Лідери цукроваріння

Лідери цукроваріння


На Гнідавському цукровому – у розпалі сезон цукроваріння. Завод щодоби переробляє 6 тисяч тонн буряків та виробляє більше тисячі тонн цукру. Тут працює 800 волинян, а загалом понад 40 тис. жителів Волині виживають завдяки співпраці із заводчанами. 

Цей потужний комплекс залучив понад 200 мільйонів грн інвестицій. Це дає можливість, попри солодку продукцію, щороку виробляти 100 000 тонн корму для тварин, добрива – для 15 000 га сільськогосподарських угідь, біоетанолу (добавка до палива), що заміщає 700 залізничних цистерн нафти. 
– Я щиро вдячний всім гнідавським цукроварам за сумлінну роботу, – мовить директор Гнідавського цукрового заводу Ростислав Новосад. – Разом ми тримаємо лідерські позиції в Україні і в Європі.
ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» – лідер цукрової галузі Волині і Західної України. Саме це підприємство першим у державі створило національну цукрову торговельну марку – ТМ «Солодко», під якою продукція підприємства виробляється і фасується з 2003-го року.
Але історія підприємства розпочинається значно раніше – Гнідава дала Україні перший цукор ще у далекому 1958-му. Саме того року було завершено будівництво та комплексне випробування устаткування першої черги заводу на виробничу потужність 1500 тонн буряків за добу. Надалі удосконалювалися технологічні та теплові схеми, вводилися додаткові потужності. З 1986 року потужність переробки становила 4500 тонн солодких коренів за добу.
У 1996 році підприємство  реорганізоване у ВАТ «Гнідавський цукровий завод» (голова наглядової ради – Ярослав Галькевич). Наприкінці 2002-го головою правління ВАТ «Гнідавський цукровий завод» обрано Сергія Бондарука. Наступний рік став не лише сезоном повного повернення довіри бурякоздавачів до цукрового заводу, а й роком створенння ТМ «Солодко» і її експансії на харчовому ринку держави: у 2003-му році із кожних ста українських мішків цукру-піску три – гнідавські.
Починаючи із 2004 року і саме підприємство, і торговельна марка «Солодко» здобувають золоті нагороди на різноманітних аграрних і харчових форумах найвищого рівня, а продукція під ТМ «Солодко» (цукор-пісок, «Природний», крупнокристалічний білий, дрібнокристалічний білий, «Желювальний») є лідерами продаж.
Важливим для ВАТ «Гнідавський цукровий завод» став рік 2006-й – на підприємстві почали принципово змінювати саму систему виробництва цукру і варіння цукрового кришталика. Акціонери запланували вкласти у завод значні інвестиції, щоб потужність переробки солодких коренів на Гнідаві у найближчому майбутньому сягнули показника 9 тисяч тонн на добу, і від 800 тисяч до 1 мільйона тонн – за сезон.
Завод є атестованим за стандартом ISO 9001, а якість продукції під торговельною маркою «Солодко» значно вища від тієї, що її вимагає від українського цукру Світова організація торгівлі.
Важливим для ВАТ «Гнідавський цукровий завод» став рік 2006-й – на підприємстві почали принципово змінювати саму систему виробництва цукру і варіння цукрового кришталика.
Уже протягом кількох років, як розповів голова правління заводу Ростислав Новосад, тут працюють над проектом з переходу на альтернативні джерела енергії.
 «Cитуація на ринку газу змушує нас прискорити процес зменшення обсягів використання природного газу на заводі, щоб забезпечити його енергонезалежність», – уточнив Ростислав Павлович.
Свого часу був підписаний договір між «Гнідавським цукровим заводом» та ПрАТ «Українська технологічна компанія» про початок робіт з модернізації та встановлення біогазового комплексу, який зможе переробляти всі залишки мелясної барди на біогаз, тим самим зменшивши залежність підприємства від природнього газу.
Типовий проект передбачає будівництво біогазового комплексу на території цукрового заводу поруч із сховищами жому. Фактично, біогазовий комплекс буде частиною технологічного процесу переробки цукрових буряків. Імплементація біогазового комплексу на цукровому заводі дасть змогу позбутись відходів та отримати замкнутий технологічний процес.
І ще один нюанс.Мелясна барда – це залишок від переробки цукрових буряків. Сільгосппідприємства використовують це органічне добриво для підживлення ґрунтів. Чим вигідна співпраця цукрового заводу і фермерів?
Спеціалісти переконують, що 10 тонн мелясної барди можуть замінити чотири мішки селітри, а беручи до уваги сьогоднішні ціни на добрива – це дуже вигідна пропозиція, тим більше, що мелясна барда є органічним добривом.
Щодня Гнідавський цукровий завод реалізовує понад 300 тонн барди для сільськогосподарських підприємств Волині та сусідніх областей, каже заступник голови правління Гнідавського цукрового заводу Олександр Нікішин.
На підприємстві вже розпочалося встановлення спеціальних пресів для жому, які із дефекаційного осаду нового врожаю вироблятимуть органічне добриво для вапнування грунтів.
Вапнування ґрунтів допомагає засвоєнню мінеральних добрив.
«Не використовувати цей ресурс в сьогоднішніх умовах – це просто злочин. Сьогодні вапнування потребують кислі ґрунти, що розташовані в північній частині області», – запевняє директор Волинського «Інституту охорони ґрунтів» Микола Зінчук.
У Волинській філії «Інституту охорони ґрунтів»проводилося агрохімічне обстеження та паспортизація земель сільськогосподарського призначення після поливання полів мелясною бардою, яке підтвердило позитивні результати.

Володимир ПРИХОДЬКО,
Сергій ЦЮРИЦЬ.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (67) - 15%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (205) - 46%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (119) - 26.7%