Фальшивий Павло І

Фальшивий Павло І


Не все те срібло, що блищить…

На Волині почастішали випадки шахрайства. Прикриваючись гострою потребою в грошах, необхідних для лікування, аферисти виманюють у довірливих людей готівку, продаючи за помірними цінами раритетні вироби зі срібла. А насправді, вони виготовлені фальшивомонетниками з латуні та інших дешевих металів, злегка вкриті сріблом, а для надання товарові правдоподібного вигляду ще й почорнені під старовину…
Взагалі, нумізматика – цікаве захоплення та прибуткове ремесло. Збираючи різноманітні монети, люди отримують колосальне моральне задоволення, а, витрачаючи шалені гроші на раритетний метал, в перспективі мають шанс або зібрати унікальну колекцію, або вигідно її продати іншому власникові. Звичайно, особливу цінність мають монети різного номіналу, виготовлені в минулі часи з дорогоцінних металів – золота, срібла і міді. Не варто переповідати, що один-єдиний кружалець із зображеннями, цифрами та буквами може вартувати сотні тисяч євро! Але навіть якщо й менше, то колекціонер у програші так чи інакше не залишиться. В будь-якому випадку, навіть якщо той чи інший екземпляр або часто зустрічаються, або їхній зовнішній вигляд значно пошкоджений, томонети можна збути просто як вартісний металобрухт. 
Мало хто розбирається у справжній ціні тієї чи іншої монети, як і здатен розпізнати справжню в морі фальшивок. Саме тому в сфері нумізматики точиться справжня війна, хоча імена переможців у невидимих битвах зазвичай не оприлюднюються, як і залишаються нікому не цікавими паспортні дані тих, хто зазнав фіаско…
Цим, власне, і користуються шахраї високого професійного рівня. Метод ошукування довірливих людей простий як двері. Зазвичай на вулиці або в іншому багатолюдному місці до громадянина підходить убого вдягнути жінка чи підтоптаний чолов’яга. Вони дістають із сумки чи кишені, приміром, велику ложку з зображенням імператора Миколи ІІ. І кажуть, що це стародавній виріб зі срібла, і що насправді він коштує дуже багато, але задля порятунку хворої сестри (брата, діда, онуки) його вам віддадуть хоча б за 1000 грн.
Але для фахівця не становить найменшої проблеми буквально за кілька секунд відрізнити підробку від оригіналу. Наприклад, якщо добряче потерти пальцями цей «раритет», то назовні вилазить жовтий колір дешевого металу.
Так само і з монетами, ніби то виготовленими ніби 100 та більше років тому. Вони, крім усього іншого, мають і суттєві відмінності від оригінальний через невідповідність текстів та зображень. Наприклад, на «монеті» з зображенням імператора Павла І.
Тому, шановні волиняни, будьте пильними! Тим паче, що поліція зовсім не поспішає притягнути цю орду фальшивомонетників до кримінальної відповідальності за шахрайство.

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото автора: зразки фальшивих монет.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%