Громадські радники

Громадські радники Хто такі громадські радники і як ними стати.

Громадські радники — це активні та небайдужі люди, озброєні правовими знаннями та навичками, які вони готові задіяти для допомоги у своїх громадах. Вони стоять найближче до людей, розуміють проблеми громади, виконують свої функції безоплатно. Іншими словами, це звичайні люди, які не мають юридичної освіти, проте пройшли спеціальне навчання з базових правових питань та отримали відповідні свідоцтва.
Громадські радники уважно вивчають наявну правову проблему та перенаправляють до компетентної інституції або надають правову інформацію, яка допоможе людині самостійно розв’язати свою проблему. Ці поради громадського радника можуть стосуватись як конкретної особи, так і усієї громади.
Саме вони знають як працює система правосуддя, які існують провайдери правової допомоги й розуміють до якої інституції необхідно звернутись людям, щоб найшвидше й найякісніше отримати професійну правову послугу, яка вирішить їхнє питання чи проблему.
До громадських радників звертаються за порадою та допомогою не лише окремі громадяни, але й представники місцевої влади, яким потрібні підказки у процесах реформування, децентралізації, комунікації тощо. Громадські радники можуть ініціювати та реалізовувати позитивні зміни в своїх містах та селах, отримати підтримку від держави та громади.
Отже, як бачимо, основне їхнє завдання - підказати мешканцям своєї громади з чого почати вирішення їхніх питань, куди саме звертатися за професійною правовою допомогою.
Важливо знати, що стати громадським радником може кожен активний громадянин України, який відчуває бажання творити позитивні зміни у суспільстві, здатен вчитися та навчати, а також якісно спілкуватись з мешканцями своїх громад. Для цього необхідно подати свою кандидатуру під час проведення конкурсу та пройти відбір.
До слова, в Україні вже є 137 громадських радників, які об’єдналися в організацію «Асоціація громадських радників України». На Волині вони діють у м.Луцьку, с.Смідин та с.Баїв. Зазначимо, що розбудову спільноти громадських радників підтримують спільно Міжнародний фонд «Відродження», Координаційний центр з надання правової допомоги, Українська фундація правової допомоги, Мережа правового розвитку та Міністерство юстиції України.

Богдана ХОМА.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%