Інтернет-лікар

Інтернет-лікар


Що для американців стало нормою життя, те для українців – казка… Чому «реформа» медицини в нас відбувається за допотопним сценарієм і хто від цього помре?

Комп’ютер, iPhone чи сучасний мобільний телефон допомагають громадянам США отримати оперативну та кваліфіковану консультацію профільного фахівця, не виходячи з дому. В Мережі існують спеціальні сервіси, зв’язавшись із якими, будь-яка людина може сконтактувати з тим чи іншим лікарем та отримати від нього екстрену допомогу. За 15 хв. такої консультації американці платять не менше 50 доларів США.
Звичайно, такий спосіб отримання меддопомоги в багатьох випадках не може вирішити всіх проблем зі здоров’ям, але, в усякому випадку, такі консультації набагато ефективніші, ніж безперспективні запитання в аптеках у фармацевтів, яку краще купити пігулку в випадку тієї чи іншої недуги. Хоча б тому, що відеопротокол спілкування фіксується, і лікар повністю відповідає і за встановлений діагноз, і за прописані методи лікування.
Чому цього не може бути в Україні, де трублять про «медреформу»?
По-перше, ціна 50 доларів США – неосяжня для 99% громадян нашої держави. Якщо година кваліфікованого масажу вартує в нас 5 євро, і це стає часом непереборним бар’єром для потенційних клієнтів, то хто заплатить більше половини пенсії чи пів зарплати за телефонну консультацію з лікарем?
По-друге, і «реформовані» сімейні лікарі, і їхні пацієнти настільки бідні, що в багатьох випадках просто не спроможні купити чи ноутбук, чи iPhone.
По-третє, в багатьох районах області взагалі відсутній надійний Інтернет, тому там кликати лікаря треба хіба що б’ючи лобом об металеву рейку…
Четверте і, мабуть, найголовніше: як тільки це нововведення запрацює, за нього одразу вхопляться шахраї та пройдисвіти, тому замість дипломованого лікаря з пацієнтом може поговорити звичайний аферист, і результати його «консультації» здатні бути фатальними…
Але так чи інакше, медицина в нинішньому її стані не відповідає інтересам ні тих, хто залишився працювати в цій галузі, ні тих, хто змушений користуватися їхніми послугами. Парадоксальна ситуація: Конституція гарантує кожному громадянинові безоплатне лікування, а реалії життя показують, що це утопія. Страхової медицини, як у більшості цивілізованих держав планети, в нас немає. Натомість платимо податки «в загальний казан», із якого нічого, крім пару і диму, натомість не отримуємо. Бюджетних грошей не вистачає ні на утримання лікарень, ні на гідну зарплату персоналові, ні на харчування пацієнтів, ні на ліки і медпрепарати… За все доводиться платити тому, хто хворий. Але й у такому разі галузь не здатна надавати сучасні і якісні послуги, тому все частіше люди їдуть рятувати життя в закордонні клініки.

Володимир ДАНИЛЮК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%