Секрети вдалого консервування

Секрети вдалого консервування

Підготовка овочів

Є багато різних способів зберігання і переробки овочів та фруктів. Це стерилізація, засолювання, квашення, маринування і багато іншого. Та незалежно від способу консервування, підготовка овочів однакова, і її треба здійснювати дуже ретельно.
Перш за все, плоди повинні бути здоровими, без ушкоджень і ретельно вимиті. Нарізайте овочі так, щоб шматочки виходили однаковими. Якщо овочі чи фрукти консервуються цілими, потрібно розсортувати їх за розмірами.

Стерилізація

Окрім традиційних способів стерилізації банок у воді чи парою, зараз усе частіше вдаються і до інших методів стерилізації. Посуд для консервування стерилізують у духовках, мікрохвильових печах, пароварках і навіть посудомийних машинах. У всіх цих способів є свої плюси та мінуси, тож який саме обрати – вирішувати вам.

Консерванти та прянощі

Лише томати, ревінь, щавель містять органічні кислоти у такій кількості, що їх можна консервувати в натуральному вигляді. Всі інші овочі потребують додавання в якості консервуючого засобу оцтової або лимонної кислоти. Для повної гарантії якості слабокислі маринади потрібно стерилізувати. Гострі маринади кислотністю 1,2-1,8% добре зберігаються і без стерилізації. Але, на жаль, консервація у гострих маринадах протипоказана при багатьох захворюваннях, тому не може широко застосовуватися.
Прянощі збагачують смак консервованих продуктів, а деякі з них і виступають у ролі допоміжних консервантів і сприяють тривалому зберіганню. Окрім популярних запашного перцю, гвоздики, кориці, листя та коріння селери, хрону, петрушки, лаврового листа, листя вишні та чорної смородини, часнику, гострого перцю, кропу, при консервуванні можна використовувати кмин, м’яту, чебрець, базилік, естрагон, майоран, кінзу та інші трави.

Зберігання консервації

Закриті консерви, приготовлені з дотриманням усіх технологій, можуть зберігатися протягом двох років і більше. Найкраще зберігати консерви при температурі від 0 до +10°С. Не можна зберігати консерви при температурі вищій, ніж +20°С. При мінусовій температурі можуть тріснути банки, а під час розморожування змінюється консистенція продуктів та значно погіршується якість консервів. Варення та джеми на морозі зацукрюються. Погано впливають на якість заготовок і різкі або постійні перепади температури, особливо від мінусової до плюсової, і навпаки. Від цього у консервах може з’явитися пліснява.
Консерви слід зберігати в захищеному від прямих сонячних променів приміщенні. Під дією світла руйнуються вітаміни, значно погіршується смак. Найкраще місце для зберігання консервації – це підвал чи погріб. Якщо ж її доводиться зберігати в кімнатних умовах, то для цього потрібно пристосувати окреме темне місце подалі від джерел тепла.

Фото з сайту aif.ua.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (72) - 13.5%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (233) - 43.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (164) - 30.8%