Дата інавгурації – в тумані

Дата інавгурації – в тумані

Політичні сили, які програли президентську гонку, роблять усе, щоб вберегтися при владі до початку листопада.


Переможець другого туру виборів Президента України Володимир Зеленський написав листа на ім'я голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо призначення  дати інавгурації. Раніше всі новообрані глави держави приступали до виконання своїх повноважень максимум через 2 тижні після оголошення ЦВК результатів волевиявлення. Цьому ж парламент хоче зробити довшу паузу: ледь не до початку червня.

«В умовах зовнішньої агресії для нашої країни надзвичайно важливо уникнути «вакууму влади» та забезпечити якнайшвидше набуття повноважень новообраним президентом України». ... Пропоную провести урочисте засідання для складення присяги 19 травня», – написав Володимир Зеленський офіційне звернення до спікера парламенту, політичного союзника Петра ПорошенкаАндрія Парубія.

Як наголосили колеги з «Української правди», Володимир Зеленський висловив сподівання, що народні депутати підтримають пропозиції його команди на засіданні 14 травня, «адже нам потрібно працювати, зокрема і з парламентом»:

«Визначеність вкрай важлива і для народу України, і для іноземних гостей, які вже висловили бажання прибути на урочистості, і для мене особисто». 

Утім, переговори з керівниками фракцій у стінах Верховної Ради України, проведені Володимиром Зеленським 4 травня, ні до чого не привели. Олег Ляшко і його фракція взагалі проігнорували запрошення. Замість керівників провладні структури «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» делегували осіб із третьої обойми. Лише очільники «Опозиційного блоку» Вадим Новинський і «Самопомочі» Олег Березюк однозначно висловилися за дату 19 травня ц. р.

За Конституцією, інавгурація новообраного Президента України за участі голови Центрвиборчкому Тетяни Сліпачук і Голови Конституційного Суду України Владислава Шевчука повинна відбутися не пізніше ніж за 30 днів після 30 квітня, коли ЦВК офіційно оголосила результати другого туру волевиявлення. Утім, рішення вступило в силу після опублікування в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр», що відбулося після вихідних лише 3 травня ц. р. Тому «крайній термін» – 2 червня 2019 р.

Володимир Зеленський цілком резонно пропанує поважати вибір майже 73% громадян. які за нього проголосували, та призначити дату вступу на посаду чим раніше. Запропонував 19 травня.

Але крім цього існує інше пояснення: Основний Закон гласить, що парламент можна розпустити не пізніше ніж за 6 місяців до закінчення терміну його повноважень. Оскільки вибори в Верховну Раду України відбудуться 27 жовтня ц. р. і нові нардепи приступлять до роботи через місяць, до аналітики говорять, що лише до 27 травня ц. р. Володимир Зеленський має право достроково розпустити цей парламент, де давно немає передбаченої законом коаліції фракцій більшості, відповідно, він сформував незаконний уряд на чолі з Володимиром Гройсманом і управляється нелегітимним керівництвом в особі Андрія Парубія («Народний фронт»), Ірини Геращенко («Блок Петра Порошенка «Солідарність») і Оксани Сироїд («Самопоміч»).

Оскільки нинішня влада хоче якомога довше перебувати при владі навіть після поразки Петра Порошенка, то зволікання з датою інавгурації – на користь тих, хто програв.

Але тут крім політичних мотивів його опоненти застосували й символічні. 5 травня публічно виступив відданий соратник Петра Порошенка – директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

«19 травня вкрай невдала дата для інавгурації – це День пам‘яті жертв політичних репресій, визначений Указом Президента в 2007 році. Тобто, це траурний день, в який проводяться жалобні заходи по всій Україні, обмежено розважальні заходи та розважальне мовлення на ТБ», – зазначив.

Директор УІНП має на увазі, що День пам‘яті жертв політичних репресій щороку відзначається в третю неділю травня, і в цьому році припадає саме на 19-те число.

Утім, лише 14 травня, коли нардепи нарешті зберуться після Великодньо-травневих свят на сесійне засідання, і стане відомо, коли відбудеться інавгурація Володимира Зеленського на посаді Президента України. Дві попередніх процедури завершилися для новообраних глав держав, до речі, конфузами.

Перед Віктором Януковичем з невідомих причин почали закриватися вхідні двері, і в результаті він до завершення терміну повноважень не добув.

А під час складання присяги Петром Порошенком втратив свідомість та упав солдат із карабіном, через 5 років виявилося, що обіцянка Петра Олексійовича переможно завершити АТО на Донбасі за 2 тижні не увінчалася успіхом і досі...

Чим запам'ятається інавгурація Володимира Зеленського?

Роман УСТИМЧУК.

На фото «Української правди»: звернення Володимира Зеленського до Андрія Парубія.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%