Донбас продовжує вбивати...

Донбас продовжує вбивати...

10-12 серпня у Камінь-Каширському р-ні пройшли дні трауру. А 11 серпня був день жалоби і в м. Луцьку… Бо російські окупанти вбили на Донбасі ще двох найкращих синів України – Андрія Єлістратова і Сергія Цепуха.

Спочатку надійшла чорна звістка про загибель на фронтах російсько-української війни молодого лучанина – розвідника Андрія Єлістратова, 1991 р. н., який мріяв стати розробником комп’ютерних програм. Ворог уночі з протитанкового гранатомета поцілив в автомобіль, яким їхав наш земляк. Отримані поранення виявилися несумісні з життям…
З’ясувалося, що старший розвідник загинув під час доволі мирної місії – разом із побратимами вирішили допомогти місцевій жительці. Про це Інформаційному агентству «Волинські новини» повідомив лікар-стоматолог Сергій Приходько. Чоловік, який часто їздить на Схід, аби полікувати українських захисників, каже, що ніколи волонтером себе не вважав. 
«Я стоматолог, який нетрадиційно проводить відпустки на фронті», - пояснює пан Сергій.
ВАЗівську «копійку» він знайшов у Рівненській обл., у райцентрі Сарни, потім у м. Ковелі, а завершував уже в Турійську.  А на Схід її забрали волонтери з «Серця патріота».
За яких же ж обставин поліг 26-річний старший розвідник, який на війну пішов по мобілізації, а потім як контрактник залишився служити далі?  





«Командир 14 ОМБр полковник Сергій Войченко розповів, що поблизу населеного пункту Золоте військовослужбовці зупинилися, аби допомогти пасажирам цивільного автомобіля, що став посеред дороги та заважав дорожньому руху. У цей час цією ж дорогою додому поверталась жителька населеного пункту Катеринівка. Наші військові ще не встигли запитати причину зупинки автомобіля, як пролунав вибух. З напрямку окупованого Молодіжного по автомобілю з нашими військовослужбовцями влучила ракета, випущена з протитанкового ракетного комплексу. Внаслідок вибуху загинув лучанин Андрій Єлістратов, ще один військовий отримав поранення. Також поранення зазнала жінка, яка проходила поруч»...
Тому в. о. Луцького міського голови Григорій Пустовіт 10 серпня підписав розпорядження, де зазначалося, що «в зв’язку з загибеллю під час виконання бойових завдань на Сході України Андрія Єлістратова та його похованням» 11 серпня оголошувалося Днем жалоби. На знак скорботи було приспущено Державний прапор України з чорною стрічкою на адміністративних приміщеннях міської ради, підприємств, установ, організацій державної, комунальної та інших форм власності на території міста. У цей день також обмежили проведення розважально-концертних заходів, заборонили звучання розважальної музики на ринках, у закладах торгівлі та ресторанного господарства, в громадському транспорті».
Наша громада втратила і ще одного волинянина – мешканця с. Видерта Сергія Цепуха… 
«Стало відомо, що в зоні проведення бойових дій на Сході загинув наш земляк, уродженець села Видерта Цепух Сергій Михайлович, – одразу сповістив про запровадження триденного трауру голова Камінь-Каширської райдержадміністрації, депутат облради Валерій Дунайчук. –  Висловлюю щирі співчуття родині та близьким Героя у зв’язку з непоправною втратою. Закликаю у дні жалоби 10, 11, 12 серпня приспустити Державний Прапор України на будинках і спорудах органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ, організацій, а також забезпечити внесення відповідних змін до всіх запланованих розважальних культурно-масових заходів, графіків спортивних змагань».
У штабі Операції об’єднаних сил повідомили, що солдата вбив ворожий снайпер, коли українець перебував на спостережному посту. Нелюд поцілив біля с. Мар’їнка Донецької обл. нашому хлопцеві прямо в обличчя… Сергій Цепух був військовим медиком, прибув на передову, щоб на спостережному пункті надати допомогу одному з бійців. І – потрапив у приціл цинічного вбивці…



Загиблих на Донбасі внаслідок чергових бандитських обстрілів із боку російсько-терористичних угрупувань зустрічали біля Цуманського посту нацполіції в Ківерцівському р-ні на трасі Рівне-Луцьк, а потім в супроводі колони з автомобілів їх доставили на Театральний майдан обласного центру. 
Багато лучан та мешканців прилеглих сіл Ківерцівського і Луцького р-нів дорогою зі сльозами на очах віддавали шану бійцям. Вклонитися світлій пам’яті бійців прийшли також представники органів влади різних рівнів. У верхньому храмі Свято-Троїцького кафедрального собору УПЦ Київського патріархату 11 серпня пройшла панахида за загиблим 26-річним старшим розвідником 14-ї ОМБ Андрієм Єлістратовим.  Потім тіло Героя доставили на кладовище в с. Гаразджа Луцького р-ну, де воно упокоїлося на Алеї почесних поховань.
А кортеж із тілом солдата 28-ї ОМБ Сергія Цепуха з с. Видерта Камінь-Каширського р-ну на прохання родини полеглого військового медика, після молитви біля входу до храму вирушив у рідне село військовослужбовця, де його й поховали. Очолив чин відспівування благочинний протоієрей Стефан Михалюк, якому співслужили священики Камінь-Каширського і Любешівського благочинь Волинської єпархії УПЦ. Потім духовні особи та односельчани відвідали могилу ще одного загиблого на Донбасі уродженця цього села – Дмитра Герасимика, який загинув 4 роки тому – 17 серпня 2014 р. – і за упокій безсмертної душі якого була звершена поминальна літія.



А тим часом організатори та учасники весілля, котре проводили в луцькому готельно-ресторанному комплексі «Срібні лелеки», всупереч розпорядженням місцевої влади та морально-етичним нормам, влаштували не лише пишне застілля, але й… масовий феєрверк із застосуванням біотехнічних заходів. Громадські активісти миттєво відреагували на таке неподобство, тож тепер у порушників виникне чимало проблем.
Загальна кількість полеглих на Сході в АТО і ОСС волинян уже сягає ледь не 200 душ… По Україні в «Книзі пам’яті полеглих» враховано вже понад 3900 військовослужбовців, які відділи своє життя за нашу державу…

Наш кор.
На фото з відкритих джерел, порталів «ВолиньPost» «Волинськві новини» і «Район. Камінь»: таким був Сергій Цепух; Андрій Єлістратов на передовій; траурна хода в центрі м. Луцька; прощання в с. Видерта.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%