Село – на три букви?!

Село – на три букви?!


Помпезне створення об’єднаних територіальних громад у більшості випадків перетворилося на чергову аферу.

Пригадую, як на початках проведення «генеральної лінії» з «укрупнення» сільрад вже звільнений голова облдержадміністрації Володимир Гунчик красномовно малював молочні ріки з кисільними берегами для тих громад, які вирішать влитися в ОТГ. Мовляв, гроші і повноваження потечуть туди хвилями цунамі… Нічого толком не пояснив губернатор-директор і про долю нинішніх районів, які розрізають між ОТГ…
У результаті нові громади створювали абияк.. Тому й на сесіях облради стільки списів поламали, пересовуючи одне село до другого, а друге – до третього… Найгірше, що «добровільність» фактично відрізала громади, які десятиріччями живуть за рахунок городян, від великих міст: немає жодного випадку долучення до великих міст!
Не дарма навіть Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков не витерпів і недавно публічно заявив: 
«Згідно аналізу Волинського обласного Центру розвитку місцевого самоврядування витрати на утримання апарату навколишніх ОТГ складають майже половину власних доходів їх бюджетів. Для прикладу, у Поромівській ОТГ Іваничівського р-ну – 32,25 %, Литовезькій ОТГ – 43,08 %, Павлівській ОТГ – 49,68 %. Замість того, щоб об’єднуватись у дійсно спроможні громади з потужним адміністративним центром, місцеві чиновники роздули величезні управлінські апарати у кожній окремій ОТГ».
Не менш критично висловлювалися й очільники м. Луцька, вказуючи на містечкові інтереси та феодальні замашки голови Прилуцької сільради Ківерцівського р-ну, яка використовує всі ресурси обласного центру, але продовжує гратися в «автономію».
І таких прикладів – безліч. Бо замість ефективних та відповідальних органів самоврядування в вигляді ОТГ ми отримали якісь первіснообщинні структури ледь не з ханами на чолі! Про що казати, коли Олег Кух добровільно покинув посаду голови райдержадміністрації і поклав на стін посвідчення депутата облради, аби тільки стати головою Любешівської громади?! Значить, вольниця – ближча до тіла? А як щось важливе – то нехай держава вирішує? Щоб, як у с. Стобихівка Камінь-Каширського р-ну, лише вимагати від держави мільйонні кошти на будівництво школи? 
Тому й критично висловився до «накатаної» практики ліплення ОТГ голова облдержадміністрації Олександр Савченко. Та й голова облради Ігор Палиця від всього цього не в захваті…
То куди ми йдемо? Чому спочатку з Києва посилаємо село «на три веселих букви» (тобто, в ОТГ), а потім думаємо, що робити після подібного зґвалтування? 

Володимир ДАНИЛЮК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%