Супрунізм у халаті

Супрунізм у халаті

Незалежно від того, яке рішення 11 лютого ухвалив Окружний адміністративний суд Києва щодо подальшої долі два роки підряд виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, тема іноземців в українській владі та результату їхніх реформ не знімається з порядку денного.

Отже, чому Ігор Мосійчук, народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшка, в суді домігся, щоб Уляна Супрун не могла далі очолювати вітчизняний МОЗ? Служителі Феміди взяли до уваги 2 основних факти. По-перше, ніхто з урядовців не має права більше 1 місяця бути в. о. міністра – або повноправний керівник галузі, або відставка. По-друге, виявилося, що Уляна Супрун досі не відмовилася від іноземного громадянства, тому одночасно піддана США та України не має права далі займати таку високу посаду.
Високі державні мужі та політики почали висловлювати підтримку Уляні Супрун, вважаючи, що саме ця особа має завершити позитивний курс медреформ. Хвиля солідарності виникла і серед активістів, які бачать в цій держчиновниці гарант боротьби з лікарською мафією і фармакологічним спрутом. 
Водночас посилилася критика і столичного адмінсуду, очолюваного одіозним суддею Петром Вовком. Адже у випадку подвійного громадянства екс-голови ДФС Романа Насірова він не звернув увагу на кілька паспортів позивача і скасував постанову Кабміну про його відставку, а в такій самій ситуації з Уляною Супрун учинив зовсім інакше… Скептики також поставили цілком резонне запитання: якщо нинішня в. о. міністра така хороша, то чому ж правляча парламентська більшість стільки часу не призначає її повноправним керівником?
І чи взагалі є чим хвалитися? Так, первинну ланку модернізовано, сімейні лікарі та терапевти отримують до 15 тис. грн зарплати (так кажуть…). Але натомість другий рівень залишився на попередній стадії стагнації, тому висококваліфіковані фахівці в обласних установах отримують, як і раніше, мізерну зарплату… З ініціативи МОЗ закрито цілу мережу закладів сільської медицини, обрізано фінансування районної ланки, непродумано створено госпітальні округи. 
Найгірше, що медицина не стала доступнішою для людей. Так, запроваджено перелік елементарних ліків, які можна отримати в аптеках безплатно. Але пігулки не можуть замінити повномасштабного і дороговартісного лікування! Хто за нього здатен заплатити? І не в елітній Феофанії, а в звичайнісінькому Горохові? І чи будемо вічно через мас-медіа і соцмережі всім миром збирати гроші на порятунок людей, яким в Україні просто неможливо допомогти?
Тому на місцевому рівні доводиться вирішувати масу невідкладних проблем галузі охорони здоров’я. Але навіть коли вони долаються успішно, то зовсім не завдяки «Супрунізму» в халаті, яка тричі побувала на Волині і не вирішила тут жодного стратегічного питання. 

Володимир ДАНИЛЮК.
На фото Андрія ДУБЧУКА («Радіо «Свобода»): Уляна Супрун.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%