Чому ЗМІ перетворилися на «інформаційний морг»?

Чому ЗМІ перетворилися на «інформаційний морг»? Про завдання і проблеми вітчизняних ЗМІ волинський кореспондент парламентської газети «Голос України» провів розмову з головою обласної організації Національної спілки журналістів України, Заслуженим журналістом України Михайлом Савчаком.


Михайло Іванович, незважаючи на піднесений настрій (адже недавно відзначив черговий день народження), розповів сувору правду про важкі часи вітчизняних мас-медіа…

«Незважаючи на всі журналістські спротиви, триває цілеспрямоване, методичне знищення цілих пластів вітчизняної інформаційної галузі. Тотально руйнується сфера розповсюдження преси. Якщо до цього додати непомірні ціни на прямі виробничі витрати, то ситуація вкрай тривожна...», – констатує Михайло Савчак.

Підсумовуючи результат роздержавлення місцевих газет, Михайло Савчак робить висновок:

«Майже половина комунальних видань в Україні так і не зважилася на роздержавлення, в тому числі чотири редакції газет на Волині. У влади нібито є якийсь, поки що невідомий, запасний варіант. Хоча, чесно кажучи, чиновників більше цікавлять редакційні приміщення, ніж доля місцевих журналістів...».

На жаль, «грошові мішки» (їхні прізвища достеменно відомі на Волині не лише журналістам!), які намагаються взяти під тотальний контроль місцеві та загальнодержавні медіа, штовхають безпринципних та аморальних працівників ЗМІ на дешеву сенсаційність, яка перетворює інформаційний простір на помийну яму чи інформаційний морг.

«Усі моральні збочення, які заполонили шпальти газет і телеефір, суцільне некрофільство, жахи і скандали не додають авторитету журналістам. На одній з конференцій, яку проводив на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки директор Інституту журналістики Володимир Різун, ми вже говорили про те, що давно пора позакривати в редакціях «інформаційні морги», але все залишилося добрими побажаннями», – стверджує Михайло Савчак на сторінках «Голосу України».

Втім, є шляхи розв’язання проблем та виведення волинської журналістики на нову орбіту.

«Наша область, мабуть, єдина в західному регіоні, де ліквідовано програму економічної підтримки розвитку медіапростору. Два місяці тому ми з моїм заступником Володимиром Данилюком при посередництві голови НСЖУ Сергія Томіленка внесли на розгляд сесії обласної ради новий проект такої програми на 2019-2023 роки, але наші зусилля поки що не увінчались успіхом... Сподіваємось, голови облдержадміністрації Олександр Савченко та обласної ради Ігор Палиця, яких пишуча братія не дуже турбує критичним словом, і наші колеги-журналісти у владі зуміють переконати депутатів у необхідності передбаченої законом підтримки місцевих ЗМІ», – говорить голова облорганізації НСЖУ, найбільшої творчої спілки Волині, яка в 2019 р. відзначатиме 60-річчя.

Повний текст інтерв’ю з Михайлом Савчаком можна прочитати тут: http://www.golos.com.ua/article/312530

Наш кор.

На фото з особистого архіву Михайла САВЧАКА: голова облорганізації НСЖУ.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%