Поштовик вимагає шоку

Поштовик вимагає шоку

Керівник колись державної, а недавно приватизованої «Укрпошти» Ігор Смілянський, у якого 2 липня ц. р. закінчився термін дії контракту, подав Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману заяву про відставку.


Це сталося ще на початку липня ц. р., але Агенції «РБК-Україна» вдалося довідатися про факт спроби звільнення Ігоря Смілянського та його команди лише зараз.

«Ігор Смілянський розповів, що поставив перед Кабінетом міністрів умови: якщо вони будуть виконані, гендиректор національного поштового оператора продовжить роботу. Термін розгляду – до 31 серпня. Він заявив, що готовий продовжити контакт, якщо в ньому будуть дотримуватися наступні умови: можливість формування власної команди на ринкових зарплатах, політична незалежність, можливість реалізації шокових реформ, чітка стратегія», – зазначає «РБК-Україна».
Як відомо, на минулому тижні уряд нарешті затвердив Ігоря Смілянського на посаді гендиректора ПАТ «Укрпошта», знявши з його статусу абревіатуру «в. о.». Але питання до нього залишилися. Насамперед, Національна спілка журналістів України гостро критикує поштове відомство за монопольний диктат у справі встановлення тарифів за доставку газет та журналів.

Власне, «нова» «Укрпошта» вже давно почала використовувати листонош не як кур’єрів для доставки свіжої періодики, а як продавців із роздрібної торгівлі різноманітними товарами повсякденного попиту та як пересувних банкірів, які розносять пенсії та збирають гроші за комун послуги. При цьому у відомстві спостерігається катастрофічна відмінність в оплаті праці: якщо Ігор Смілянський та його найближче оточення отримують гроші мільйонами, то фактично всі рядові листоноші змушені трудитися не на повну ставку і отримувати на руки щомісяця менше 2 тис. грн.

Що означає вимога Ігоря Смілянського дати йому можливість «реалізації шокових реформ», наразі невідомо. Але що справжній шок в «Укрпошті» панує вже давно, то це факт: відділення зв’язку в містах і селах масового закриваються, вивільнені приміщення продаються, в уцілілих взимку холодно, тож працівники – звільняються…

Цікаво, що ще 2 роки тому Ігор Смілянський запровадив у відомстві режим цензури.

«Генеральний директор УДППЗ «Укрпошта» Ігор Смілянський заборонив керівному складу державного підприємства спілкуватися із засобами масової інформації без його дозволу. Також всім обласним філіалам заборонені будь які форми взаємодії із ЗМІ і публікації і навіть коментарі в соцмережах без попереднього погодження з генеральною дирекцією», – зазначав портал «Антикор».

Тому Спілка поштовиків України ще в 2016 р. вимагала його відставки:

«Варто нагадати, що Ігоря Смілянського було обрано на посаду в результаті абсолютно закритого і непрозорого конкурсу, на який не були допущені громадськість, експертне товариство та ЗМІ, а тепер він, перебуваючи на посаді керівника стратегічно важливого підприємства, зухвало порушує Конституцію України, залишаючись громадянином США.Ми вимагаємо від громадянина США Ігоря Смілянського припинити систематичні порушення Конституції України, відмінити протиправний наказ про цензуру на УДППЗ «Укрпошта» та звертаємося до громадськості і засобів масової інформації з проханням допомогти спинити свавілля новопризначеного керівника підприємства та захистити громадянські права, свободи і законні інтереси поштовиків».

Слід зазначити, що кваліфікований бухгалтер-аудитор Ігор Смілянський народився в 1975 р. в м. Одеса. Ігор Юхимович дійсно володіє значною практикою роботи в крупних компаніях США, а також отримав посвідчення адвоката в штатах Нью-Йорк і Нью-Джерсі. Тому ніхто не здивується, якщо після невдалого демаршу він повернеться назад за океан.

Світлана КОМА.

На фото порталу «Корупція. Інфо»: Ігор Смілянський.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%