Земля – в турборежимі?!

Земля –  в турборежимі?!

Депутати Луцької міської ради ухвалили звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення.

Таке рішення було прийнято під час пленарного засідання позачергової 64-ї сесії міської ради.
Пропозицію розглянути земельне питання вніс Микола Федік (фракція ВО «Свобода»). За його словами, цей проєкт рішення було винесено на розгляд наступної чергової сесії, але, зважаючи нате, що Закон про продаж землі сільгосппризначення вже пройшов перше читання, подальше його обговорення може стати не актуальним.
У своєму виступі він повідомив, що понад 70% українців висловилися проти продажу земель сільськогосподарського призначення, а 90%  – виступає проти іноземних власників. У своєму звернення він запропонував заборонити продаж землі, а створити спеціальний Державний банк землі, куди можна буде продати свою земельну ділянку, яку, у свою чергу, держава зможе надавати в оренду чи продавати з певними умовами та механізмом повернення назад через порушення цих умов.
Питання викликало в сесійній залі чималий ажіотаж, тому до його обговорення з внесенням змін долучилися депутати Микола Дендіберін, Тарас Шляхтич, Костянтин Петрочук, Павло Данильчук та Ігор Поліщук.
Питання викликало в сесійній залі чималий ажіотаж, тому до його обговорення з внесенням змін долучилися депутати Микола Дендіберін, Тарас Шляхтич, Костянтин Петрочук, Павло Данильчук та Ігор Поліщук.
«Ми можемо стати рабами на своїй же землі» – аргументував свою позицію Микола Дендіберін, цитуючи Великого Кобзаря. 
У свою чергу, Юлія Вусенко підняла питання розподілу земельних паїв, які обходять стороною жителів міста.
Павло Данильчук, який був чи не найактивнішим під час обговорення, вніс до проекту звернення чимало змін.
Свою позицію виловив і депутат міської ради Ігор Поліщук. 



«Сьогодні ми є багато в чому, на превеликий жаль, залежними від МВФ, Сполучених Штатів Америки, від різноманітних Європейських інституцій, які то вимагають від нас підвищити ціни на комунальні послуги для того, щоб отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду, то запровадити ринок землі, то імплементувати «формулу Штайнмайєра». Я вважаю, що до цього питання треба підходити надзвичайно обережно, це питання не може вноситися в такому режимі, в якому воно вноситься зараз, коли навіть народні депутати достеменно та повно не розуміють, за що вони будуть голосувати. Які запобіжники того, що всю українську на сьогодні вільну землю не скупили іноземні компанії, іноземні громадяни чи особи без громадянства? Не розуміємо цих запобіжників і ми. Тому, на мою думку, той закон, який внесений в, так званому, турборежимі, треба зняти з розгляду, доопрацювати та обговорити в експертному середовищі, проаналізувати успішний досвід інших держав і лише після цього виносити на обговорення та приймати в нормальному режимі для того, щоб не допустити неконтрольованого продажу українських земель за безцінь іноземцям, особам без громадянства та іноземним компаніям, які потім будуть на нашій українській землі розповідати як нам жити і що робити», – зазначив Ігор Поліщук.
Після нетривалих дискусій, депутати підтримали звернення з пропозицією відкликати з розгляду Верховної Ради України законопроєкт про ринок землі сільськогосподарського призначення та обговорити його з органами місцевого самоврядування та громадськістю.

Ольга КОНОНЧУК.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%