З 1 липня проїзд – безплатний!

З 1 липня проїзд – безплатний!

Місцева влада зважилася на безпрецедентний для всієї Європи експеримент. Якщо раніше безкоштовним був проїзд у всіх видах громадського транспорту лише в столиці, то з 1 липня ц. р. – і в переважній більшості провінційних населених пунктів!

 

Щоправда, йдеться не про Україну, Волинь  чи Луцьк, а про крихітну Естонію, де визнали прибутковим експеримент із запровадженням безкоштовного проїзду в усіх видах громадського транспорту, котрий діє в Таллінні ще з початку року. Оскільки тролейбуси, трамваї і автобуси там належать до комунальної власності, то відшкодування вартості надання транспортних послуг для пасажирів, незалежно від їхнього місця проживання та навіть громадянства, там забезпечили з місцевого бюджету, раціонально перерозподіливши частину податків.

А з 1 липня ц. р., як повідомили колеги з «Настоящее время», аналогічні новації набули чинності в більшості повітів Естонії. Відтепер пасажирам не треба платити 1 євро (понад 30 грн) за проїзд: він став безкоштовним.

Чи зважаться на подібні новації владні інституції в Україні, сказати важко, адже наразі вони рухаються зовсім іншим курсом, постійно збільшуючи вартість проїзду в громадському транспорті. З початку липня в м. Києві, наприклад, за 1 квиток треба заплатити не 4 грн, як раніше, а цілих 8 грн! Зростають тарифи на перевезення і в м. Луцьку та інших містах області.

Слід зазначити, що середня зарплата в країнах Балтії теж набагато більша, ніж в Україні. Після вирахування всіх податків середньостатистичний латиш отримує 733 євро, а в Литві менше 1000 євро на місяць нікому не платять.

Світлана КОМА.

На фото автора: громадський транспорт європейського типу стає безкоштовним.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%