Ситуація – загрозлива!

Ситуація – загрозлива!

Відкрите звернення трудового колективу державного підприємства «Волиньторф» до Президента України Петра Порошенка.


Шановний  Петре Олексійовичу!

Ми, трудовий колектив державного підприємства «Волиньторф», вкрай занепокоєні тією загрозливою ситуацією, яка склалася навколо нашого підприємства і вже тривалий час не може вирішитись позитивно.

Найпотужніше підприємство торф’яної галузі, що випускає 60% всієї торфопродукції України , яке забезпечує близько 1000 закладів бюджетної та комунальної сфери Волині та сусідніх областей твердим паливом та сплатило більше 40 млнгрн податків в 2018 р., сьогодні знаходиться на межі зупинки роботи. Причина – відсутність земель для видобутку торфу.

Над вирішенням питання відведення я нових площ під видобуток  торфу  профільні спеціалісти підприємства працюють більше семи років. Але всі дії колективу ДП «Волиньторф» блокуються Волинською обласною державною адміністрацією, де не погоджується підписання клопотання до Кабінету Міністрів України про виділення земель під торфорозробки та не виділяються землі за межами населених пунктів.

Крім цього місцевою владою не продовжуються договори оренди на раніше відведених земельних ділянках, які  вже використовувались під торфорозробки, внаслідок чого  ДП «Волиньторф» змушене  в судовому порядку відстоювати своє законне право на користування діючими земельними ділянками.

Результатом діяльності облдержадміністрації є те, що вже не розглядається  питання перспективи розвитку підприємства, а шляхом залучення силових структур проводяться роботи, щоб ліквідувати дозвільні документи на ті землі, які були відведені раніше.   

На неодноразові звернення  адміністрації  та  трудового колективу підприємства до місцевих органів влади, керівництва профільного міністерства, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, Адміністрацію Президента  надходять численні відписки, обіцянки, направляються аудиторські перевірки, створюються робочі групи,  або проблема взагалі  ігнорується.

Йде повна ізоляція і цинічне знищення державного підприємства зі сторони голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка, службовця, що представляє на Волині виконавчу гілку влади, в руках якого знаходяться всі важелі впливу для вирішення даної  проблеми.

Всі починання і наміри, які робляться з метою продовження виробничої діяльності підприємства та збереження наших робочих місць повністю ігноруються та отримують дедалі більший супротив зі сторони виконавчої влади.

Склалася катастрофічна ситуація, коли без надання нових земельних ділянок під видобуток торфу ДП «Волиньторф» повністю припинить свою виробничу діяльність вже цього року.  Маневицький торфозавод – філіал підприємства в зв’язку з відсутністю площ уже в травні 2019 р. буде змушений зупинити виробництво та звільнити з роботи 120 працівників.

Існує велика загроза  втратити успішне державне підприємство, що активно працює на зменшення енергозалежності нашої держави та забезпечує дешевим місцевим паливом бюджетну сферу Волинської області та населення. Не маючи перспективи в завтрашньому дні вже зараз підприємство втрачає кваліфіковані кадри, які виїжджають на роботу за кордон, в трудовому колективі  зростає соціальна напруга

Найближчим часом 400 сімей у глухому поліському регіоні  будуть змушені шукати інші можливості прогодувати свої сім’ї. Припиниться теплопостачання житлового селища, школи та дитячого садка в с. Прилісне. 

Міненерговугілля  та  ДК «Укрторф» в межах своєї компетенції не можуть вирішити питання виділення землі, оскільки всі погодження , проекти відводу направляються на розгляд до Кабінету Міністрів лише за клопотанням голови Волинської облдержадміністрації. 

При тому, що на Волині зосереджено близько 30% усіх запасів торфу України, протягом останніх трьох років жодного гектару землі для видобутку торфудержавному підприємству погоджено не було. 

Тому ми як трудовий колектив змушені сьогодні відстоювати не тільки своє конституційне право на працю, а й право волинян та бюджетної сфери області на дешеву та якісну торфопродукцію.

За цих обставин, з метою недопущення зупинки діяльності державного підприємства «Волиньторф» та збереження наших робочих місць, звертаємось до Вас, Петре Олексійовичу, та просимо як гаранта Конституції України:

– припинити цілеспрямоване знищення провідного державного підприємства Волині та України у торф’яній галузі;

– зобов’язати голову Волинської обласної державної адміністрації Савченка О.І. вжити невідкладних і дієвих заходів для виділення земельних ділянок під видобуток торфу.

Віримо, що завдяки Вашому особистому втручанню на Волині будуть  реальні можливості для  розширення обсягів видобутку і переробки торфу,  створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету і суттєвого зменшення затрат в енергетичному секторі області.

Просимо представників засобів масової інформації донести до громадськості  та влади думку трудового колективу державного підприємства «Волиньторф».

На фото ІА «Волинські новини»: трудовий колектив ДП «Волиньторф» під час акції протесту під стінами облдержадміністрації.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%