Громадські ініціативи

Громадські ініціативи

У Любешові створили музей: він потребує ремонту і експонатів

На Любешівщині засновано громадський музей та створено районне відділення Українського фонду культури.

– Десять років знадобилося для того, щоб у Любешові створити музей, –розповідає голова Волинського обласного відділення Українського фонду культури ім. Бориса Олійника Геннадій Сарапін. – Про необхідність його створення я апелював до різних інстанцій: Волинської обласної ради, облдержадміністрації, Любешівської селищної ради, депутатського корпусу. Подібні звернення робили й місцеві активісти, нагадуючи чиновникам про потребу розвитку історичного краєзнавства. Але все було марно.

Геннадій Сарапін вважає, що увага до віддалених районів і селищ у сфері культури та краєзнавства має бути не меншою, ніж у великих містах. Йому вдалося об’єднати однодумців задля створення краєзнавчого музею у Любешові. Ця ідея згуртувала людей різних релігійних та політичних уподобань. У серпні минулого року відбулися установчі збори Любешівського відділення Українського фонду культури. Відомий український краєзнавець Петро Кравчук, місцеві активісти Іван Парфенюк, Степан Оласюк, Василь Олійник, Василь Корець та інші не тільки підтримали обласне відділення УФК, а й запропонували обрати директором музею її очільника Геннадія Сарапіна, а його заступником Ніну Літвінчук. Звісно, на громадських засадах. Тоді ж головою Любешівського відділення УФК було обрано народного майстра (різьб’яр по дереву) Валентина Поліщука. Визначились і з назвою майбутнього краєзнавчого центру краю – «Любешівський громадський музей минулого та сучасного».

– У музеї має зберігатися дух старовини, але він повинен бути живим організмом і жити сьогоденням, – зазначає Геннадій Іванович.

Селищний голова Олег Кух підтримав думку фондівців, що для музею найбільше підходять келії монастиря піарів (кляштор) 1684 р., які зараз пустують.

Ентузіасти Валерій Денисюк, Федір Комзюк, Василь Нестерук на чолі зі своїм очільником Валентином Поліщуком вже навели там порядок, завезли частину меблів, а головне фонди музею поповнилися першими експонатами, розпочалося документування предметів, що мають культурне та історичне значення (старовини та сучасності). Саме приміщення потребує ремонту. Наразі допомогу пообіцяли місцеві лісівники – директори ДП «Любешівське ЛМГ» і ДП «СЛАП «Любешівагроліс» Віталій Котеленець та Віктор Симонович. Ці лісогосподарства мають подбати про встановлення нових дверей та відремонтувати підлогу в приміщенні, а згодом з’являться ще й «лісові експозиції». За задумом творців музею ؘ– кожна келія отримає своє краєзнавчо-історичне і культурне призначення, представлятиме відповідний напрямок діяльності. Загалом, як і в кожному музеї, тут буде декілька відділів. Наразі йде ремонт. Потребують фундаментального оновлення стіни та стеля, зрештою, все приміщення. Тож активісти закликають долучитися до ремонтних та оформлювальних робіт, збору експонатів та формування музейних експозицій меценатів, благодійників та волонтерів. У майбутньому, вірять фондівці, цей музей стане перлиною Любешова.

Ніна ЛІТВІНЧУК,

заступник директора музею.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%