«Праску виграти ще легше,

«Праску виграти ще легше,

Переможницю лотереї від «Волинської газети» тепер уся область знатиме. Адже на відміну від читачів-песимистів, Галина Андріївна не просто передплатила улюблену газету, а й квитанцію на адресу тижневика надіслала. Таким чином півдороги на шляху до перемоги пройшла.

Наступний етап – дзвінок від «Волинської газети» з повідомленням: «Вітаємо! Ви виграли електропраску!». Ну, а квінтесенцією передплатної кампанії стала поїздка на Турійщину і вручення подарунка.

Оскільки Галина Гуменюк працює сільським педагогом, то її перемога стала подією для колективу не тільки школи, а й усього села. Однак перемога направду заслужена. Адже Галина Андріївна – найповажніша у школі вчителька, яка з шести десятків літ свого життя 40 літ віддала учням.

А почалося все з тоді, коли юній Галині вчитель фізики відкрив загадковий світ чисел, формул і дослідів.

– Любов до математики – це в мене генетичне. Бо і дідусь Харитон, провчившись у польській школі, міг що хочеш додати, помножити, відняти. Тато теж зі своєю неповною освітою був із цифрами на «ти». А я вся у них пішла, – розповідає уродженка села Боблів. – Коли, скажімо, навчалася у сьомому класі, з легкістю розв’язувала задачі з фізики, призначені 10-класникам.

У тому, що Галина Гуменюк наділена унікальним складом розуму, сумніватися не доводилося.  Бо що далі ми розмовляли, то більше я переконувалася: в жінки незвичайна пам’ять на числа, дати, хронологію. Якщо серед нас є багато таких, які номер власного мобільного забувають, то пані Галина пам’ятала не тільки номер телефону, серію паспорта, ідентифікаційний код, вона безпомилково називала рік, місяць, число і навіть день тижня, в який ставалася та чи інша подія з її минулого. А за 61 рік життя відбулося справді немало.

Коли згадувати юнацькі роки, то серед найважливіших дат – участь в олімпіадах із фізики й математики, навчання в Луцькому педінституті ім. Лесі Українки, здобуття диплома за спеціальністю «Учитель фізики і математики», а далі й до сьогодні – робота за фахом.

За сімейне життя пані Галина теж не забувала. Разом із чоловіком виховали доньок Мирославу та Владиславу, сина Ярослава. А скільком учням жінка відкрила світ фізики – це вже й не перелічити! Серед її учнів – люди різних професій та звань. Є і полковники прикордонної служби, і високопосадовці, як-от голова Турійської райради Ольга Черен. А з п’ятьма своїми учнями Галина Гуменюк тепер в одній школі працює.

– Ви знаєте, я вже шість років, як пенсіонерка, давно би могла на заслужений відпочинок іти. Але роботу свою так люблю, що життя без неї не уявляю! – каже наша переможниця. Та й як інакше, коли для Галини Андріївни храм науки три в одному поєднує: можливість фізикою займатися, з людьми спілкуватися, дітям потрібною почуватися. А енергії на все це пенсіонерка має стільки, що не кожен молодий похвалиться.

– Я така! – сміється вчителька, і при цьому на думку спадають слова «…Коня на скаку остановит, в Горящую избу войдет».

Маленька і тендітна, вона сміливо може сісти за кермо автомобіля, мотоциклом поїхати чи трактором покермувати. Попри поважний вік, освоїла інформаційні технології, аби разом із учнями виконувати лабораторні роботи прямо на комп’ютері. Та й іншої, навіть так званої чоловічої роботи не цурається.

– Ну, на трактористку я ще в молодості вчилася. Мотоциклом кататися не люблю. А от машиною, мабуть, їздила б. Тільки ж куди, як від дому до школи – рукою подати, – жартує співрозмовниця. – Хоча все, що з електрикою пов’язане, – це для мене робота, простіша простої. Праску чи світильника поремонтувати, розетку чи патрона поміняти – завжди будь ласка. Тільки ж чоловіки цього дуже не люблять: мовляв, не лізь, бабо, не у своє діло, ми за тебе краще знаємо.

Слухати це жінці, яка сорок літ фізику викладає, всі ті дротики й фази навіть спросоння назве, звичайно, смішно. Бо що казати за елементарні прилади, коли навіть студенти престижних вузів, у яких Галина Андріївна викладала, під час екзамену дзвонять, надскладну задачу диктують і вчителька тут же все розв’язує.

– Просто життя навчило бути мудрою і без фізичних експериментів показало: зі сварки ще нічого путнього ніколи не виходило, – каже жінка. – Тому конфліктів стараюся уникати. Тим паче, учні різні бувають. Хтось за розумом до школи приходить, хтось – побешкетувати, а педагог має знання у кожну дитячу голівку вкласти. Отож, замість сваритися – пробую на уроках зацікавити дітей, складні речі по-простому пояснити. От розглядали ми сьогодні тему «Кінетична енергія» і щоб пояснити дітям формулу, запитую: якщо взяти пір’їну і волейбольний м’яч та кинути, що швидше полетить? От вам пояснення взаємозв’язку маси тіла та його швидкості.

Попри глибокі знання фізики, вірить Галина Андріївна й у речі, науковою не обґрунтовані. Тому в місцевій православній церкві вона – не тільки прихожанка, й учасниця церковного хору.

– Коли я потрапляю у Храм Божий, неймовірне духовне очищення відчуваю. Коли під час служби співаю, Господь мені сил додає. Хоча я більше не за себе, а за рідних молюся: чоловіка, дітей, онуків – аби були здорові, – зауважує Галина Андріївна. А ще, зізнається, після того як отримала від «Волинської газети» електропраску, передплатила тижневик на наступних півроку:

– Чесно кажучи, людина я везуча. Ще коли студенткою була, виграла три рублі (за них потім із подружкою цілий тиждень жили). За Союзу серед призів мала радіоприймач (130 рублів коштував) і фотоапарат вартістю 75 рублів. Від 1990-х і до сьогодні отримувала набір книг, авторучку, постільну білизну. Тепер ось хочу «Волинській газеті» другу передплатну квитанцію надіслати. Чому? Бо бачила серед ваших призів пилосос, а в сільському храмі килимів багато. Пощастить із розіграшем – добре. Не пощастить – за власні гроші куплю для церкви пилососа.

Оксана БУБЕНЩИКОВА.

Фото автора.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%