100-річчя… війни

100-річчя… війни

1 листопада з ініціативи польських та українських діячів у найбільших містах обох держав продемонстрували солідарність у ставленні до 100-річчя початку війни між обома державами 100 років тому та в спільній боротьбі з новітніми загрозами, що насуваються зі Сходу.

Історія – це наука, яка, як правило, нікого нічому не вчить. Бо історія людства рухається по колу, і з певною періодичністю ми опиняємося в тій точці, яка колись вважалася початком неповернення або моментом істини. То чому ж народи України та Польщі мало згадують про листопадові події 1918-го?
Почнімо з того, що внаслідок краху кайзерівської Німеччини та Австро-Угорської імперії в Другій світовій війні, як і розпадом Російської імперії та захопленням влади більшовиками, питання виникнення нових незалежних держав переможці з числа Великої Британії і Франції вирішували по-різному. У випадку з поляками, то вони погодилися відродити Польську державу під проводом Юзефа Пілсудські. Оскільки ж УНР головно орієнтувалася на автономію то від Росії, то від Німеччини, то їй у створенні незалежної держави альянси відмовили. Відповідно, українська Галичина, яка до 1914 р. входила до Австро-Угорської імперії, за їхнім планом мала відійти до Польщі, на що не погодилося українство. 
Саме з путчу польського збройного підпілля у Львові в ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. і розпочалася війна за Галичину, котра перекинулася й на Волинь, де польські та українські відділи силою зброї намагалися перевершити безрезультатні перемовини політиків… На Волині найзатятіші бої між поляками та військом УНР розгорнулися в січні 1919-го за Володимир-Волинський, Ковель і Луцьк…
В результаті Галичина потрапила під польський контроль, звідки був змушений емігрувати уряд ЗУНР, а нафтові карпатські родовища взялися розробляти… французькі фірми.
І лише влітку 1919 р. активні бойові дії на західному фронті втихомирилися, а навесні 1920 р. Симон Петлюра і Юзеф Пілсудські підписали угоду про спільну боротьбу з білогвардійцями та більшовиками під гаслом «За вашу і нашу свободу!».
Врешті-решт, Польща виборола своє право відсвяткувати 11 листопада 100-річчя своєї Незалежності. А от Україна дійшла до проголошення аналогічного акту де-факто акту лише 24 серпня 1991-го…
«Закликаємо, щоб пам’ять про конфлікт 100-літньої давнини стала уроком, з якого ми зможемо зробити належні висновки… Перед лицем нинішніх загроз, спричинених політикою Росії, її спробою змінити правовий порядок у Європі шляхом анексії Криму та східних теренів України; перед лицем кризи в Європейському Союзі, яка загрожує стабільності нашого континенту, а також зміни політики Польщі щодо України – ми закликаємо до глибшої рефлексії над станом польсько-українських стосунків», – написано в  спільній заяві.
І важко щось додати до цих мудрих слів…

Володимир ДАНИЛЮК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%