Мадярський реваншизм

Мадярський реваншизм

Уряд Угорщини виділить 2,5 мільярда форинтів (понад 7,5 млн євро) на широкомасштабну програму підтримки «угорської культури» на Закарпатті.

Це повідомлення порталу «Мукачево.net» могло б загубитися в каламутній хвилі океану тривожних повідомлень, якби не кілька дуже суттєвих засторог.
Отже, Угорщина входить до складу ЄС і НАТО. Це означає, що Будапешт може заблокувати будь-яку програму співпраці євроатлантичної спільноти з Києвом, не кажучи вже про наші мрії стати повноцінними членами цих структур.
Нинішній уряд Віктора Орбана не лише правопопулістичний, але має тісні стосунки з Кремлем. В усякому випадку, попри санкції, торгівля з РФ розвивається активно, а по всій країні рясніють АЗС країни-агресора.
Але найгірше, так це неприхований реваншизм. Із історії відомо, що Закарпаття здавна населяли представники різних народів, тоді як самі угорці прийшли в Європу лише в 895 р., переселившись із тайги на Уралі.
Нові землі виявилися для нащадків вождя Арпада виявилися щасливими. Тут виникла потужна держава, та навіть Австро-Угорська імперія рухнула в 1918 р. Коли ж до влади прийшов диктаторський режим Міклоша Горті, то Угорщина окупувала не лише частину Словаччини, але й Карпатську Україну (Підкарпатську Русь). Як союзник гітлерівської Німеччини мадяри були окупантами нашої землі в 1941-1944 рр., а на Волині фактично всі залізниці охороняли саме вони, запам’ятавшись людям масовим звірством і грабунками.
Утім, у 1945 р. в Угорщині була вже Радянська армія, до складу якої мобілізували чимало західних українців, які своїми тілами всіяли сусідську землю, визволяючи її від диктатури та нацизму. Зрозуміло, що на підставі рішення країн Антигітлерівської коаліції в 1945 р. було створено Закарпатську область у складі УРСР.
Здавалося б, сокиру війни столітніх взаємних кривд треба було б закопати. Але біда в тому, що за роки Незалежності Україна фактично нічого не робила для «українізації» цієї частини України. А коли після Майдану та російської окупації ми втратили Крим і частину Донбасу, в Будапешті орієнтована на реваншистів влада знову звернула погляд на Схід. Тому й Іштван Ґрежа, уповноважений міністра у справах закордонних угорців, заявив про створення спеціальної програми, яка буде «угорською культурною експансією».
Коли після «експансії» наступить реальний сепаратизм, мабуть, це питання часу.
Єдине, що добре в цій поганій історії, так це безконтрольний реваншизм самого Будапешта, представник якого заявляє, що «якщо ця модель на Закарпатті запрацює, то вона буде поширюватися і на інші закордонні угорські громади».

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото автора: пам’ятник угорським переселенцям 895 р. у центрі угорського Будапешта.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%