Мовна декомунізація

Мовна декомунізація

Кремль хапається за останню соломинку порятунку імперії, розуміючи, що державницький статус української мови в Українській державі вибиває останню табуретку під ногами тоталітаризму на шибениці.

З муками і болем нинішня, зазвичай недолуга та безповідальна Верховна Рада України, ухвалювала Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». І нарешті 25 квітня 2019 р. справді європейський і дійсно демократичний статус материнської мови в Україні був закріплений: єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території.
Лише фракція «Опозиційного блоку» одностайно проголосувала проти. І саме з середовища колишніх регіоналів (утім, чи бувають регіонали колишніми? – авт.) розпочалася офіційна атака на новонароджений статус української мови, хоча насправді відомо, звідки ноги ростуть… Спочатку т. зв. «Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної» подав позов в Окружний адміністративний суд м. Києва з вимогою його скасувати, але цього розу служителі Феміди послугували законові, а не політичній доцільності.
Потім спікер парламенту Андрій Парубій був змушений поставити на голосування Верховної Ради України постанови про скасування голосування за закон про мову, їх не підтримали, і це відкрило шлях для його підписання як Головою Верховної Ради України, так і чинним Президентом України.
Все? Пора наповнювати келихи шампанським і кричати «Слава!»?
П’ята колона Кремля, яка міцно засіла в багатьох коридорах влади і навіть силових структурах, робить і буде продовжувати відчайдушні спроби відкотити ситуацію назад у минуле: стан, коли під приводом захисту інтересів усіх національних меншин у державі фактично домінуватиме тільки російська як дієвий і випробуваний усіма царями та генсеками інструмент окупації нашої землі та пригноблення усіх інших народів, насамперед – українського. Бо ж саме «необхідність захисту прав російськовомвного населення» як перша серія «марлізонського балету Путіна» і роздача паспортів із громадянством РФ як друга ставали і ставатимуть підставою для московської імперії нападати на Україну та інші країни екс-СССР.
Тож не дивно, що на війну з державницьким статусом української мови в Україні Росія йде як на останній бій. Наприклад, голова комітету з міжнародних зв’язків Госдуми РФ Лєонід Слуцкій заявив минулої суботи: 
«Ухвалення цього закону… стане ще одним кроком у напрямку мовної сегрегації і… стане «міною сповільненої дії» для новообраного Президента Володимира Зеленського».

Володимир ДАНИЛЮК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%