Григорієм Пустовітом, водії тролейбусів заслужили і на премії!
«Волинська газета» вирішила поближче познайомитися з цими віртуозами. 
Кажуть: «Усе вирішує випадок»… Та головне те, як ти цим скористаєшся. Для працівників КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Андрія Олімпіюка та Олексія Чуба такий шанс подарувала… негода. Наперекір стихії вони стали справжніми героями мирних буднів!
Ролик, у якому водії віртуозно розвертають тролейбус, уже переглянуло майже 17000 людей. Але про героїчних водіїв-тролейбусників люди знають небагато. Тож ми вирішили ближче познайомитися з луцькими віртуозами.
Телефоную до Олексія, він постійно на роботі, тому домовляємося зустрітися під час його обідньої перерви на Київському майдані. Сюди ж під’їжджає і Андрій, який у цей день – вихідний. 
І доки Олексій вправно відправляє свого залізного друга на заслужений тимчасовий відпочинок, ми з Андрієм заходимо до салону.
Розпитую…
Андрій Олімпіюк народився у м. Луцьку, навчався у 24-ій школі. Після закінчення навчання рік пробув удома, а тоді вирішив йти вчитися на водія тролейбуса.
«У мене мама 26 чи 27 років пропрацювала водієм тролейбуса. То, можна сказати, це передалося по спадковості», – жартує чоловік. 
Та й у самого вже чималий досвід: 16 років керує луцькими «рогатими»! Тож вивчив машини досконало. Напевно, саме тому й запропонував ідею з несподіваним маневром.
Вдома на чоловіка завжди чекає дружина Ірина та четверо діток! Вони теж у захопленні від чоловіка і тата!




Цікавлюся, чи не хвилюються, адже робота така, що постійно на вулицях, за кермом транспортного засобу, заповненого десятками людей? Це ж дорога, всяке може трапитися.
Відповідає, посміхаючись:
«Ні, сім’я у мені впевнена на всі 100%!».
Олексій Чуб теж народився у Луцьку, закінчив 4-ту школу-гімназію. Зізнається, що вирішив стати водієм тролейбуса через друга, з яким разом служив у армії.
«Він влаштувався першим, а я вже за ним. І якось так потягнуло, що прикипів до цієї професії», – пригадує з посмішкою. Чоловік працює у КП «Луцьке підприємство електротранспорту» з 2008 р.
Одружений, виховує трьох дітей. Дружина Наталія завжди та у всьому підтримує свого коханого.
Цікавлюся, чи часто трапляються такі форс-мажори на роботі?
Чоловіки переглядаються та, посміхаючись, разом відповідають:
«Ні, такий був вперше! Але то дорога, всяке буває. Є нюанси і з машинами, і з маршрутками. Воюють з нами ті маршрутчики на луцьких вулицях…».
Розпитую, чи не жалкують про свій вибір, бо робота направду важка? І машини далеко не нові, і персоналу не вистачає, і постійна відповідальність за десятки чужих життів…
Зізнаються, що робота подобається, «але от би зарплату побільшу, то взагалі було б прекрасно».
З цікавістю запитую, як змінилося їхнє життя після феєричної появи в Інтернеті?
Сміються, що у колективі жартома називають їх «зірками YouTube».
На мою пропозицію зробити декілька світлин дарують позитив емоцій, вигукують: 
«Знову зірки!».
Для простих лучан їхній вчинок креативний та героїчний, а для водіїв-віртуозів – це просто ще один день роботи. Вони переконані, що не зробили нічого особливого, бо ж просто виконували свої обов’язки. 
Але, що ж тут казати, не кожному б вистачило сміливості кинути виклик обставинам. І – стати сильнішими від стихії!

Ольга КОНОНЧУК.
Світлана КОМА.

На фото Ольги КОНОНЧУК та з відкритих джерел: безпрецедентний розворот на пр-ті Соборності; герої-водії під час спілкування з журналістами; Андрій Олімпіюк та Олексій Чуб за кермом тролейбуса .



  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%