Громадські ініціативи

Громадські ініціативи

Активісти з Любомля прагнуть зберегти садибу Гутовських у Піщі

Однією з пам’яток архітектури, які знаходяться на території Шацького району, є садиба Гутовських у селі Піща. Минулого тижня стан пам’ятки архітектури привернув увагу активістів з Любомля, котрі організували там толоку з очищення території від заростей кущів та дерев.

А вже у неділю, 14 жовтня, біля садиби Гутовських провели анонсований фест-віче «ПОКРОВА», приурочений Дню захисту України. Мета заходу – привернути увагу громадськості до стану пам’ятки, аби та зайняла своє гідне місце серед інших культурний пам’яток Волині, – пише Район.Шацьк.

Участь у заході, який організовувався за сприяння жителя Любомля Миколи Полінкевича, взяли науковий працівник Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остапюк, а також науковець, керівника історично-краєзнавчого факультативу Микола Дзей, голова Піщанської сільської ради Олександр Бакун, уродженець села Піща, колишній голова колгоспу Михайло Богута.

Цікаві факти з історії заможної польської родини Гутовських, а відповідно – й історії архітектурної пам’ятки, розповів дослідник історії Любомльського та Шацького районів Олександр Остапюк.

Садиба Гутовських неодноразово була в центрі уваги дослідника. Так, за словами історика, комплекс будівель обстежили спеціалісти-історики з Київського інституту ще у 1961 році, та у своєму звіті зазначили, що цей комплекс є культурною спадщиною, яку варто взяти під охорону держави. Але, мабуть, у зв’язку з тим, що у приміщеннях розташовувались на той час контори та інші господарські приміщення колгоспу, рекомендації науковців так і не були враховані. На жаль, не зберігся сам двоповерховий палац Гутовських, який у Першу світову війну був повністю знищений. Не збереглося навіть його фото.

Сьогодні основне завдання – не дати пам’ятці архітектури ХІХ століття далі руйнуватися, та хоча б зберегти її у такому вигляді, як тепер.

«Найперше, для збереження пам’ятки потрібно виготовити документацію та визначити охоронну зону. Хоча розумію, що для цього треба чималі кошти, і ні в району, ні, тим більше у сільської ради їх немає. Наприклад, для виготовлення документів на палац Браницьких (одне приміщення) у Любомлі треба більше 320 тисяч гривень. Але задум активістів очистити територію, привернути до садиби Гутовських увагу громадськості та влади, проводити тут різноманітні культурно-патріотичні заходи – дуже хороший. Це допоможе збереженню пам’ятки», - зазначив у своєму виступі любомльський краєзнавець Олександр Остапюк.

Про те, що пам’ятка архітектури не повинна пустувати, а бути об’єктом уваги для шкільних екскурсій для дітей Шацького та Любомльського районів, об’єктом досліджень учасників шкільних краєзнавчих гуртків, місцем проведення різноманітних спортивних, культурно-патріотичних заходів районного та обласного рівнів, наголосив Микола Полінкевич.

Можливо, після того, як нам вдасться спільними зусиллями небайдужих людей, місцевих жителів та благодійників, які захочуть долучитися до окультурення території садиби Гутовських, посприяти проведенню якихось заходів, екскурсій, це приверне увагу держави та нам вдасться уберегти ці приміщення вій подальшого руйнування», - зазначив організатор заходу Микола Полінкевич.

Шкода лише, що місцеві жителі села в цьому не проявили жодної ініціативи.

Після цього учасників заходу пригощали рибною юшкою та подарували призи із символікою садиби Гутовських.

Наш кор.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%