Антон Кустик: За цифрами – бачити людей!

Антон Кустик:  За цифрами –  бачити людей!


Волинська юстиція гордиться багатьма досягненнями за минулий рік. Крім одного, котре від неї безпосередньо не залежить: треба невідкладно вирішувати проблему розміщення працівників головного територіального управління в пристосованих для роботи приміщеннях!

З начальником головного територіального управління юстиції у Волинській області Антоном Кустиком ми зустрілися невдовзі після того, як виповнилося 100 днів його роботи на цій посаді. Оскільки дефіцит часу дається взнаки обом учасникам розмови, то довелося пожертвувати обідньою перервою. Втім, це не стало ні для кого жодною проблемою: робота – понад усе!

– Сто днів – це насправді багато… Особливо, коли починаєш себе реалізовувати в новій якості. Антоне Ігоровичу, що головне з досягнутого відзначите?
– Колектив нашого управління – дуже хороший. Це – основне надбання, яке значно полегшило роботу. Коли не треба нікого вчити як працювати, це для кожного керівника дуже важливо. І вже опираючись на такий міцний фундамент, ми й приступили до виконання поставлених Мін’юстом цілей. Це і реєстрація актів цивільного стану, і виконавча служба, й пілотні проекти, які почали реалізовуватися за ініціативи міністра юстиції України Павла Петренка. Так сталося, що ледь приступив до виконання обов’язків начальника, як одразу довелося вирішувати дуже цікаві проекти. Наприклад, в м. Нововолинську відкрили офіс «Open Spase» – це фактично нове слово в технологіях отримання громадянами дуже великого спектру адміністративних послуг!

– Я недавно спілкувався з нововолинським міським головою Віктором Сапожніковим, і він не без гордості почав розмову саме з теми «Open Spase» («Відкритий простір»), адже він перший на Волині запрацював саме в місті шахтарів!
– «Open Spase» – це справжнє ноу-хау в практиці взаємодії громадян та органів влади. Тут можна отримати понад 150 видів різних адмінпослуг! Дуже добре, що міська влада в особі Віктора Сапожнікова дуже нам допомогла в практичній реалізації цього проекту. Власне, зовнішній ремонт приміщення зробила саме мерія за кошти місцевого бюджету. В результаті ми отримали в м. Нововолинську не лише перший в області офіс «Open Spase», але й установу, котра входить в трійку найкращих в Україні! Так що цей досвід є предметом нашої спільної гордості та комфорту для багатьох людей у місті шахтарів. Будемо сподіватися, що «Open Spase» поширюватиметься й іншими містами Волині. 

– Чув, що теруправління юстиції досягнуло й інших високих показників на рівні держави…
– Так. Наш колектив посів друге місце в державі по такому показнику, як стягнення заборгованої зарплати працівникам різних установ та організацій. Це, насамперед, заслуга державної виконавчої служби, структурного підрозділу головного територіального управління юстиції у Волинській області. Хоча, звичайно, ми прекрасно розуміємо, що навіть у цьому сенсі Волинь доволі складна область – тут, наприклад, є шахтарські колективи, яким боргують з виплатою зарплати центральні органи влади, і при цьому існує мораторій на стягнення майна з боржників цієї категорії… Ще одним пріоритетом було і залишається примусове стягнення аліментів. За цим показником Волинь на третьому місці. Тому 8 місце нашого управління за зведеними показниками роботи ДВС на загальнодержавному рівні – це доволі високе досягнення, адже Волинь не належить до областей із великою кількістю населення. 
Вдалося досягнути й хороших показників у багатьох інших напрямках. Наприклад, щодо роботи органів державної реєстрації актів цивільного стану, то варто відмітити: наприкінці минулого року було повністю оцифровано та внесено в електронну базу даних ще рукописні книги реєстрації народжень, шлюбів смертей і т. д. Це також дозволило пришвидшити процес видачі документів. Дуже багато інновацій стали реальністю в системі пілотних проектів. Наприклад, «Шлюб за добу», коли молодята дуже швидко та якісно можуть отримати документи про новий юридичний статус своїх стосунків уже як законні чоловік та дружина… 

– Головне, що після «Шлюбу за добу» не наступило «Розлучення за добу»!
– До речі, дуже часто запитують, чи буде впроваджена і така послуга! Так от: не буде. Це набагато серйозніші речі, які потребують і часу на осмислення, і на те, щоб цивілізовано перевести навіть майнові стосунки в інший статус, не кажучи вже про родинні… 

– Коли є діти, наприклад…
– Авжеж! До речі, щодо реєстрації новонароджених малюків безпосередньо в пологових будинках, то й тут органи юстиції на Волині освоїли новітні технології. Щонайменше двічі на тиждень наші співробітники проводять опитування серед усіх, хто мав за щастя народити діток, проводять опитування. Якщо подружжя хоче скористатися цією послугою, воно пише заяву, а буквально через 3 дні отримує свідоцтво про народження дитини, яку одразу можна й зареєструвати за місцем проживання. Якщо в 2017 р. ця послуга охоплювала до 60% кількості новонароджених, то в минулому вже сягнула 87%! 

