Операція: врятуйте школу

Операція: врятуйте школу

«Просто страшно пускати дитину в розвалюху, яка може в будь-який момент впасти їй на голову. Тим більше, що прецедент вже був». Таке чомусь у борді (інтернет-ресурс, де волиняни зазвичай купують-продають) написала анонімний користувач про загальноосвітню школу І-ІІ ст. с. Воротнів Луцького р-ну. Ми її благання прочитали – поїхали на цей «жах» дивитися зблизька.

До речі, тоді це повідомлення, проілюстроване знімками, опублікували в інтернет-ресурсах. Громадськість обговорювала: мовляв, у ХХІ ст. – і такі нетрі, та ще й поблизу Луцька, а директорці – байдуже.


Так Воротнів зустрічає

Що ж, варто визнати: школа у Воротневі дійсно старенька, невеличка. Але в розпал навчального дня ми застали звичний процес: дітки весело гомоніли під час перерви, у кабінеті (тісному, але затишному) над паперами схилилася директор Ярослава Михайловська.

Розмовляємо. Кажу їй, як є. Мовляв, скаржаться люди.

– Я розумію. Але й ви зрозумійте, – чую у відповідь те, що заперечити, погодьтеся, важко. – Я не можу відбудувати її сама. А хто нарікає – нехай краще допоможе...


Місцевий храм - гордість Волині

Школа почала будуватися ще 33-го. Маленький, але такий багатозначний факт: звели тоді будівлю коштом громади. На той час – досить пристойно: високі стелі, величезні вікна.

Але зараз...

– Мало місця, – не заперечує директорка. – Тож ми змушені були перейти на двозмінне навчання. Нині у школі 73 дитини.

Так це ж добре – дітки є, значить село живе повноцінно.  


На роздоріжжі...

– 1982 року побудували невелику їдальню окремим корпусом, – проводить екскурсію Ярослава Володимирівна. – Поки було тепло, вчилися у пристосованому приміщенні. Нині вже добудували ще одну класну кімнату: за рахунок того, що перегородили кабінет завдяки спонсорській допомозі приватного аграрного господарства.

Чи допомагає громада? На моє запитання, директорка ствердно киває головою. Мовляв, трошки долучаються, але геть мало. Є один тато, котрий реально сприяє.


От і школа.

– Нам треба міняти дах – не витримав випробувань роками. А ці стіни ще сто літ простоять, – розповідає. – Звісно, ми зверталися в обласну адміністрацію, районну раду, обласне управління освіти. За рахунок батьків нічого не зможемо, бо треба мільйони.

Ми теж зверталися – відправили запит від редакції на ім’я начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Олександра Хомича. Ось що нам відповіли на запитання стосовно того, чи знають про ситуацію у Воротневі, коли і які кошти виділялися на ремонт та чи планують його найближчим часом.


«Навчальний заклад складається з 3-х корпусів: навчальний корпус, корпус, в якому розміщується шкільна бібліотека і дві класні кімнати для використання у позашкільній роботі та корпус, в якому розміщується їдальня.

В школі навчається 73 учні в дві зміни у 5 класних кімнатах. З них у першу зміну навчання здійснюється у 5 класних кімнатах, в другу – в чотирьох. Діти старших класів продовжують навчання в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів с. Лище.


До нового навчального року в закладі проведено поточні ремонти приміщень та замінено опалювальний газовий котел. У навчальному корпусі замінено 9 вікон на енергоощадні.

На 2014-й передбачається здійснити ремонт даху та стелі.

Керівництвом району вивчається питання щодо добудови в майбутньому основного корпусу навчального закладу».


У профільному обласному управлінні також переконані: «Дирекція школи організовує навчально-виховну роботу закладу, забезпечує адміністративно-господарську роботу та дотримання норм і правил техніки безпеки в школі».

Звісно, за цими офіційними фразами важко розгледіти, яка насправді ситуація у стінах закладу. Та й думок стільки ж, як і людей… І це дійсно так. Дорогою додому зустріла молоду маму – йшла вулицею за руку з донькою, котрій у вересні вже настане час вчитися. Запитую: мовляв, така школа стара, то чи свою доньку поведе туди?


– У нас дуже хороша школа. Там тепло, затишно, учні – як одна сім’я. Я фотограф, тож часто знімаю там свята, все бачу, – каже Марія Муляр, як з’ясувалося, мама двох дітей. – Ось моя старша донька, планую туди віддати її вчитися. Вважаю, що школу не треба закривати у жодному випадку, її можна відремонтувати.


Говорила і з дітками – крадькома від директорки та вчителів. Що відповідають? Діти – як діти: добре їм, кажуть. От якби ще домашні завдання не задавали та читати не примушували...

Світлана ДУМСЬКА.

Фото автора.




 

 

 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%