Депутати… проти депутатів

Депутати… проти депутатів

Депутати райрад вимагають у найвищого керівництва районів писати заяви про відставку. Їх підтримують гості з-за меж територій.

Але заяви на звільнення керівники виконавчої влади подавати відмовляються доти, доки вотум недовіри їм не висловлять депутати районної ради.

Таку позицію, зокрема, озвучили голови Ковельської та Любешівської райдержадміністрацій Сергій Матяшук і Василь Корець.

«Я не з тих, кого можна залякати, і сам прийму рішення, – відповів мітингарям Сергій Матяшук. – Якщо сьогодні Ковельщина не довіряє мені керувати районом і це буде виражено нормальним способом, готовий залишити посаду. Але це має бути у цивілізованих рамках». Тобто за звільнення з посади має проголосувати дві третіх депутатів від загального складу районної ради.

Сказав «Я з народом» і голова Любешівської райдержадміністрації Василь Корець, де мітинг відбувся у вівторок, 28 січня. Втім писати заяву про звільнення керівник також відмовився.

– Я готовий піти з посади, якщо мені висловлять недовіру депутати Любешівської районної ради, – зазначив Василь Корець.

Очільник виконавчої влади Рожищенського р-ну Володимир Масалов вийшов до мітингарів і сказав, що не піде у відставку, оскільки вважає себе зобов’язаним «працювати для Рожищенського району».

Хвиля протесту охопила й Горохівщину. Там прихильники Майдану влаштували навіть барикади навколо будівлі, де розміщені районні рада і держадміністрація.

В суботу активісти вимагали відставки очільниці виконавчої влади району Жанни Савчук (до слова, аналогічна вимога вже озвучувалася у грудні минулого року, втім тоді Жанна Євгенівна відмовилася, сказавши: «Піде Янукович – піду і я»).

А 28 січня до мітингарів вийшов голова Горохівської райради Леонід Андрійчук та повідомив, що Жанна Савчук на лікарняному, тож апелювати активістам нема до кого.

У відповідь на це бунтарі примусили поставити Леоніда Андрійчука  підпис у переліку депутатів, які висловлюють недовіру голові райдержадміністрації.

Крім того, заяви на звільнення подали і два заступники Жанни Савчук.

Утім позачергову сесію Горохівської райради, яка 28 січня мала вирішити долю виконавчої влади району, перенесли на найближчі дні. Причина – низька явка депутатів. Адже для висловлення недовіри необхідно 54 голоси, а обранців громади прибуло на сесію лише 46.

Доки ситуація залишається невизначеною, під горохівським будинком рад цілодобово чергують як мітингарі, так і правоохоронці. За попередніми даними, жодних сутичок не зафіксовано. Адже обидві сторони заявили про свою мету: запобігати провокаціям.

Тим часом уже висловили недовіру головам Володимир-Волинської та Іваничівської райдержадміністрацій, депутатам облради Валентинові Скубі і Лілії Томашевській.

Утім прийняття такого рішення не має юридичної сили. Приміром, трьох голосів забракло для того, аби зняти з посади Лілію Томашевську. Схожа ситуація – з недовірою голові Володимир-Волинської райдержадміністрації Валентинові Скубі.

Вчора вирішувалася також доля районного керівництва Маневиччини. Із 64 депутатів райради на сесію прибуло 58 обранців громади. Доки шляхом таємного голосування депутати висловлювали свою позицію щодо недовіри головам райдержадміністрації та ради Миколі Миронюку та Петрові Зінчуку, в центрі Маневичів зібрався мітинг. Його учасники – не лише жителі району, а й представники Автомайдану, який прибув із Луцька.

Однак, група підтримки не вплинула на рішення депутатів. Із 58 присутніх лише 25 обранців були «за» відставку голови райдержадміністрації, а 23 – за звільнення голови райради.

Оксана БУБЕНЩИКОВА.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%