– Ваше управління – орган державної виконавчої влади центрального підпорядкування. Але без контактів із місцевою не обійтися… Як складаються стосунки, чи ефективна взаємодія?
– Співпраця на доволі хорошому рівні. Як на рівні області, так і в сфері органів місцевого самоврядування. Наприклад, у багатьох містах і селищах уже діють ЦНАПи, які надають населенню весь пакет послуг, котрий тісно переплітається з функціями органів юстиції. 

– Але ж, погодьтеся, часом виникають ситуації , на які не вплинеш, але які впливають… От бюджет області на цей рік потрапив до суду, тож ніякі програми не фінансуються…
– Наше управління не є напряму дотичним до місцевих бюджетів, адже фінансуємося з центрального рівня. Але, звичайно, є напрямки, які ми вирішуємо спільно. Наприкінці минулого року депутати облради затвердили програму здійснення правопросвітницьких заходів на Волині загальним кошторисом понад 300 тис. грн на рік. Але станом на середину грудня жодної копійки ми не отримали. Тому будемо звертатися в облраду додатково, щоб знайти законний механізм вирішення цієї проблеми. Бо ж правову обізнаність громадян треба підвищувати постійно… Це відбувається по всій державі, а от на Волині взято тайм-аут…

– Ви очолили управління в непростий час кардинальних змін. Зі створенням ОТГ навіть функції районних органів влади вже дуже сильно змінилися… Органи юстиції як адаптувалися до цих новацій?
– Так, дуже багато функцій із районного рівня перейшли на місцевий. Наприклад, реєстрація народжень, шлюбів, смертей – це вже компетенція місцевої влади. Ми проводимо навчання для працівників ОТГ та сільрад, щоб вони знали, як правильно взаємодіяти з органами Мін’юсту. Бо ж, наприклад, навіть сільські старости за новим законодавством мають право вчиняти й певні нотаріальні дії. Знаєте, в усій роботі, мабуть, найголовніше для кожного держслужбовця, особливо в органах юстиції, за всіма цифрами та показниками бачити людей, максимально допомагати їм у вирішенні повсякденних проблем.

– Повинен поставити питання з підтекстом… Якщо весною на луцькому «Авангарді» відбуватиметься футбольний матч «Волині» з якоюсь львівською командою, Ви підете на трибуни? І кого будете підтримувати?
– Це з натяком, що я народився на Львівщині?.. Що ж, відповім напряму: звичайно, в душі я буду на боці галицьких футболістів… Хоча. У жовтні минулого року в Одесі був футбольний турнір команд органів юстиції. Звичайно, я грав за волинян! Та й географічні принципи тут також умовні. Наприклад, львів’янин Андрій Тлумак зараз очолює ту ж «Волинь», за яку грає чимало львівських хлопців. У Луцьку, до речі, створили гарну інфраструктуру для підготовки кваліфікованих футболістів… З другого боку, легендарний тренер Віталій Кварцяний виховав таку велику плеяду футболістів, що вона прикрашає футбол далеко за межами Волині, а не тільки тут. Знаєте, я взагалі захоплююся футболом, хоча здобув звання майстра спорту з самбо та кандидата в майстри спорту з дзюдо… 

– Ви згадали про інфраструктуру… Ми знаходимося в кабінеті начальника дуже поважної державної установи, але з вікна видно дуже непривабливу картину… На місці колишнього військового містечка, де Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки мав збудувати сучасне студмістечко та нові навчальні корпуси, досі лякають людей напівзруйновані казарми… В одній із них знаходиться й головне територіальне управління юстиції у Волинській області. Чому з-поміж усіх подібного рівня установ та організацій (УСБУ, прокуратура Волинської області, Державна фіскальна служба, головне управління Нацполіції і так далі) ви – в найгірших умовах? Навіть у сучасних умовах щось таки гідне будують: недавно, наприклад, здали в експлуатацію нову споруду Луцького міськрайонного суду…
– Кожен ранок, коли приходжу на роботу, і щовечора, коли повертаюся додому, з глибоким сумом дивлюся на це все… Навіть пішки сюди дійти проблематично, бо стара дорога вже перетворилася на суцільне бездоріжжя. Наше приміщення – теж фактично в аварійному стані. Дах постійно протікає, і його латаємо власними силами. В кабінетах другого поверху через просочування води з даху теж треба постійно щось ремонтувати… Я вже не кажу про те, що наші підрозділи розкидані в малопристосованих приміщеннях у різних частинах м. Луцька, а тих кабінетів, які є в офісі по вул. Володимирській, катастрофічно не вистачає для нормальної роботи персоналу. Є інформація про майбутнє будівництво нових університетських споруд буквально на місці нашого нинішнього розташування. Крім цього, в приміщенні ДРАЦСу буде розміщено ЦНАП, а там знаходиться ж цілий підрозділ обласного підпорядкування!.. Словом, ця тема – дуже актуальна! Ми вже зверталися в центральні органи влади з пропозицією, щоб у процесі реорганізації структурних підрозділів Національного банку України офіс цієї установи в обласному центрі Волині був переданий для потреб органів юстиції. Підтримка на відповідному рівні є, будемо чекати на конкретні рішення. 

– Дякую за відвертість та бажаю успіху в вирішенні стратегічних завдань!
– І Вам дякую за можливість розповісти волинянам про роботу органів юстиції нашої області!

Інтерв’ю вів Володимир ДАНИЛЮК.

На фото Богдани ХОМИ: Антон Кустик.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%