Будівничий. Нації і держави…

Будівничий. Нації і держави…


Головорізи з «2 корпусу» РФ-«ЛНР» продовжують убивати на Донбасі. 18 серпня стало відомо про загибель біля м. Золотого Луганської обл. українського військовослужбовця Василя Крищука з позивним «Скит»… Тож 21-22 серпня у княжому граді стали днями жалоби.

Родом полеглий 36-річний Герой був із м. Володимира-Волинського, де в нього залишилася родина: дружина і двоє синів – Вадим і Тарас... . За фахом Василь Юрійович – будівельник, закінчив Володимир-Волинське ВПУ…  З перших днів Євромайдану був у перших лавах борців Революції гідності. Потім добровольцем пішов на фронт… 
На сторінці батальйону «Січ» у Facebook про втрату старшого солдата сповістили першими: 
«В зоні проведення ООС загинув наш екс-боєць батальйону «Січ» Василь Крищук (позивний «Скит»). Після служби в батальйоні він перейшов служити в 3-ій механізований батальйон 14-ої ОМБР. Поліг у бою з диверсійно-розвідувальною групою ворога», – йдеться в повідомленні.
Пізніше, як деталізували колеги з агенції «РБК-Україна», про загиблого бійця розповів і колишній військовий Олександр Приступа на своїй сторінці в Facebook.
«На Сході мій друг загинув, свободівець, учасник Революції гідності, житель Володимира-Волинського Василь Крищук. Будь проклята ти, Росія, навіки. Миру ти не будеш мати ніколи. Слів немає... Співчуваю родичам і Вічна пам’ять тобі, друже!», – сказав він.
Як повідомив перший заступник голови облради, свободівець Олександр Пирожик, Василь Крищук належав до активних членів ВО «Свобода» і воював на російсько-українському фронті з перших днів війни...
«Сумуємо… 18 серпня 2018 року під Золотим на Луганщині загинув Побратим, старший солдат 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, свободівець з Волині Василь Крищук, псевдо «Скит». Василь віддав життя в бою з диверсійно-розвідувальною групою ворога, яка відкрила вогонь зненацька. В бою було троє поранених. Наш побратим загинув від ворожої кулі в серце, яка пройшла збоку від бронежилета», – відгукнувся на сумну подію, висловлюючи щирі співчуття дружині та двом діткам полеглого, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, зазначивши, що Василь Юрійович «був переконаним націоналістом».
Висловив щирий смуток із приводу непоправної втрати і голова облдержадміністрації Олександр Савченко:
«Волинь втратила ще одного сина, справжнього Героя, який ціною власного життя, відстоював Незалежність України... Солдат 14-ої механізованої бригади Василь Крищук поліг на фронтах неоголошеної російсько-української війни... Висловлюю щирі слова співчуття батькам, дружині, дітям військовою, та усій волинській родині... Вічна пам’ять Герою!». 
Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк 20 серпня підписав розпорядження про оголошення у місті 21 та 22 серпня 2018 р. днями жалоби: було обмежено проведення розважальних концертних заходів, спортивних змагань, заборонено звучання розважальної музики на ринках, у закладах торгівлі та ресторанного господарства, в громадському транспорті.
Тіло Героя привезли у рідне місто 21 серпня, після того, як волонтери та активісти зустріли кортеж із «вантажем 200» на Цуманському перехресті в Ківерцівському р-ні, неподалік кордону Рівненської і Волинської обл. Потім кавалькада автомобілів прибула в м. Луцьк, де в Свято-троїцькому кафедральному соборі УПЦ КП відбулася заупокійна Літія. 



Востаннє покійний Василь Крищук переночував у рідному домі, а о 12.00 місцеве православне духовенство провело заупокійну службу. Попрощалися з Героєм дуже багато мешканців княжого граду та військовослужбовців мехбригади та зенітно-ракетного полку, які дислокуються в місті. А потім настала мить прощання…
Та пора вже не лише розказувати, хто віддав своє життя за Україну на Донбасі, але хто винен у цих смертях. Зрозуміло, «пальму першості» утримує правитель Кремля і послідовник тоталітарних традицій сталінізму Владімір Путін, який 18 серпня (у день авбивства Василя Крищука!) як ні в чому не бувало гуляв і танцював на весіллі 53-річної очільниці МЗС Австрії Карін Кнайсль, а потім проводив таємні переговори з канцлером ФРН Ангелою Меркель під Берліном. 
Щодо безпосередніх військових злочинців, то на Луганщині проти нашої 14-ої ОМБр окопалися бойовики з т. зв. «Другого армійського корпусу» зі складу Південного військового округу ЗС РФ. З 2015 р. ним командував генерал-майор російської армії Євгеній Нікіфоров, відряджений в окупаційні війська з посади заступника командувача 58 Армії ЗС РФ. Наразі він повернувся в Росію, а хто заступив на пекельне місце організатора агресії російських окупантів на Луганщині, вітчизняна розвідка не повідомляє...
Штаб окупаційного «корпусу» складається виключно з кадрових російських офіцерів, які очолюють і основні військові угрупування: 2 окремих полки, 8 т. зв. «батальйоні тероборони», 4 ОМБр, 7 окремих батальйонів, 3 спецроти. Загальна кількість бандформування – майже 15 тис. головорізів.
Як бачимо, ця озброєна до зубів наволоч здатна ще довго сіяти смерть серед захисників України…

Роман УСТИМЧУК.

На фото з відкритих джерел та порталу «Волинські новини»: таким був Василь Крищук; прощання зі «Скитом» у м. Луцьку...

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%