Справа Мартиненка: є докази «відкатів» на майже 7 млн євро!

Справа Мартиненка: є докази «відкатів» на майже 7 млн євро!

Колишній комсомольський ватажок і двічі нардеп України від Ковельського округу №21 Микола Мартиненко, якого журналісти називають головним гаманцем «Народного фронту» Арсенія Яценюка, в суді без депутатської недоторканості почув дуже серйозні звинувачення.


У Шевченківському суді Києва вперше показали документи, які свідчать про прямий стосунок колишнього народного депутата Миколи Мартиненка до офшорної компанії «Bradcrest Investments», що за даними офіційного слідства у декількох країнах (Чехія, Швейцарія, Україна) отримувала «відкати» на українських підрядах «Енергоатому» на загальну суму у 6,5 млн євро (еквівалент 70 млн грн на момент транзакцій).

Про це повідомляють колеги з «Радіо «Свобода». У документах, які прокурор Спеціальної антикорупційної прокуратури Олексій Скибенко продемонстрував колегії суддів, прямо зазначено, що Микола Мартиненко є бенефіціарним власником цієї панамської компанії.

«Зокрема, сторона обвинувачення представила форму ідентифікації бенефіціара зі швейцарського банку Fortis Banque (Suisse) S.A., у якому «Bradcrest Investments» мала свій рахунок. У ній вказане прізвище екс-депутата від «Народного фронту» Миколи Мартиненка як кінцевого власника компанії. У кінці документу стоїть його підпис, а також підпис Павла Скаленка, якого також підозрюють у причетності до заволодіння коштами НАЕК «Енергоатом». У ЗМІ Павла Скаленко також називають «правою рукою» Миколи  Мартиненка. У цих швейцарських документах також фігурує копія паспорту Миколи Мартиненка», – пише «Радіо «Свобода».

Прокурор, який представляв ці документи у суді, зазначив, що вони були вилучені з банків швейцарською стороною і отримані у відповідь на запит про міжнародно-правову допомогу.

У відповідь захисники екс-депутата заявили, що Микола Мартиненко такі документи до банку не подавав.

«Нині у суді розглядається справа щодо легалізації та відмивання доходів екс-депутатом «Народного фронту» Миколою Мартиненком. Йдеться про два епізоди: розтрату коштів держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS», – зазначає «Радіо «Свобода».

Нагадаємо: в часи Леоніда Кучми саме Микола Мартиненко ставав народним депутатом України від Ковельського округу №21, а згодом отримав посвідчення нардепа від списку партії Арсенія Яценюка «Народний фронт».

Роман УСТИМЧУК.

На фото «Радіо «Свобода»: Микола Мартиненко в суді.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%