Як правильно збирати і зберігати насіння

Як правильно збирати і зберігати насіння

Помідори
Спочатку слід вибрати найкращі томати, після чого їх потрібно розрізати навпіл і ложкою вийняти насіння з м’якоттю. Кілька днів насіння бродить в скляній ємності, а потім його потрібно висушити. Найкраще висаджувати таке насіння на наступну весну.

Кабачки, гарбузи, патисони
Для збору насіння кабачків, гарбуза і патисона необхідно знайти зрілі плоди з перезрілою м’якоттю, насіння слід виймати разом з нею. Після чого насіння вибирається і просушується, а вже потім його слід помістити в контейнер для зберігання. Ці культури дуже легко перезапиляються, тому різні сорти тих чи інших овочів не слід садити поруч.

Кріп і салат
Ці однорічні культури дуже просто розмножувати, для цього достатньо дочекатися цвітіння, яке дасть розетку з насінням, зрізати його можна тільки після того, як насіння повністю дозріє.

Квасоля і горох
Необхідну кількість стручків квасолі та гороху потрібно залишити для повного дозрівання, після чого їх акуратно зрізують, якийсь час підсушують, після чого дістають з стручків і висипають в скляні ємності для тривалого зберігання.

Морква та буряк
Для одержання насіння моркви або буряка слід відібрати рівні невеликі коренеплоди, зрізати зайве листя, залишивши лише невеликі корінці. Овочі акуратно слід помити, просушити і помістити в льох до наступного року. Навесні вони висаджуються в ґрунт і продовжують свій ріст, випускаючи стрілку з квітконосом, яка трохи пізніше стане ємністю для насіння.
Шоб не допустити в’ялість коренеплодів взимку, їх слід помістити в ящики з піском та зберігати при температурі +1–+3 градуси.

Капуста
Як і у випадку з морквою та буряком, в кінці осені слід вибрати найкращі качани капусти. Зберігати їх потрібно при температурі +1–+2 градуси в добре провітрюваному місці, висаджувати в ґрунт в середині квітня, адже якщо посадити їх пізніше, то капуста просто не встигне зацвісти і сформувати насіння.

Як слід зберігати насіння
Перш за все забезпечте насінню «правильну сухість», адже вологе насіння може просто згнити за зиму. Пам’ятайте, що сушити на сонці або в духовці посадковий матеріал не можна, для цього підійде виключно притінене і добре провітрюване місце.
Також слід пам’ятати про потрібну температуру, за якої може зберігатися насіння. Як правило, це діапазон 0 – +5 градусів. Така температура часто буває у льохах чи холодильниках, але не простих шафках, куди так часто складають насіння. Різке потепління насіння сприймає як знак і починає активно проростати, тому для уникнення передчасного проростання постарайтеся не змінювати температуру змісту садивного матеріалу.
Не менш важливо те, в чому зберігається насіння. Добре, якщо упаковка буде герметичною, наприклад, скляна закрита банка або поліетиленовий пакет. Також стежте за вологістю повітря в місці зберігання насіння, вона не повинна перевищувати 60% – 70%, інакше насіння почне оживати.
Найкраще використовувати для посадки свіже насіння, мало які культури добре проростають після тривалого лежання.

Фото з сайта ukr.media.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (67) - 15.2%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (202) - 45.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (118) - 26.7%