Журнал – під ніж?!

Журнал – під ніж?!


Слідом за ліквідацією паперової версії поважного часопису у Варшаві колектив редакції відправили на Біржу праці…

Отже не тільки в Україні зникають медіа під виглядом економії бюджетних коштів чи заощадження олігархічних витрат. Найсвіжіший приклад – сусідня Польща, де під загрозою ліквідації виявився єдиний журнал, який розповсюджується в Росії та інших країнах пострадянського простору російською (часом й українською) мовою і стоїть на фундаментальних принципах демократії!
Одним із його ініціаторів був ще легендарний польський дисидент Єжи Ґедройць, який, перебуваючи в еміграції, заснував видання «Паризька культура». В умовах «Холодної війни» та існування СССР і «Варшавського договору», разом із дисидентами з України, Росії та інших східноєвропейських країн він напрацював формулу мирного співіснування на континенті після неминучого розпаду «імперії зла». В основі було розуміння, що повоєнні кордони не влаштовують жодну з країн, але вони мають бути непорушними. На цій основі Єжи Ґедройць і запропонував будувати на сонові демократичних принципів стосунки між незалежними державами та діалог поміж різними народами та людьми різних віросповідань.
Єжи Помяновські, один із його однодумців, який у вересні 1939 р. як солдат Війська Польського лікував ся від поранення в Луцькому військовому госпіталі та потрапив у полон до «перших совєтів», зумів створити журнал «Новая Польша». У часописі, де працює чимало етнічних українців, на прикладах історії, культури, релігії, суспільного життя поширювалися на всі російськомовні країни світу саме принципи демократичної побудови суспільств і країн. Зрозуміло, що періодично Кремль перешкоджав розповсюдженню цього видання на підконтрольній території, але ніхто не міг очікувати, що справжня біда прийде зовсім із іншого боку! 
Отже перекладач і поет Ігор Бєлов зініціював звернення до міністра культури і національної спадщини РП Пйотра Глінскі відкрите звернення, яке підтримав і автор цих рядків. 
«Півроку тому було ухвалене рішення про ліквідацію паперової версії журналу.  А недавно ми дізналися про зміну видавця: від Інституту книги ці функції мають перейти до Центру польсько-російського діалогу та злагоди. Це вже призвело до звільнення працівників редакції журналу – професійного та досвідченого колективу. Існує пересторога, що внаслідок цих абсолютно нелогічних комбінацій безповоротно зміниться характер і дух журналу, і від нього залишиться хіба що назва, якщо взагалі щось залишиться…».
У Польщі звертаються до тамтешньої влади зберегти журнал «Новая Польша» в первісному варіанті.  І чи не означає ця рокіровка зміну зовнішньополітичного курсу нашого західного сусіда з лояльності до України в бік тіснішої співпраці з Росією? 

Володимир ДАНИЛЮК. 
На фото: журнал «Новая Польша» з публікацією автора цих рядків про луцький період життя багаторічного редактора видання Єжи Помяновскі.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%